23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bakić: Zbog izbora Vesne Bratić pokrenula sam proces pred Centrom za alternativno rešavanje sporova

Izvor: Screenshot

Društvo

Comments 2

Bakić: Zbog izbora Vesne Bratić pokrenula sam proces pred Centrom za alternativno rešavanje sporova

Izvor: TV E

Autor: Antena M

  • Viber

U slučaju da sam ja izabrana u zvanje na konkursu Univerziteta Crne Gore, radila bih na tome da unaprijedim naučno-izraživački sektor u domenu engleske književnosti, sa fokusom na poeziju britanskog romantizma, pošto je to nešto u čemu ja imam najveći broj naučno-izraživačkih djelatnosti iza sebe – kazala je pjesnikinja i prevoditeljka Tanja Bakić, gostujući na TV E.

Bakić se, uz nekadašnju ministarku Vesnu Bratić koja je konkurisala za redovnog profesora, prijavila na konkurs za izbor u zvanje iz oblasti engleske književnosti – konkurišući za docenta. Bratić je izabrana, a Bakić nije iako, kako kaže, ispunjava uslove za izbor u zvanje docenta.

“Konkurs je objavljen prošle godine 30. juna i on se odnosio na oblasti engleska književnost romantizma, klasicizma, sentimentalizma i američka književnost. S obzirom da se neko ko se aktivno na međunarodnom nivou bavi naučnim istraživanjima iz oblasti britanskog romantizma i da sam po tome i jedini, da kažemo, čovjek u Crnoj Gori, prijavila sam se na taj konkurs, a s druge strane bila sam svjesna da ispunjavam uslove za izbor u zvanje docenta”, kazala je gošća emisije “Na kraju dana”.

Sagovornica TV E kaže i da je podnijela prigovor Vijeću Fililoškog fakulteta 26. januara. Nakon sjednice Senata 15. marta dobila je konačnu odluku u kojoj je navedeno da je Bratić izabrana u zvanje. 

“U toj odluci je stojalo da mogu pokrenuti proces pred Centrom za alternativno rešavanje sporova. I ja sam to i uradila”, ističe Bakić, koja je ranije, u intervjuu za Pobjeda, navodila sve sporne momente izbora Bratić u zvanje, što je navela i u prigovoru. 

Kako kaže, nakon objava u medijima, uslijedile su brojne reakcije.

“Jedna od tih reakcija je stigla takođe od strane Hrvatskog pen centra. Oni su tu rekli da su, između ostalog, ugrožena moja prava na miran i dostojanstven život”, kazala je Bakić.

Ona je doktorirala iz oblasti engleske književnosti na Univerzitetu Crne Gore, a imala je priliku da se usavršava i na Harvardu. Djelovi njene doktorske disertacije o Vilijamu Blejku objavljeni su kao poglavlje u naučnoj monografiji William Blake in Europe, te u vodećem globalnom naučnom časopisu iz oblastu studija o Blejku. 

Kako kaže, u intervjuu za TV E, najveća obaveza onog ko stoji iza katedre je da svoj posao obavlja časno i pošteno i da snosi odgovornost za svoje postupke.

“I da ima neki, da kažemo, lijep odnos prema instituciji u kojoj radi i lijep odnos prema kolegama”, ističe Bakić.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Ljaljo

Popovi srbije se jos pitaju o CG

Anon

Svako poštovanje i podrška za Tanju.