21 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zarade Raonića su u redu jer su u skladu sa Pravilnikom, bez obzira što je nezakonit

Izvor: Pobjeda

Društvo

Comments 1
Savjet Javnog servisa usvojio eksterni revizorski izvještaj za prošlu godinu – poslovanje dobilo pozitivno mišljenje

Zarade Raonića su u redu jer su u skladu sa Pravilnikom, bez obzira što je nezakonit

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Savjet Radio-Televizije Crne Gore usvojio je danas eksterni revizorski izvještaj za 2023. godinu koji je radila kuća „MV Konsalt“ koja je RTCG-u dala „pozitivno mišljenje bez rezerve“, ali je revizorka Ilinka Vuković saopštila i da su pored činjenice da je najveći broj preporuka Državne revizorske institucije iz prethodnog perioda ispunjen, ostalo još nekoliko stvari, među kojima i preporuke kako treba urediti način ostvarivanja prava na varijabilni dio zarade generalnog i ostalih direktora Javnog servisa.

DRI je još u uslovnom mišljenju na finansije i pravilnost poslovanja RTCG tokom 2021. u novembru 2022. godine preporučila izmjenu Pravilnika na osnovu kojeg se generalnom direktoru kao dodatak na osnovnu platu fiksiraju varijabila u iznosu od nekoliko prosječnih plata u toj kući, što je početkom ove godine dovelo do toga da Boris Raonić bude najplaćeniji funkcioner u državi, sa primanjima od preko četiri hiljade eura.

Iako je RTCG donio novi Pravilnik o dijelu zarade po osnovu ostvarenih rezultata u radu početkom septembra 2022. godine, što je bila inicijalna preporuka DRI-ja, ova institucija je u martu ove godine, nakon druge kontrole realizovanja njihovih preporuka ocijenila da donešenim Pravilnikom nije precizirano ko ocjenjuje, predlaže i odobrava uvećanje zarade po osnovu ostvarenih rezultata u radu generalnog direktora, direktora RCG i direktora TVCG.

Pravilnikom je propisano da generalnom direktoru RTCG može pripasti i uvećanje zarade po osnovu ostvarenih rezultata u radu, najviše do iznosa tri prosječne neto zarade u RTCG, članom 8 da direktoru RCG (Vuk Perović) i direktoru TVCG (Milan Knežević) pored osnovne zarade može pripasti i uvećanje zarade po osnovu ostvarenih rezultata u radu, najviše do iznosa dvije prosječne neto zarade u prethodnom mjesecu, ostvarene u RTCG.

"Međutim, navedeni dodatak se isplaćuje svakog mjeseca u maksimalnom iznosu, bez ocjene učinka, odnosno ostvarenih rezultata u radu", navodi se u izvještaju DRI-ja iz marta.

Kasnije istog mjeseca, nakon što je Vlada objavila informaciju da Raonić ima najveću platu u Crnoj Gori, u iznosu od 4.042,56 eura, on je tražio od Savjeta RTCG da mu se plata smanji, odnosno da kroz varijabilu umjesto dodatne tri, prima dodatne dvije prosječne plate u Javnom servisu.

Potpredsjednica Savjeta Marijana Camović-Veličković u vezi sa nalazom DRI-ja, koji je pominjala i sama revizorka Vuković, tražila je od nje pojašnjenje da li su prilikom kontrola zarada provjeravali da li je obračun njihovih iznosa zakonit.

"Imajući u vidu određenje DRI, koja tri puta govori jedno te isto vezano za zarade i Pravilnik koji je nezakonit, da li ste ulazili u u suštinu obračuna i aneksa tih zarada koje su astronomske", pitala je Camović-Veličković.

Revizorka Vuković je odgovorila da oni gledaju da li je to u skladu sa Pravilnikom.

"Pravilnik kao pravilnik je usvojen, po njemu se postupa. Naše je da vidimo je li u odnosu na to tačno. Ja znam primjedbe i komentare Državne revizorske institucije, jer ja sam i sama državni revizor, ali kad pogledamo obračun on je ispravan u tom dijelu i odgovarajući", kazala je Vuković.

Na sjednici Savjeta bilo je i rasprave o tome da li je neophodno intervjuisati kandidate za ombudsmana RTCG, odnosno da li je dovoljno odlučiti samo na osnovu dostavljene dokumentacije kako je to zahtijevano i konkursom.

