21 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Održan performans "5 do 12", Adrović: Živimo u toksičnom ambijentu kojeg nismo svjesni

Izvor: Mediabiro

Društvo

Tag Video
Comments 0

Održan performans "5 do 12", Adrović: Živimo u toksičnom ambijentu kojeg nismo svjesni

Izvor: Media biro

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom podsjećanja na performans koji je prije 20 godina, 4. juna 2004. godine, održala grupa građana na Visećem mostu u Glavnom gradu sa namjerom i ciljem da stanu u zaštitu rijeke Tare, simbolično, uoči obilježavanja Međunarodnog dana zaštite životne sredine, aktivistkinja prvog ženskog ekološkog pokreta u Crnoj Gori Ecopatritoizam Elida Adrović i muzičarka Milena Kankaraš, izvele su danas umjetnički protestni performans ” Pet do 12′′.

“Nažalost, tema kojom se bavimo je uništavanje životne sredine. Iako smo Ekološka država, mi vodimo iste borbe bez obzira koliko je prošlo. Opet smo na istom mjestu, u isto vrijeme, čak 20 godina nakon naše borbe su iste, ako ne i veće. Ono na šta sam ponosna, jeste da sam se osnažila i odvažila da nastavimo tamo gdje su određeni sa istom idejom i misijom stali, a možda i većom motivacijom, a to je da svi ostvarimo ono što nam Ustavom Crne Gore pripada, a to je pravo na zdravu životnu sredinu,” navela je Adrović.

Tačno prije 20 godina na Visećem mostu u Podgorici počeli su protesti protiv hidroelektrane Buk Bijela, te su i danas, kao i tada, dijeljeni isti letci sa preporukama Svjetske komisije za brane i 12 razloga zašto su velike brane izuzete iz inicijative obnovljivih izvora energije.

“Ništa se nije promijenilo. Ista je ideja, a samo su novi ljudi na istom zadatku. Ne velikim branama! Ako su mogle Svjetska banka i međunarodne lihvarske institucije da kažu da to nije dobro, mi sada ne treba da izmišljamo vrelu vodu. Ovdje smo se okupili da kažemo da na Komarnici nije dobro graditi veliku branu i da ćemo nakon ovoga svakih 15 dana na mostu na Komarnici iznad kanjona Nevidio imati iste ovakve sastanke do jeseni, a u jesen ponovo počinjemo kampanju u Podgorici,” naveo je Darko Stijepović iz Centra za razvoj Durmitora.

Borbi da se odbrani rijeka Tara priključila se i književnica i hroničarka vremena, Bosiljka Kankaraš koja je podržala današnji performans “5 do 12”.

“Elida Adrović iz Ecopatriotizma je danas na simboličan način prošetala ovim mostom. Njen performans je poruka ekološki osviještenih ljudi, poruka političarima i neprijateljima prirode koji se godinama trude da unište i našu ljepoticu – rijeku Taru. Samo osobe niskog nivoa svijesti misle da se prodajom i rasprodajom prirodnih ljepota zbog novca koji treba da legne na njihov račun može daleko stići i uteći. Oni koji znaju šta je kosmička pravda i kako se priroda sveti zbog zla koje neki uobraženi nasilnici rade, stalno opominju,” navela je Kankaraš.

Osim problema rijeke Tare, Adrović je ovom prilikom istakla i druge “ekološke rane” sa kojima se Crna Gora bori.

“Toliko je rana da mislim da imamo metastaze koje govore da mi zaista živimo u jednom toksičnom ambijentu, a da toga nismo svjesni zato što imamo sindrom kuvane žabe. Nemamo svijest o tome koliko zapravo zagađena životna sredina utiče na naše mentalno zdravlje. Mislov do je crna tačka u Crnoj Gori, imamo preko 400 deponija koje nam zapravo govore koliko smo mi u toksičnom ambijentu, imamo rijeku Gračanicu koja je deponija duž cijelog svog toka, imamo rijeke koje su promijenile svoj tok. Imamo toliko lijepih slika Crne Gore na društvenim mrežama, ali je realnost stvarno drugačija i mislim da treba da se suočimo sa realnošću, a to je da nismo ekološka država i da sve ove borbe koje vodimo govore u prilog tome,” kazala je aktivistkinja ženskog ekološkog pokreta, Ecopatritoizam Elida Adrović.

Naredni ekološki skup biće organizivan za 15 dana na mostu na Komarnici.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR