17 °

max 20 ° / min 17 °

Petak

18.10.

20° / 17°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

21° / 14°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 12°

Utorak

22.10.

21° / 14°

Srijeda

23.10.

22° / 13°

Četvrtak

24.10.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milatović: Antifašizam predstavlja jednu od najvažnijih vertikala crnogorskog društva

Društvo

Tag Video
Comments 4

Milatović: Antifašizam predstavlja jednu od najvažnijih vertikala crnogorskog društva

Autor: Antena M

  • Viber

Na Cetinju večeras održan prijem  povodom 13. Jula, Dana državnosti. 

Prijem organizuje predsjednik države Jakov Milatović sa suprugom Milenom. Među zvanicama su predstavnici političkog i društvenog života, te članovi diplomatskog kora.

U svom govoru Milatović je poručio kako Crna Gora, držeći do časne prošlosti, nikad nije uzmicala pred neprijateljem, ali ni prezala od borbe, koliko god ona bila nemoguća i surova.

Govor predsjednika Crne Gore prenosimo integralno. 

"Dame i gospodo,

U 13. julu sabrani su borba i sloboda, dvije neraskidive odrednice koje su obilježile našu istoriju, začetak i ishodište naše državotvorne težnje.

Toga dana 1878. godine, na Berlinskom kongresu, nepokorna želja da se sačuva vječito otvoreni prozor slobode, ovjenčan slavom Carevog laza, Martinića, Krusa, Grahovca, Fundine i Vučijeg dola, dobila je svoje međunarodno priznanje.

63 godine kasnije, nadahnuti djelom slavnih predaka, koji se ne “šćeše u lance vezati”, heroji Košćela upalili su luču antifašizma, svjedočeći svojom žrtvom da od slobode nema skuplje riječi.

Tadašnja Evropa, koja se povijala pod naletima jedne od najmračnijih ideologija u istoriji čovječanstva, bila je zadivljena herojskim podvigom brojčano malog crnogorskog naroda.

Ova brda, ove planine, bile su nepremostiva tvrđava kroz čije se klance, uže od termopilskih, čvrstim gorštačkim rukama razmicao jaram ropstva koji su donosili različiti osvajači.

Uz ognjišta kamenih kuća i savardaka, podignutih na temeljima hrabrosti, pravde i čestitosti, pjevalo se i sanjalo o slobodi, od Pljevalja do Boke, od Nikšića do Andrijevice, od Plava do Cetinja.

Zato ne čudi što je damar nesalomivosti i prkosa, usađen u genetski kod crnogorskog naroda, kraj Neretve, Sutjeske i na ostalim poprištima narodnooslobodilačke borbe, najsnažnije odjekivao u grudima heroja poput Danila Lekića, Peka Dapčevića, Vladana Đuranovića, Đine Vrbice, Nika Strugara, Rifata Burdžovića, Vaka Đurovića, Vukosave Mićunović i mnogih drugih, koje je karakterno oblikovala čvrstina kamena na kome su odrastali.

Dragi gosti,

Antifašizam predstavlja jednu od najvažnijih vertikala crnogorskog društva koje ga je živjelo mnogo prije nego što se, kao pojam, našao u istorijskim i sociološkim čitankama.

Živjelo ga je kroz viševjekovni multikulturalni sklad, toleranciju i suživot, urođeni osjećaj da se razlikujemo samo po količini ljudskosti koju nosimo u sebi, uz uvjerenje da je „brat mio, ma koje vjere bio“ i da je „čojstvo braniti drugoga od sebe“.

Zato i danas, kada se savremeni svijet suočava sa brojnim izazovima, kada geopolitički potresi nerijetko dovode do sukoba velikih razmjera, mi, unutar Crne Gore, treba da prevaziđemo sve ono što nas dijeli i, poput mostova na Đurđevića Tari ili Maloj rijeci, spajamo obale i tamo đe se to, na prvi pogled, čini nemogućim.

To dugujemo budućim generacijama ali i sebi samima, kako bi ovaj predivni komad zemlje na kome smo rođeni, učinili najljepšim mjestom za život svih nas.

Uvjeren sam da smo, svi zajedno, kadri da prepoznamo temeljne vrijednosti oko kojih treba da unaprjeđujemo društvenu koheziju, u isto vrijeme štiteći pravo na nacionalnu, vjersku i kulturnu različitost svakog pojedinca.

Dragi prijatelji,

Danas, sa prijestonog Cetinja, čije ime gromko odjekuje slavom minulih vjekova, iskazujemo poštovanje prema svim običnim, malim a velikim ljudima, na čijim mišicama se razvijala naša privreda, onima koji su obrazovali generacije decenijama unazad, liječili, gradili institucije, bili korektivi društvene zbilje kroz novinarsko pero ili izgovorenu riječ.  

Pečalbarima koji predstavljaju naš most prema ostatku svijeta ali i jedan od važnih razvojnih oslonaca Crne Gore. Umjetnicima i sanjarima koji su na papiru i platnu ostavljali neprolazno djelo po kome svijet prepoznaje posebnost crnogorskog talenta.

Na njihovoj zaostavštini treba da gradimo viziju sopstvene budućnosti koja podrazumijeva: Društvo jednakih šansi; Nezavisnih institucija i održivog ekonomskog razvoja.

Na njihovoj zaostavštini treba da gradimo demokratsko društvo koje pripada Evropi.

Očekuje nas još mnogo izazova u vremenu koje dolazi, a ono neka bude vrijeme promjena na bolje. Bićemo mu naredni.

Živjela demokratska i evropska Crna Gora"!

Pogledajte foto galeriju i video sa večerašnjeg prijema.

.

.

.

.

.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

DON QUIJOTE

Državnici se ne gađaju šupljim floskulama za međunarodnu javnost. Milatoviću ti u CG omaš najgoru verziju povampirenog fašizma. Ako nisi u stanju da staneš na čelo odbrane CG, skloni se. Bar nećeš ostati zabilježen kao izdajnik. Bečić, Abazović, Knežević i Mandić to već jesu. SRAMOTA VJEČNO ŽIVI !

Mila K

Očekivano. Milatović mjeri pa je u govoru slab. A obaveza mu je da služi najboljoj Crnoj Gori.

Katunjanin-Miogost

Uhvati me neka tuga i razočaranje, dok posmatram ovaj festival licemjerja i foliranja.Lažne , i odglumljene gospoštine .Pi