23 °

max 23 ° / min 14 °

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

22° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 15°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
OEBS: Građani najviše povjerenja imaju u policiju i vojsku

Izvor: osce.org

Društvo

Comments 0

OEBS: Građani najviše povjerenja imaju u policiju i vojsku

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorski građani najviše povjerenja imaju u policiju i vojsku, zatim u vjerske institucije, lokalne samouprave, međunarodne organizacije i nevladin sektor, pokazalo je istraživanje Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Istraživanje Percepcija policije u Crnoj Gori je naručila Misija OEBS-a, a sprovela agencija Damar između 7. i 15. oktobra, na uzorku od hiljadu ispitanika. 

“Crnogorski građani najviše povjerenja imaju u policiju (41,7 odst) i vojsku (41,4 odst), zatim u vjerske institucije, lokalne samouprave, međunarodne organizacije i NVO sektor”, navodi se u saopštenju Misije OEBS-a.

Navodi se da čak 72,5 odsto građana smatra da je situacija u Crnoj Gori uglavnom bezbjedna, dok je 61,4 odsto zadovoljno efikasnošću policije u zaštiti bezbjednosti.

“Rezultati prezentovani predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije pokazuju da je 64,9 odsto ispitanika imalo uglavnom pozitivan stav prema policiji, što je nešto manje nego prošle godine”, kaže se u saopštenju.

Iz Misije OEBS-a su dodali da se sa tvrdnjom da policija u Crnoj Gori služi kao servis građana saglasilo 55,3 odsto ispitanika, a 46,3 odsto smatra da policija uglavnom sarađuje sa građanima u njihovim sredinama.

Kako su naveli, istraživanje je pokazalo da je polovina ispitanika saglasna sa konstatacijom da je policija pod uticajem političara.

“Čak 91,5 odsto ispitanika smatra da organizovani kriminal predstavlja najveću prijetnju bezbjednosti građana, dok 89,8 odsto ispitanika navodi da je to narkomanija, zatim trgovina drogom 89,5 odsto i korupcija 85 odsto”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da 81,5 odsto ispitanika nasilje u porodici doživljava kao najveću prijetnju po bezbjednost, što je povećanje od 6,2 odsto u odnosu na rezultate iz prošle godine.

Ističe se da skoro polovina ispitanika smatra da je određeni ili mali broj policajaca umiješan u korupciju.

Iz Misije OEBS-a su naveli da su novina u ovogodišnjem istraživanju bila pitanja o stavovima građana prema vatrenom oružju.

“Istraživanje je pokazalo da 83,9 odsto ispitanika smatra da građani ne bi trebalo da posjeduju vatreno oružje. Skoro polovina ispitanika (47,6 odsto) izjavila je da bi bila spremna da vrati nelegalno oružje ako za to ne bi snosili pravne posljedice”, kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, 42,9 odsto ispitanika je reklo da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije treba u kontinuitetu da budu angažovani na legalizaciji oružja tamo gdje postoji zakonski osnov za posjedovanje vatrenog oružja.

Iz Misije su poručili da će nastaviti da podržavaju aktivnosti u cilju razvoja i jačanja Uprave policije i daljeg razvoja profesionalne i demokratske policijske službe, sposobne za otkrivanje i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, uz povećanje stepena bezbjednosti u zajednici.

Oni su naveli da će takođe raditi sa policijom na daljem jačanju i povećanju broja policajki.

“Misija očekuje usvajanje izmjena i dopuna Zakona o oružju koje će dati mogućnost da se, u partnerstvu sa nevladinim organizacijama, sprovede kampanja podizanja svijesti javnosti o važnosti legalizacije i dobrovoljne predaje oružja”, dodaje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR