16 °

max 18 ° / min 10 °

Ponedjeljak

16.09.

18° / 10°

Utorak

17.09.

21° / 11°

Srijeda

18.09.

23° / 15°

Četvrtak

19.09.

22° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ekstremno visoke temperature i rad na otvorenom; Ombudsman: Potrebno prekinuti rad u slučajevima kada se direktno dovodi u rizik život i zdravlje zaposlenih

Izvor: Pixabay

Društvo

Comments 0

Ekstremno visoke temperature i rad na otvorenom; Ombudsman: Potrebno prekinuti rad u slučajevima kada se direktno dovodi u rizik život i zdravlje zaposlenih

Autor: Antena M

  • Viber

Ekstremno visoke temperature ovih dana posebno su teško podnošljive za one koji rade na otvorenom, poput zaposlenih koji obavljaju teške poslove. 

Tim povodom, Antena M obratila se Ombudsmanu Siniši Bjekoviću, sa pitanjem da li će Vlada donijeti odluku da se u takvim slučajevima rad obustavi, dok se temperature ne stabilizuju.

U nastavku slijedi odgovor Bjekovića za Antenu M:

U periodu ekstremno visokih temperatura koje su zahvatile region i našu zemlju primjećuje se da su pojedini zaposleni koji rad vrše na otvorenom izloženi ovoj pojavi bez ostvarivanja prava na prekid rada i druge olakšice koje im omogućavaju zaštitu od ovog rizika.

Imajući u vidu da je ovo pitanje uređeno obavezujućim radnim zakonodavstvom i mjerama zaštite na radu, Zaštitnik upozorava poslodavce i nadležnu inspekciju da se na ovaj način direktno dovodi u rizik život i zdravlje zaposlenih i time na ekstremno brutalan način krše propisi i prava zaposlenih. Pri tome se kod prekida rada naravno ne misli na izuzetke koji su kao takvi predviđeni zakonom.

Dužni smo zahvaliti se kolegama iz redakcije Antena M koji su nam skrenuli pažnju da je ova pojava zabilježena i tokom trajanja Državnih praznika.

Iz institucije ujedno koristimo priliku da svim građanima i građankama Crne Gore čestitamo Dan državnosti, dan na koji je narod Crne Gore pored međunarodnog priznanja države na Berlinskom kongresu 1878. godine, prvi u porobljenoj Evropi 1941. godine organizovano podigao opštenarodni ustanak protiv okupatora.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR