21 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Spajić: Sudski vještaci vrlo bitni za funkcionisanje pravosuđa i donošenje kvalitetnih presuda

Društvo

Comments 1

Spajić: Sudski vještaci vrlo bitni za funkcionisanje pravosuđa i donošenje kvalitetnih presuda

Autor: Antena M

  • Viber

Efikasno funkcionisanje pravosudnog sistema od ključne je važnosti za završnu fazu pregovora sa Evropskom unijom, u koju će Crna Gora ući dobijanjem IBAR-a. U tom kontekstu bitnu ulogu imaju sudski vještaci, a predsjednik Vlade Milojko Spajić sastao se sa delegacijom Udruženja sudskih vještaka Crne Gore na čelu sa predsjednikom Markom Lakićem i saradnicima tog strukovnog udruženja.

Tokom razgovora je istaknuto da nalazi sudskih vještaka igraju izuetno važnu ulogu u donošenju presuda i da je zato neophodno raditi na unapređenju kvaliteta rada i statusa strukovnog udruženja.

„Da bi se donijele prave odluke u svim sferama društva, moramo znati što je istina i imati prave informacije. U tom smislu sudski vještaci su vrlo bitni za funkcionisanje pravosuđa i donošenje kvalitetnih presuda“, kazao je premijer Spajić.

Na sastanku je bilo riječi o statusu vještaka i preprekama sa kojima se susrijeću u radu. Istaknuta je važnost i u rješavanju statusa vještaka tokom kreiranja strategije za sveobuhvatnu reformu pravosuđa.

U razgovoru je konstatovano da je neophodno i dalje raditi na unapređenju sistema odgovornosti i poboljšanja kontrole kvaliteta rada sudskih vještaka, takođe i sprovoditi aktivnu i kontinuiranu edukaciju.

Istaknuto je da postoji prostor  za poboljšanje statusa vještaka.

Zaključeno je da bi Crna Gora uspješno zaokružila pregovaračka poglavlja 23 i 24 važnu ulogu imaće i kvalitetan, profesionalan rad vještaka. Zato je važno da Udruženje sudskih vještaka aktivno učestvuje u radu na izmjenama Zakona o sudskim vještacima, kojim će se omogućiti jačanje nezavisnosti i nepristrasnosti vještaka, te usklađivanje svih segmenata rada sa evropskim standardima.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Sudije u osnovnim sudovima su zatrpani nerijesenim predmetima bas iz razloga sto sudski vjestaci krivotvore nalaze ,a uglavnom to rade vjestaci geodetske struke.Licno meni su zivot zagorcali ,omogucite mi da javno objavim svoj slucaj sa svim dokazima i sami cete reci :"Pa jeli to moguce "