31 °

max 31 ° / min 20 °

Nedjelja

07.07.

31° / 20°

Ponedjeljak

08.07.

35° / 22°

Utorak

09.07.

36° / 23°

Srijeda

10.07.

37° / 24°

Četvrtak

11.07.

38° / 25°

Petak

12.07.

38° / 26°

Subota

13.07.

39° / 26°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prikupljeni dokazi, dosad saslušana tri člana Savjeta RTCG

Društvo

Comments 0

Prikupljeni dokazi, dosad saslušana tri člana Savjeta RTCG

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Krivični predmeti protiv pojedinih članova Savjeta Radio-Televizije Crne Gore, ali i direktora te medijske kuće Borisa Raonića, te rukovodioca pravne službe i advokatice se nalaze u Specijalnom državnom tužilaštvu i objedinjeni su radi vođenja jedinstvenog postupka.

To je Pobjedi kazao specijalni državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Predmeti su formirani po krivičnim prijavama NVO ,,Media centar“ iz Podgorice.

Prvi krivični predmet, koji je 16. juna Osnovno državno tužilaštvo proslijedilo SDT-u, je protiv pet članova Savjeta Radio i Televizije Crne Gore, kao stvarno nadležnom, jer su javni funkcioneri prijavljeni i za krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

“U izviđaju su prikupljeni određeni pisani i elektronski dokazi, obavještenja i podaci od Savjeta Radio i Televizije Crne Gore, nakon čega je postupak nastavljen saslušanjem osumnjičenih članova Savjeta, ali još uvijek nijesu svi saslušani”, kazao je specijalni državni tužilac Radonjić.

Prijave su podnešene protiv predsjednika i članova Savjeta RTCG Veselina Drljevića, Filipa Lazovića, Naoda Zorića, Predraga Miranovića i Amine Murić, zato što su kao javni funkcioneri odbili izvršenje pravosnažne i izvršne sudske presude i omogućili sticanje protivpravne koristi nezakonito izabranom generalnom direktoru Raoniću.

Advokat Danilo Mićović, koji u ovom predmetu zastupa Miranovića, Zorića i Lazovića, kazao je Pobjedi 14. avgusta, nakon saslušanja u SDT, da su oni iznijeli svoju odbranu u kojoj su, kako kaže, do detalja obrazložili da su svojim glasanjem zapravo izvršili presudu u skladu sa onim kako je ona obrazložena.

Raonić je 1. juna ponovo imenovan za generalnog direktora, uprkos pravosnažnoj presudi Višeg suda, prema kojoj je presuđeno da je izabran nezakonito u avgustu 2021. godine - jer je bio u sukobu interesa. On je u trenutku prvobitnog izbora obavljao drugu javnu funkciju - člana Savjeta Agencije za elektronske medije. To je predstavljalo kršenje Zakona o nacionalnom javnom emiteru.

Viši sud je tada kao pravnu preporuku Savjetu dao dvije mogućnosti – da raspiše novi konkurs ili da od preostalih kandidata koji su se javili 2021. godine izabere novog direktora.

“Pravna posljedica poništaja odluke o imenovanju je ponovni izbor između prijavljenih kandidata ili poništaj konkursa, u kojem postupku tuženi ima priliku da ponovo razmatra preostale prijave i da odluči u skladu sa zakonom”, piše u presudi.

Ipak, Savjet je tada izabrao da ne raspisuje novi konkurs, već su ponovo odlučivali između kandidata Nikole Markovića, Milutina Stijepovića, Srđana Čovića, ali i Borisa Raonića, što je u direktnoj suprotnosti sa presudom Višeg suda koji nalaže da se u ponovljenom postupku izbor može vršiti samo od preostalih kandidata.

U izjašnjavanju o listi kandidata učestvovali su osumnjičeni članovi Savjeta. Četiri glasa su bila za Raonića, a jedan listić je bio nevažeći, odnosno nije zaokružen nijedan kandidat.

Uoči glasanja sjednicu je napustila potpredsjednica Savjeta Marijana Camović-Veličković, koja je prethodno najavila da neće učestvovati u odlučivanju ukoliko većina u Savjetu, po sugestijama pravne službe, ipak istraje, protivno odluci suda, na tome da se Raonić ne izuzme sa liste kandidata sa konkursa koji je raspisan 17. juna 2021. godine.

Ona je insistirala na tome da je sud presudom jasno stavio do znanja što misli o izboru Raonića 2021. godine i da je trebalo na to pitanje da bude stavljena tačka, umjesto što se pravnim tumačenjima advokata-zastupnika RTCG u sporu koji su izgubili, i pravnog savjetnika Savjeta RTCG, pokušava ponovo omogućiti Raoniću da sjedne na isto mjesto.

Iz istog razloga se iz tajnog glasanja izuzela Milica Špajak, koja je tokom diskusije najavila da neće učestvovati ako preovlađujući stav bude da se ipak ide na glasanje o imenovanju direktora od kandidata među kojima bi bio i Raonić. Sjednici na kojoj je reizabran Raonić, nije prisustvovao član Savjeta Predrag Marsenić, niti Bojan Baća koji je dan uoči sjednice podnio ostavku.

Drugi krivični predmet, povodom ovakvog reizbora direktora, ODT je SDT-u dostavilo 27. jula ove godine protiv Raonića, advokatice RTCG Zorice Đukanović i rukovodioca pravne službe Javnog servisa Želimira Mićovića. Oni su saslušavani u ODT-u 22. juna kao osumnjičeni zbog krivičnog djela neizvršenje sudske presude putem podstrekivanja, odnosno da su uticali na članove Savjeta, čime su, prema prijavi Media centra počinili krivično djelo podstrekavanje na vršenje krivičnog djela iz člana 24 Krivičnog zakonika Crne Gore: ,,Ko drugog sa umišljajem podstrekne da učini krivično djelo, kazniće se kao da ga je sam izvršio“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR