16 °

max 20 ° / min 16 °

Petak

04.10.

20° / 16°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

20° / 13°

Utorak

08.10.

21° / 14°

Srijeda

09.10.

20° / 16°

Četvrtak

10.10.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uprava policije: Sredstva prinude u 264 slučaja

Društvo

Comments 0

Uprava policije: Sredstva prinude u 264 slučaja

Autor: Darko Šuković

  • Viber
Službenici Uprave policije su prošle godine upotrijebili sredstva prinude u 264 slučajeva i nadležni starješina je utvrdio da nije bilo kršenja zakonskih propisa.

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je 2016. godine kontrolisalo zakonitost policijskih poslova i primjene policijskih ovlašćenja na osnovu 54 pritužbe građana na postupanje službenika Uprave policije.

„Nakon sprovedenih postupaka provjera od službenika Odjeljenja, ocijenjeno je da je pet pritužbi osnovano, a 49 neosnovane, odnosno da u postupku izvršenih provjera nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na postojanje disciplinske ili druge odgovornosti policijskih službenika“, navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

U slučajevima u kojima je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije utvrdilo osnovanost pritužbi, u dva slučaja podnijeti su predlozi za pokretanje disciplinskog postupka protiv pet policijskih službenika, zbog osnovane sumnje da su počinili teže povrede službene dužnosti.

„Unutrašnja kontrola je u jednom od tih slučajeva dostavila spise predmeta i nadležnom državnom tužilaštvu, u cilju utvrđivanja postojanja elemenata krivične odgovornosti u radnjama i postupanju policijskih službenika“, kaže se u Izvještaju MUP-a o radu i stanju u upravnim oblastima u prošloj godini.

Navodi se da su u dva slučaja izvještaji sa spisima predmeta dostavljeni Etičkom odboru Uprave policije, na ocjenu etičnosti postupanja dva policijska službenika.

U preostalih 49 slučajeva nije utvrđena osnovanost pritužbi, jer u sprovedenim postupcima provjera nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na postojanje disciplinske ili druge odgovornosti policijskih službenika.

„I pored toga, u četiri slučaja pritužbi koje su ocijenjene neosnovanim, izvještaji o izvršenim provjerama, sa spisima sačinjenim u postupku unutrašnje kontrole, dostavljeni su nadležnim državnim tužilaštvima na konačnu odluku i odlučivanje o eventualnom postojanju elemenata krivičnog djela u radnjama i postupanju policijskih službenika“, navode iz MUP-a.

Te pritužbe ocijenjene su kao neosnovane, zato što u postupku izvršenih provjera nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi nesporno ukazivali na postojanje elemenata disciplinske ili druge odgovornosti službenika policije. „Međutim, s obzirom na činjenicu da su se ove pritužbe po svojoj sadržini mogle tretirati kao krivične prijave (navodi o zlostavljanju i nezakonitom postupanju), spisi sačinjeni u postupku kontrole dostavljeni su nadležnim državnim tužilaštvima na konačnu odluku“.

Službenici Uprave policije su 2016. godine upotrijebili sredstva prinude u 264 slučaja.

Fizička snaga upotrijebljena je u 48 slučajeva, kombinacija fizičke snage i sredstava za vezivanje u 126, kombinacija fizičke snage, ručnog spreja sa nadražujućim dejstvom i sredstava za vezivanje u 25, sredstva za vezivanje u 50 i vatreno oružje u dva slučaja.

„Na osnovu zakonskog ovlašćenja, nadležni starješina Uprave policije ocijenio je da su sredstva prinude u svim slučajevima zakonito upotrijebljena“, kaže se u Izvještaju MUP-a.

Izvor: Mina

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR