23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Samardžić: Izborni proces nije prilagođen osobama sa invaliditetom

Izvor: PR Centar

Društvo

Comments 0

Samardžić: Izborni proces nije prilagođen osobama sa invaliditetom

Autor: Antena M

  • Viber

“Izborni proces nije prilagođen osobama sa invaliditetom”, kazao je za jutarnji program TVE izjavio Andrija Samardžić, predsjednik Saveza slijepih Crne Gore.

Kako ističe, stav Saveza slijepih jeste da i dalje nisu uspostavili adekvatnu saradnju sa institucijama.

”Kao ni sa izbornom komisijom na lokalnom nivou i sa biračkim odborima i da politički subjekti koji sudjeluju u izborima i koji imaju liste, još uvijek nemaju dovoljnu svijest o tome šta znači prilagoditi biračka mjesta osobama sa invaliditetom i to je pokazalo i naše posmatranje ovih izbora u Budvi“, rekao je Samardžić.

Sagovornik televizije E smatra da infrastruktura na biračkim mjestima nije osposobljena za osobe sa invaliditetom.

„Naših sedam posmatrača je obišlo 28 biračkih mjesta i uočili su ono što je bilo očekivano, a to je da nije bilo ni jednog biračkog mjesta koje je u potpunosti pristupačno, to jest da je svaki element pristupačnosti zadovoljen, i kada govorimo o samim stazama vodiljama na biračkim mjestima za osobe oštećenog vida da bi mogle same da dođu do komisije, uzmu listić i odu do biračke kabine, tu smo tek našli poražavajuće podatke jer skoro da nigdje nije bilo adekvatno postavljenih staza vodilja koje se postavljaju za izbore i uklanjaju nakon izbora“, ističe Samardžić.

On je objasnio šta bi moglo biti rješenje ovog problema.

“Jako je važno javnosti podići svijest da osobe sa invaliditetom moraju glasati samostalno, dakle moramo obezbjediti elemente pristupačnosti koji su potrebni za samostalno glasanje koje je onda ujedno i tajno, i to naravno mora biti dostojanstveno, dakle da se održava tamo gdje svoje pravo ostvaruju i drugi građani i građanke. I prije svega treba edukovati građane da se na izborni dan kada se prate svi elementi regularnosti, treba pratititi i elemente pristupačnosti, i mora se primjeniti za sljedeće izbore”, zaključio je Samardžić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR