22 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Četvrt vijeka izlaženja časopisa MATICA

Društvo

Comments 0

Četvrt vijeka izlaženja časopisa MATICA

Autor: Antena M

  • Viber

Proljećnom sveskom broj 97, časopis MATICA bilježi jubilej – četvrt vijeka izlaženja.

- Ovaj broj časopisa, obima 696 stranica, otvaraju autorizovana izlaganja sa skupa Crnogorska nacionalna zajednica u Srbiji nakon popisa stanovništva, koji je održan u Novom Sadu u februaru ove godine, u organizaciji Crnogorskih elektora Srbije (ELEMONT) i Asocijacije filozofa, sociologa i politikologa „Polis“. U prilozima Mihaila Miletića, Čedomira Čupića, Sonje Biserko, Duška Radosavljevića, Balše Božovića, Gorana Kaluđerovića i Ivana Jovovića problematizuje se asimilacija Crnogoraca u Srbiji, čiji je broj po posljednjem popisu iz 2022. godine smanjen sedam puta u odnosu na popis iz 1981. godine.

U opsežnoj studiji Vukana Ražnatovića prikazana je uloga UNESCO-a u zaštiti, obnovi i promociji kulturne baštine Crne Gore.

Ana Andrijašević se bavi uticajem propisa Evropske unije na pravnu sigurnost nacionalnog pravnog sistema. Slobodan R. Vukićević objavljuje esej „Interesi su uvijek ispod ljudskih potreba“, a Marko Kusovac piše o etimološkom određenju termina teror i terorizam. Povodom jubileja Emanuela Kanta, Bojan Jovanović komparira njegov kosmopolitizam i suverenističke ideje - saopštila je Matica crnogorska. 

Saradnici časopisa nastavljaju svoja istraživanja, Velizar Radonjić o tome kako sačuvati knjigu postanja, a Slobodan Čukić objavljuje treći nastavak traganja za narodnim klesarima.

Književnost je u ovom broju zastupljena tekstom Sofije Kalezić o djelu Nikole Petanovića, istaknutog crnogorskog iseljenika u Americi.

- O iseljavanju Crnogoraca u Ukrajinu pišu Božidar Šekularac i Jovan Đuranović, a Petar Lekić o Aleksiji Kontostefanu, vizantijskom zapovjedniku Drača. Jovan M. Bećir piče o kapitulaciji crnogorske vojske u Prvom svjetskom ratu i srpskoj propagandi. Ivan Tepavčević na osnovu pisanja Glasa Crnogorca analizira veze Amerike i Crne Gore.

Ivo Mišur otvara temu o tajnim krštenjima u vrijeme komunizma, a Milorad Ćeranić piše o donjokrajskom bratstvu Ćeranići. Marina Šoć se bavi evropskom modom na crnogorskom dvoru, a Slobodan Jerkov crnogorskim muzičkim folklorom.

Tonske zapise Sergeja Rahmanjinova analizira Kosana Radojević. Stalni saradnik Svetozar Savić u ovom broju piše o crnogorskim poljoprivrednim artiklima na međunarodnim sajmovima i izložbama od 1867. do 1908. godine.

Filmom se bavi Žarko Martinović u tekstu „Gospodar prstenova: Tolkinova mitopoeza na velikom ekranu“.

Časopis objavljuje prvi tekst iz serije popularnih tekstova Petra Milatovića „Princeza na buretu baruta“. U tradiciji časopisa je da publikuje dnevnike starih crnogorskih vojskovođa. U ovom broju operacijski dnevnik princa Petra pripremio je Srđa Martinović.

Ova sveska časopisa, kao i nekoliko ranijih, završava se arhivskim izvorima koje u rubrici Zapisano je, 19. put bira Branko Borilović.
Časopis Matica uređuje Marko Špadijer, a članovi Redakcije od ovog broja su Ivan Jovović i Ivan Ivanović - navodi se u saopštenju Matice crnogorske. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR