16 °

max 22 ° / min 16 °

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

23° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

21° / 10°

Utorak

01.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EYCA kartica snažan alat za pospješivanje mobilnosti i aktivizma

Društvo

Comments 0

EYCA kartica snažan alat za pospješivanje mobilnosti i aktivizma

Autor: Antena M

  • Viber

Evropska omladinska kartica (EYCA) snažan je alat za pospješivanje mobilnosti, informisanosti, umrežavanja i aktivizma mladih, poručeno je na dodjeli EYCA kartice učenicima prvog razreda u podgoričkoj Gimnaziji „Slobodan Škerović“ i Srednjoj stručnoj školi „Mirko Vešović“.

Iz Ministarstva sporta i mladih saopštili su da su EYCA kartice učenicima uručili potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade Dragoslav Šćekić, ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović i direktor nevladine organizacije Centar za omladinsku edukaciju Jugoslav Radović.

Šćekić je kazao da sa skoro 60 hiljada podijeljenih kartica, već drugu godinu zaredom sprovode podjelu novih prvacima srednjih škola.

O značaju programa, kako je rekao, govori i činjenica da je na sjednici Vlade proglašen programom od javnog značaja.

„Ovo je samo jedan od načina da podržimo naše srednjoškolce u pravilnom odrastanju i omogućimo im kvalitetno funkcionisanje koristeći nove ideje i prednosti savremene tehnologije“, naveo je Šćekić.

On je dodao da EYCA kartica omogućava i više od 70 hiljada popusta van granica Crne Gore, pri čemu će učenici imati pristup i velikim svjetskim centrima kulture.

„Na taj način dobijaju priliku da dijele vrijednosti svojih vršnjaka širom Evrope“, poručio je Šćekić.

Jakšić Stojanović je kazala da je zadovoljna što je resor na čijem je čelu i ove godine dio najvećeg omladinskog projekta u Crnoj Gori.

„Ponosni smo na činjenicu da Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podržava i sufinansira projekat u okviru kojeg smo trenutno jedina zemlja u Evropi u kojoj se, putem sistemskog djelovanja i definisanom dinamikom, obezbjeđuju kartice za sve učenike prvog razreda srednjih škola u Crnoj Gori“, navela je ona.

Jakšić Stojanović je istakla da realizacija projekta EYCA kartice predstavlja izuzetan primjer snažnog partnerstva i uspješne saradnje na međuinstitucionalnom i međuresornom nivou.

„Koristim ovu priliku da se zahvalim predstavnicima Ministarstva sporta i mladih i Centra za omladinsku edukaciju na posvećenosti u realizaciji projekta“, navela je Jakšić Stojanović.

Radović je poručio srednjoškolcima da su postali dio najpopularnijeg omladinskog projekta u Crnoj Gori, ali i Evropi, s obzirom na to da od danas pripadaju porodici mladih ljudi koja broji više od osam miliona korisnika širom 37 zemalja.

On je kazao da vjeruje da će srednjoškolci karticu iskoristiti na pravi način i na velikom broju mjesta.

„Želim i da vas podsjetim da je ona istovremeno i snažan alat za pospješivanje mobilnosti, informisanosti, umrežavanja i aktivizma, kao i još jedan dodatni prozor u svijet prilika koje treba da uzmete i iskoristite“, naveo je Radović.

EYCA je međunarodna kartica koja omogućava svim mladim ljudima u Crnoj Gori, uzrasta od 13 do 29 godina, niz pogodnosti i popusta kod više od 270 partnera u Crnoj Gori i više od 70 hiljada širom Evrope.

„Ona im omogućava jednostavan pristup projektima i programima koji unapređuju njihov položaj u društvu, a samim tim i direktno utiče na podsticanje njihove mobilnosti“, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR