18 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Apelacioni sud nije pokazao da vodi računa o interesu djevojčice

Izvor: Pixabay

Društvo

Comments 0

Apelacioni sud nije pokazao da vodi računa o interesu djevojčice

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Vijeće Apelacionog suda, prilikom donošenja odluke da osuđenom za višestruko silovanje djevojčice smanji kaznu, nije navelo odgovarajući razlog niti je pokazalo da vodi računa o interesu oštećene, saopštili su iz Centra za ženska prava (CŽP) i Akcije za ljudska prava (HRA).

IZ CŽP i HRA su u saopštenju naveli da protestuju zbog drastičnog, a neobrazloženog smanjivanja kazne izvršiocu višestrukog silovanja djeteta sa 15 na osam godina zatvora.

„Smatramo da Vijeće Apelacionog suda nije navelo odgovarajući razlog niti je pokazalo da vodi računa o interesu oštećene djevojčice prilikom donošenja odluke da gotovo prepolovi prvobitno dosuđenu maksimalnu kaznu od 15 godina, za produženo krivično djelo silovanje“, kaže se u saopštenju.

Iz CŽP i HRA naveli su da smatraju da je Vijeće Apelacionog suda postupilo protivno stavovima Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Vučković protiv Hrvatske, koji je kritikovao upravo nedostatak odgovarajućih razloga i pažnje prema interesima žrtve seksualnog nasilja prilikom ublažavanja prvobitno dosuđene sankcije.

U tim nevladinim organizacijama smatraju da ovaj slučaj pokazuje da je odavno trebalo ozbiljno shvatiti preporuke stručnjaka i uvesti smjernice za kažnjavanje, koje bi obezbijedile ujednačenu praksu i pravnu sigurnost.

„Ostalo je sasvim nejasno zbog čega vijeće Apelacionog suda smatra da je vijeće Višeg suda u Podgorici, koje je sprovelo postupak i neposredno se upoznalo sa dokazima, "dalo prenaglašen značaj" utvrđenim otežavajućim okolnostima (više izvršenih radnji i ranijoj osuđivanosti)“, kaže se u saopštenju.

Iz CŽP i HRA su rekli da je ostalo nejasno i na osnovu čega je Vijeće suda zaključilo da kaznu treba smanjiti sa 15 na osam godina, a ne na devet, deset ili 12.

Iz tih NVO su kazali da su svjesni da sudije imaju pravo na slobodno sudijsko uvjerenje, ali da smatraju da je u interesu pravne sigurnosti i poštovanja ljudskih prava da sudske odluke budu adekvatno obrazložene.

„Podsjećamo da u ovom slučaju ni prvostepeni ni drugostepeni sud nijesu pronašli ni jednu jedinu olakšavajuću okolnost na strani izvršioca višestrukog silovanja petnaestogodišnjakinje, koju je dugotrajno i psihički zlostavljao, držeći je u stanju neprekidnog straha da će joj ubiti oca i majku ostaviti bez posla“, navodi se u saopštenju.

Iz CŽP i HRA su rekli da u presudi Apelacionog suda, nažalost, nigdje nema osvrta na teške posljedice koje takvo fizičko i psihičko mučenje ostavlja na dijete tokom cijelog života.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR