23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šimun: Ministarstvo zdravlja ima senzibiliteta za sve sfere društva, prioritet zaštita javnog zdravlja

Izvor: Dragan Tomašević/Antena M

Društvo

Comments 0
Ministar zdravlja za Antenu M o izmjenama Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda

Šimun: Ministarstvo zdravlja ima senzibiliteta za sve sfere društva, prioritet zaštita javnog zdravlja

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstvo zdravlja ima senzibiliteta za sve sfere društva kada je u pitanju donošenje novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, ali će resorno ministarstvo prioritet dati zaštiti javnog zdravlja, izjavio je za portal Antena M ministar zdravlja Vojislav Šimun.

Komentarišući rezultate istraživanja među vlasnicima ugostiteljskih objekata o očekivanom padu prometa usljed najavljenih dodatnih zabrana u Zakonu o ograničavanju duvanskih proizvoda, Šimun je rekao da je inicijalni prijedlog ministarstva da se u krugu škola, vrtića, bolnica i javnih ustanova uvede potpuna zabrana, kao i da se jasno definiše šta je to što podliježe pod zatvoreni prostor kada su u pitanju drugi objekti.

„Mislim da treba da se poradi, ili je to već definisano u smislu montažnih bašti, improvizovanih bašti – sve to treba jako dobro definisati, da vidimo i to čemu podliježe jer ako imate prostor koji je zatvoren sa tri strane - zar nije i to zatvoreni prostor“, objasnio je Šimun portalu Antena M.

Na pitanje o potencijalnoj zabrani korišćenja nargila u zatvorenom prostoru koje su izuzetno zastupljene u noćnim barovima i klubovima, Šimun je rekao da je to još uvijek predmet rada Radne grupe i izrazio očekivanje da će i ovi proizvodi na neki način biti normirani.

On je naglasio da je prijedlog Zakona trenutno u fazi koncipiranja, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i Kancelarijom SZO u Crnoj Gori, te da dalje ide u pravcu drugih nadležnih ministarstava koji nadograđuju inicijalni plan.

„Mislim da tu itekako ima prilike da se nešto unaprijedi“, kazao je Šimun.

On je dodao da je Crna Gora po stopi mortaliteta treća u Evropi, a četvrta u svijetu pod uticajem štetnog duvanskog dima zbog čega je, kako kaže, neophodno uvoditi mjere koje su u skladu sa zaštitom građana i javnog zdravlja.

Šimun je saglasan sa navodima da je potreban intenzivan rad inspekcijskog nadzora i Uprave koja je sada u fazi tranzicije nadležnosti, s ciljem da se utvrdi na koji način se donijeti zakoni sprovode, kako bi se doprinijelo boljoj regulaciji i njihovom poštovanju.

Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore (PKCG) juče je objavio rezultate istraživanja koje je sprovedeno među vlasnicima i menadžerima ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori, a koje ukazuje da više od polovine ispitanika vjeruje da bi dodatne zabrane u okviru izmjena postojećeg Zakona direktno uticale na navike građana, te posljedično dovele do pada prometa i manjeg obima posla u ugostiteljskim objektima.

Ugostitelji ističu da bi umjesto novih propisa prioritet trebalo pružiti unaprijeđenju rada inspekcijskih službi za postupanje po važećem Zakonu.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR