23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
GI 21. maj: Zločin i slava- da se ne zaboravi

Društvo

Comments 2

GI 21. maj: Zločin i slava- da se ne zaboravi

Autor: Antena M

  • Viber

Ovih dana sa pijetetom se śećamo dva velika datuma iz novije crnogorske istorije – zločina u Dolima (07.06.1943.) i bitke na Sutjesci (15. 06. 1943.) i obilježavamo njihovu 81. godišnjicu, piše u saopštenju GI 21. maj.

Kako navode oba ova događaja, svaki na svoj specifičan način, ukazuju na veličinu i osobenost crnogorske istorije.

Saopštenje prenosimo integralno:

Iako su međusobno povezani, ne samo vremenski, ovi događaji su suštinski tako različiti, a oba pokazuju kako jedan narod u samo 8 dana može da ispiše svoje najtragičnije i najslavnije stranice u istoriji.

Vjerovatno prelomna godina u Narodnooslobodilačkoj borbi bila je ta 1943. godina. Još dok je fašistička Italija bila u ratu, okupator je otpočeo ofanzivu, petu po redu, kako bi likvidirao partizanski pokret i obezbijedio Balkan od eventualnog iskrcavanja Saveznika. Već u maju 1943. godine okupator je počeo da goni partizanske jedinice od śeveroistoka Crne Gore pokušavajući da ih opkoli na području Durmitora. Ipak, partizani su uspjeli da se povuku prema Bosni i Hercegovini i našli se na terenu planine Zelengore. To povlačenje partizanskih jedinica išlo je preko Pive. Upravo iz bijesa i nemoći da zaustave partizanske trupe SS divizija „Princ Eugen“ došla je u kaznenu ekspediciju u Pivi, gdje će 07. juna 1943. godine, počiniti najveći zločin na teritoriji Crne Gore tokom Drugog svjetskog rata – pokolj u Dolima.

Uz pomoć jedinica domaćih izdajnika, okupator je ubio 522 civila, od čega 109 đece, a velika većina stradalih bila je iz bratstva Blagojevića. Osam decenija kasnije, vidimo da se njihova žrtva želi relativizovati. Odjednom svi oni su proglaešeni „srpskom nejači“, a krivica za njihovo stradanje prebačena je na ustaške jedinice iz Hercegovine i muslimanske milicije. Jednim potezom pera, ili bolje gumice, pokušali su izbrisati stvarnog počinioca, SS diviziju „Princ Eugen“ sastavljenu od Njemaca koji su živjeli u Jugoslaviji a istovremeno, prećutati razlog kaznene ekspedicije. Jer nekome danas ne odgovara što su u Dolima stradali civili zbog toga što su bili pripadnici partizanskog pokreta ili simpatizeri KPJ. No, ono što ne mogu prećutati je, učešće i četničkih jedinica i komandanata četničkog Trebinjskog korpusa Todora Perovića i Milorada Vidačića, za što postoje neoborivi istorijski dokazi.

Sa druge strane, partizanske jedinice zajedno sa Vrhovnim štabom našli su se u obruču neprijateljskih snaga u istočnoj Bosni. Kulminacija više od mjesec dana dugih borbi dogodila se 15. 06. 1943. godine u bici na Sutjesci, najopjevanijem sukobu u toku NOR-a. Već 10. juna, borci Prve proleterske brigade probili su neprijateljski obruč na Tjentištu i time omogućili da se Vrhovni štab izvuče. U ovom proboju stradao je legendarni partizanski komandant Sava Kovačević. Konačno, 13. juna izvukla se i Treća proleterska brigada sa teškim gubicima, da bi 15. juna se završile i posljednje vojne operaciji u ofanzivi „Švarc“. Jedino što je okupator uspio da uradi sa svojim nadmoćnim snagama je da strijelja oko 1 500 partizanskih ranjenika koji su zaostali u povlačenju. Koliko je bitka na Sutjesci bila osudna za NOVJ govori najbolje podatak da su njoj stradali komandanti: Sava Kovačević, Vasilije Vako Đurović, Nikola Nino Marković, Veselin Masleša, dr Simo Milošević, Nurija Pozderac, Ivan Goran Kovačić, Olga Popović-Dedijer, Pero Ćetković, Moma Stanojlović, Vido Burić, Risto Perović, Boriša Kovačević.

Možda i najveća partizanska pobjeda tokom NOR-a, bitka na Sutjesci, ostala je simbol požrtvovanja, morala, hrabrosti i patriotizma. Borci koji su probili neprijateljski obruč, oni koji su se do zadnjeg borili na Ljubinom grobu, biće zauvjek upisani u slavne stranice crnogorske i jugoslovenske istorije. Na nama je da ih ne zaboravimo i da njihovu žrtvu ne prepuštimo negatorima i falsifikatorima prošlosti.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Sve vi cvjetalo

Zrtve koje je podnijela Crna Gora, za slobodu u II svetskom ratu su epske. Sloboda nikada nije imala cijenu. Oni koji su se borili na strani okupatora , a protiv svoje zemlje i danas pokusavaju da se operu. Ne postoji nista na svijetu sto moze oprati izdaju svog naroda. Dzaba vam prekrajanje cetnici