22 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hrvatski PEN: Nedemokratska politika UCG prema Bakić, nije imala ista prava kao Bratić

Izvor: Tanja Bakić

Društvo

Comments 3

Hrvatski PEN: Nedemokratska politika UCG prema Bakić, nije imala ista prava kao Bratić

Autor: Antena M

  • Viber

Upozoravamo da nedemokratska politika koju sprovodi Univerzitet Crne Gore našoj kolegici, i u svijetu renomiranoj pjesnikinji, spisateljici i naučnici Tanji Bakić onemogućava pravo na zaposlenje, bavljenje naučnim i umjetničkim radom, poručuju iz Hrvatskog PEN centra.

Navedeno je, kako su napisali, bilo vidljivo pri procesu izbora u zvanje, gdje je njena protivkandidatkinja bila bivša političarka Vesna Bratić, bivša ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta u Vladi Zdravka Krivokapića.

“Tokom navedenog izbora u zvanje naša kolegica Tanja Bakić nije imala jednaka prava kao i Vesna Bratić, što je potvrdila i recenzentska komisija, čija su dva člana napravila presedan u istoriji univerziteta u Crnoj Gori, tako što su, između ostalih nepravilnosti, predali identične tekstove u korist Vesne Bratić i tako što su dali prednost koautorskim radovima Bratić koji nisu iz oblasti anglofone književnosti (iz koje obje kandidatkinje imaju doktorate), već lingvistike, metodike nastave i srpske književnosti”, navodi se u saopštenju Hrvatskog PEN Centra koje potpisuje predsjednik Tomica Bajsić.

Nakon ovoga, Bajsić navodi da uprkos neospornim značajnim postignućima, protivpravnom političkom diskvalifikacijom Tanji Bakić je onemogućeno ne samo pravo na zapošljavanje na Univerziteru Crne Gore, nego joj je, prema njegovim riječima,”ugroženo i osnovno ljudsko pravo na slobodu izražavanja i naučnog djelovanja i pravo na miran i dostojanstven život po zakonom priznatim demokratskim mjerilima”.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Oliver

Zašto sudovi ne hapse Bratić? Potonja je ura.

miloš

Gospodo. Crna Gora tone sve dublje u mrak i fašizaciju. Brati ćka bi trebalo da leži u zatvoru, zbog mnogo čega. Stidim se u kakvoj zemlji živim.