21 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Božović i Jakšić-Stojanović na međunarodnoj konferenciji Evropskog prostora visokog obrazovanja

Izvor: UCG

Društvo

Comments 0

Božović i Jakšić-Stojanović na međunarodnoj konferenciji Evropskog prostora visokog obrazovanja

Autor: Antena M

  • Viber

Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović, učestvovali su na prestižnoj Ministarskoj konferenciji Evropskog prostora visokog  obrazovanja održanoj u Tirani, Albanija, od 29. do 30. maja 2024. godine, saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore.

"Ovaj značajni događaj okupio je ministre obrazovanja, rektore univerziteta, stručnjake i druge ključne aktere iz oblasti visokog obrazovanja širom Evrope kako bi diskutovali o važnim temama i izazovima sa kojima se suočava Evropski prostor visokog obrazovanja (EHEA)". 

Kako navode u crnogorskoj delegaciji su bili i  direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Dragana Ćetković Đukanović, pomoćnica direktora u sektoru za obezbjeđenje kvaliteta i istraživanje Milica Kavedžić, te predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore Andrej Vukčević.

"Nakon uvodnih obraćanja visokih zvaničnika, uključujući Evropskog komesara za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Ilianu Ivanovu, i premijera Albanije, Edi Ramu, učesnici su imali priliku da prisustvuju brojnim plenarnim sesijama i paralelnim radionicama", piše u saopštenju.

Rektor Božović je, tokom svoje posjete, učestvovao i u bilateralnim sastancima sa drugim visokim zvaničnicima i rektorima.

"Prisustvo na ovakvim događajima omogućava UCG-u da se pozicionira kao važan akter u Evropskom prostoru visokog obrazovanja. Ovi susreti pružaju priliku za uspostavljanje novih i jačanje postojećih veza sa drugim univerzitetima, istraživačkim institucijama i obrazovnim organizacijama. Uvijek nastojimo da ova partnerstva dovedu do zajedničkih projekata, istraživačkih inicijativa i programa razmjene studenata i osoblja", reako je Božović.

Ministarka Jakšić-Stojanović je ocijenila da je učešće crnogorske delegacije na Ministarskoj konferenciji Evropskog prostora visokog obrazovanja od izuzetnog značaja.

"Naš cilj je da unaprijedimo kvalitet obrazovanja u Crnoj Gori i osiguramo da naši studenti budu spremni za buduće izazove i dinamično tržište rada. Kroz međunarodnu saradnju i partnerstva, nastavićemo da radimo na postizanju evropskih standarda", kazala je ona.

Crnogorska delegacija je aktivno učestvovala u diskusijama o različitim temama. Konferencija je obuhvatila teme poput dobrih praksi i izazova u sprovođenju ključnih ciljeva Bolonjskog procesa, međunarodne saradnje i alata za podsticanje mobilnosti unutar Evropskog prostora visokog obrazovanja.

Takođe, pažnja je posvećena digitalnim i zelenim vještinama za evropsku radnu snagu, kao i ulozi visokog obrazovanja u pripremi za buduće profesije, uključujući korišćenje vještačke inteligencije. Pored toga, naglašena je socijalna dimenzija visokog obrazovanja, ističući značaj inkluzivnosti i jednakosti.

Tokom konferencije, naglašena je važnost inovacija, kvaliteta i partnerstva u unapređenju visokog obrazovanja u Evropi.

Zaključci sa paralelnih sesija prezentovani su u plenumu, gdje su ministri i šefovi delegacija diskutovali o budućim koracima za unapređenje Evropskog prostora visokog obrazovanja. 
 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR