23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Delegacija EU: Svjesni smo slučaja Batrićevića, vlasti da se uzdrže od radnji koje bi mogle ograničiti slobodu govora

Društvo

Comments 4

Delegacija EU: Svjesni smo slučaja Batrićevića, vlasti da se uzdrže od radnji koje bi mogle ograničiti slobodu govora

Autor: Antena M

  • Viber

Delegacija Evropske unije u Podgorici ozbiljno shvata pritisak na predstavnike akademskog, medijskog i civilnog društva u Crnoj Gori, poručuju u dopisu dostavljenom Anteni M.

Svjesni su kažu, slučaja kolumniste našeg portala i profesora na FCJK Bobana Batrićevića, protiv koga je zatraženo pokretanje postupka zbog izraženih stavova u kolumni koju je naš portal obajvio 11. avgusta ove godine.

"Potpuno smo svjesni ovog slučaja. Ozbiljno shvatamo pritisak na predstavnike akademskog, medijskog i civilnog društva.

Sloboda izražavanja je osnovna vrijednost EU i ključni element procesa pristupanja Crne Gore EU. Crnogorske vlasti treba da se uzdrže od bilo kakvih radnji koje bi to mogle nesrazmjerno ograničiti", poručuju iz Delegacije. 

Navode da će nastaviti da prate dalji razvoj događaja u ovom slučaju, kao dio njihovog praćenja poštovanja vladavine prava, koja je od suštinskog značaja za napredak Crne Gore na putu pristupanja EU.

Podsjetimo, državna tužiteljka Snežana Šišević zatražila je nedavno od Suda za prekršaje u Podgorici da pokrene postupak protiv Batrićevića, i kazni ga po čl. 19 Zakona o javnom redu i miru.

U kolumni Batrićević je analizirao i iznio vrijednosne sudove o ponašanju Crkve Srbije u Crnoj Gori i njenih lokalnih episkopa. Šišević smatra kako je tezom da popovi crkve Srbije ne propovijedaju vjeru Hristovu i argumentacijom takvoga stava prekršio zakon i da treba da bude kažnjen. 

Postupak tužiteljke izazvao je reakcije velikog broja intelektualaca, crnogorskih ali i međunarodnih organizacija koje su stale u odbranu slobode govora.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Realno

Nije ovo slučaj nego evo 30 godina nas crkva Srbije gazi uz pomoć države Srbije, pod krinkom ugroženi su Srbi, a broj Srba raste, kako su ugroženi kad ih je sve više… Ugrožen je i Mandić sa jahtom od 300 hiljada eura…

sičija

Gospodo iz Delegacije, nije ovo nikakav "slučaj" već nastavak maltretiranja čestitih crnogorskih intelektualaca, koji je započeo krajem 2020. godine sa dolaskom prosrbijanskih partija na vlast u Crnoj Gori. Od tada su Crnogorci često utuživani za javnu riječ i za čestit postupak zaštite svoje CG.

miloš

Delegacija E. Parlamenta ne razumije, ili neće. U CG posrijedi je puč. O svemu će odlučivati Mandić. Ovaj siroti Spaić je uci- jenjen, drže ga u šaci. Mi smo već zagazili u STALJINIZAM, i nema nam spasa.