Savjet danas nije po tom pitanju donio konačnu odluku, već će to odlučiti na samoj sjednici koja je zakazana za naredni utorak i na koju će biti pozvani kandidati koji su se prijavili na konkurs.

Na konkurs za ombudsmana Radio-Televizije Crne Gore javila su se četiri kandidata i to zaposleni u toj kući - Slavica Kruščić-Vasović, Žarko Božović, Danijela Popović (dosadašnja ombudsmanka) i Todor Brajković, novinar dnevnih novina Dan.

Prema propozicijama konkursa, ombudsman RTCG mora imati najmanje VII-1nivo kvalifikacije obrazovanja, najmanje deset godina radnog iskustva u audio-vizuelnim medijima, državljanstvo Crne Gore i prebivalište u Crnoj Gori. Za sve uslove je potrebno dostaviti uvjerenja, odnosno dokaze.

Na prethodnoj sjednici Savjeta RTCG Balša Milić iz pravne službe je kazao da svi prijavljeni kandidati ispunjavaju uslove.

Međutim, Camović- Veličković je kazala da je kandidat Brajković dostavio da ima iskustvo u štampanim medijima, ali ne i u audio-vizuelnim. Milić je kazao da će tražiti od Brajkovića da dostavi dodatnu dokumentaciju, što je on u međuvremenu i uradio.

U propozicijama konkursa je navedeno da se neblagovremene i nepotpune prijave neće razmatrati, da će biti odbačene zaključkom Savjeta.

Kandidat Brajković je jedini koji ne dolazi iz Javnog servisa. On je sportski novinar u dnevnim novinama Dan. Brajković je i generalni sekretar Udruženja sportskih novinara Crne Gore, čiji je predsjednik Veselin Drljević, koji je i predsjednik Savjeta RTCG.

Drljević je danas na sjednici relativizovao činjenicu da je njegov kolega radio u štampanim medijima navodeći da on nema ugovor o radu sa dnevnim novinama Dan već sa firmom „Jumedia mont“, koja u svom vlasništvu osim dnevnih novina ima i dvije radio stanice i portal, te da su svi koji su sa tom firmom imali ugovore, kao i kako je kazao Drljević i on sam, bili u obavezi da rade za svaki od tih medija, te da iz toga proizilazi da Brajković ima potrebno iskustvo iz audio-vizuelnih medija.

Ombudsmanki Popović, koja se ponovo javila na konkurs, ističe trogodišnji mandat. Za to vrijeme je donijela veliki broj mišljenja na prigovore na profesionalno izvještavanje Javnog servisa. Njena mišljenja su često bila tema rasprava na sjednicama Savjeta RTCG, posebno kada nijesu bila u skladu sa mišljenjem menadžmenta i članova koji su bliski generalnom direktoru Borisu Raoniću.

Žarko Božović, još jedan od kandidata za ombudsmana RTCG, dospio je u fokus javnosti početkom prošle godine kada mu je zabranjeno da koristi Ustavom zagarantovanu jotovanu varijantu crnogorskog jezika na Radiju Crne Gore. Zbog te diskriminacije protestovao je i dio zaposlenih u RTCG. Ombudsman je donio, takođe, mišljenje u kojem je potvrđeno da Božović može da koristi jotovanu varijantu crnogorskog jezika, odnosno da je došlo do povrede jednakosti u pravima i pred zakonom.

Slavica Kruščić-Vasović je dugogodišnja novinarka RTCG, ali i predsjednica jednog od dva sindikata te kuće - Reprezentativne organizacije sindikata RTCG.

O Mundijalu iza zatvorenih vrata

Savjet RTCG je u dijelu sjednice zatvorene za javnost donio odluku o učešću te medijske kuće na konkursu za otkup TV prava za prenos utakmica sa svjetskih fudbalskih šampionata 2026. i 2030. godine.

Svjetski fudbalski šampionat 2026. godine biće održan u koorganizaciji Sjedinjenih Američkih Država, Meksika i Kanade, a prvenstvo 2030. godine u koordinaciji šest država sa tri kontinenta - Španije, Portugala, Maroka, Argentine, Urugvaja i Paragvaja. Kako je saopšteno iz RTCG, Javni servis će prema Fifi konkurisati u saradnji sa javnim servisima balkanskih zemalja.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Radivoje

Ovo nema na svijetu. Sam pises pravilnik prema sebi koji je nezakonit i sve je u redu. Raspale drzave.