16 °

max 18 ° / min 10 °

Ponedjeljak

16.09.

18° / 10°

Utorak

17.09.

21° / 11°

Srijeda

18.09.

23° / 15°

Četvrtak

19.09.

22° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Svještenstvo i vjernici CPC spriječeni da uđu u crkve u Dodošima i na Vrelima

Izvor: CPC

Društvo

Comments 3

Svještenstvo i vjernici CPC spriječeni da uđu u crkve u Dodošima i na Vrelima

Autor: Antena M

  • Viber

Mitropolit Boris i svještenstvo, spriječeni su od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da uđu u Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Dodošima, saopšteno je iz Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Iz tog razloga, mitropolit je liturgiju morao služiti ispred crkve. 

„Juče, na Petrovdan, veliki hrišćanski i crnogorski praznik, po ko zna koji put Crnogorska pravoslavna crkva je spriječena u vršenju bogosluženja u crkvama crnogorskog naroda“, ističe se u saopštenju.

Dodaju da je po završenoj liturgiji uslijedila litija oko crkve na ovaj „zavjetni dan Dodošana“. 

„Zahvaljujući lažnim prijavama crkve Srbije, MUP Crne Gore koji je već godinama instrument u rukama crkve sa sjedištem u drugoj državi i ovom je prilikom spriječio ulazak crnogorskih svještenika i vjernog crnogorskog narodau svoju crkvu na Vrelima blizu Cetinja, đe su spriječeni svještenici Stefan Marković i Milo Mihailović da služe u crkvi svetog Petra i Pavla“, kazali su iz CPC.

Naglasili su kako je „i ovu priliku, kao i godinama unazad, iskoristila crkve sa sjedištem u Beogradu za opstrukciju i lažno prijavila bogosluženje iskoristivši zakonsku obavezu MUP-a za sprečavanje ulaska Crnogoraca u svoje hramove, navodno zbog mogućih incidenata“.

„Želimo samo napomenuti, da nijednom prilikom nijesmo iskoristili istu mogućnost u sprečavanju bilo čije molitve. Vjerujemo da je ovoposljednji put da crkva druge države ima uporište u samom Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore“, kazali su iz CPC. 

Poručili su kako očekuju da će „državne institucije, uključujući i MUP, smoći snage da se odupru malignom uticaju crkve druge države, te da se konačno počnu pridržavati Ustava i Zakona Republike Crne Gore“.

„Apelujemo na crnogorski narod, crkve i groblja nijesu prćija vjerske organizacije iz Srbije, nego zaostavština naših slavnih predaka, čijom krvlju su obilježene granice Crne Gore, te da našim svetinjama niko ne može manipulisati. U molitvi i nadi, da 13. jul naredne godine dočekamo u slobodnoj i pravednoj Crnoj Gori , čestitamo svim stanovnicima Crne Gore Dan državnosti“, zaključili su iz CPC.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

miki

nijesam vjernik ali podržavam protest CPC da u svojoj državi nemogu vršiti svoje obrede jer ih u tome sprečava Mìloševićev 7 bataljon tj. policija demokrata ljigava partija ko da više. đe će crnogorci vršiti svoje vjerske obrede Šaranoviću iz demokrata Slobodana Miloševića ljigavci za položaj sve bih dao vaše je geslo.

Doclea

Čudo nevidjeno...odaklen MUP..svaki odlazak sveštenika CPC ..da održe obed u bilo kojoj Crkvi u CG..doznaju...čekaju na ulazna vrata i spriječe ulazak u objekat...ja sam učesnik nekih dogadjaja u vezi odlaska u nekim Crkvama..niko nas nije tamo čekao..ZAŠTO..zato što niko nije NIKOME ONAMO JAVLJAO..

Javor

Može li biti veće tragedije od toga kad ti tuđin zatvori vrata sopstvenog doma, da u njega ne možeš ući. Jedina ispravna riječ za tako nesto je OKUPACIJA...