15 °

max 21 ° / min 15 °

Četvrtak

19.09.

21° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

23° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mandić inicirao obnavljanje kapele na Lovćenu: Vrijeme je da realizujemo tu plemenitu ideju

Društvo

Comments 19

Mandić inicirao obnavljanje kapele na Lovćenu: Vrijeme je da realizujemo tu plemenitu ideju

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić priredio je svečanost povodom dodjele Trinaestojulske nagrade u Vladinom domu na Cetinju.

Mandić je u svom obraćanju poručio da 13. jul kao datum i ideja predstavlja samu suštinu Crne Gore, te inicirao obnavljanje kapele na Lovćenu.

"Obnavljanje Njegoševe kapele na Lovćenu je ideja koju je pokrenula Mitropolija crnogorsko-primorska i mitropolit Amfilohije. Vrijeme je za obnavljanje kapele na Lovćenu. Smatramo da smo danas dovoljno zreli kao društvo i zajednica da realizujemo tu plemenitu ideju koja će dovesti do pomirenja i okupljanja ljudi u Crnoj Gori i javno je kao predsjednik Skupštine danas iniciram. Poštujući Njegoševu želju uspostavili bi novu moralnu vertikalu koja će učiniti da Crna Gora ozdravi i da u bolju budućnost zakorači svjesna sebe i svoje slavne istorije zatvarajući poglavlje podjela i netoplerancija", kazao je on.

Kako je dodao, to bi bio i istorijski i moralno veliki istorijski korak savremene Crne Gore.

"To ne znači da će bilo ko rušiti mauzolej koji su sagradili naši preci. Na Lovćenu će se graditi a ne rušiti, šaljemo poruku da će zemlja Crna Gora biti po mjeri svih građana, i na njoj će baš kao i na Lovćenu biti mjesta za sve", rekao je Mandić.

Član žirija, Želidrag Nikčević, kazao je da je žiri radio odgovorno, pažljivo i savjesno.

"Žiri je radio odgovorno, pažljivo i savjesno u konstuktivnoj amosferi u zakonski propisanoj proceduri, bez ikakvih pritisaka. Razmotrili smo sve kandiature, među njima je bilo više kandidata za nagradu, ali su pravila nagrade neumoljiva odluku, pa smo morali da donesemo odluku glasanjem sužavajući izbor", rekao je Nikčević.

On je rekao da su imali 28 kandidata za žvotno djelo i isto toliko kandidata za 13. julsku nagradu.

Protojerej Nikola Marojević, dobio je nagradu za ukupnu godišnju aktivnost u oblasti kulture. Institut na čijem je čelu Marojević, naročito je plodonosan u dijelu izdavačke djelatnosti. On je autor izvanrednih zapaženih monografija o teorijskim problemima književnosti. On je značajno ime u oblasti kojom se bavi i zato smo smatrali da zaslužuje ovo priznanje", rekao je Nikčević.

Branislav Bane Sekulić, akademski slikar, je, kaže Nikčević, umjetnik visokih stvaralačkih dometa sa višedecenijskim slikarskim i pedagoškim opusom čije je stvaralaštvo nezaobilazno u sagledavanju razvoja savremene likovne scene. 

Ovogodišnje nagrade uručene su književniku Andriji Raduloviću, koji je dobio nagradu za knjigu poezije „Otkup“; akademskom slikaru mr Branislavu Banu Sekuliću, redovnom profesoru u penziji za izložbu u Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore praćenu monografijom; Nikoli Marojeviću, doktoru bogoslovskih nauka za ukupnu godišnju aktivnost na razvoju kulture, kao i Trinaestojulsku nagradu za životno djelo, profesoru doktoru u penziji Draganu Koprivici.

Nagrada za "Životno djelo" ide Draganu Koprivici.

"Njegov rad je višestran. On je već enkoliko decenija afirmisani pripovjedač, romanopisac, dramski pisac, a uz to veoma aktivan humanitarni poslenik, dobio je niz prizanja", dodao je Nikčević.



Komentari (19)

POŠALJI KOMENTAR

DON QUIJOTE

Postoji obrazac: državni udar, litije, izdajničke partije i pojedinci, dvojno državljanstvo, kapela..Sada će morati na čistinu Spajić i Milatović. Dritana i Bečića već znamo. Redosljed događaja ide ka krajnjem cilju: VELIKA POBUNA CRNOGORACA!

Katunjanin-Miogost

Mislim da je jasno , da on i njegovi neće stati dok krv ne poteče Crnom Gorom.Što nije normalno Ali ni Mi Crnogorski građani , nećemo dati ,svoju slobodu i državu bez krvi.Suludo zvuči u 21 -om vijeku,ali samo da znaju ,da nam je jasno što spremaju.

LFC

Slobodno Mandiću dođite,ali u prvim redovima ti,pipunoglavi, onaj pop i šubara. Ali možete odma,nemojte dogodine,kući smo.