16 °

max 18 ° / min 10 °

Ponedjeljak

16.09.

18° / 10°

Utorak

17.09.

21° / 11°

Srijeda

18.09.

23° / 15°

Četvrtak

19.09.

22° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
FCJK: Mauzolej na Lovćenu je unikatno umjetničko djelo, ne može se mijenjati

Društvo

Comments 0

FCJK: Mauzolej na Lovćenu je unikatno umjetničko djelo, ne može se mijenjati

Autor: Antena M

  • Viber

Ponovo nam ekstremizovani predśednik Skupštine Crne Gore, zagovornik antievropskih i desničarskih ideologija, Andrija Mandić baca dim u oči tobožnjim inicijativama o podizanju kapele pored Mauzoleja na Lovćenu, saopšteno je sa FCJK.

"Malo im je limenka na Rumiji, kojom su uništili viševjekovnu multikulturnu i multikonfesionalnu tradiciju, simbol ujedinjenja svih različitosti crnogorskoga društva, pa bi nekom novom reciklažom ultradesničarskih mitova da pozove na uništenje i lovćenskoga mauzoleja, neponovljivog umjetničkog djela crnogorske, jugoslovenske i evropske kulture, i ujedno na uništenje ostataka mira u Crnoj Gori.

Isticanje ideja koje ekstremizuju i dijele crnogorsko društvo te usporavaju naše integracije u Evropsku uniju potvrda su naših ranijih stavova o Andriji Mandiću, nekadašnjoj koaliciji "Za budućnost Crne Gore", da se radi o politikama koje ovu zemlju žele vratiti u prošlost i uništiti njene perspektive", navode u saopštenju.

Njima je, kažu, jasno da Mandiću, kad govori o Evropi, nijesu uzor demokratski lideri Evrope, nego osobe poput Viktora Orbana.

"Njegovo oponašanje malih diktatora sve više dobija na zamahu. Vrijedno je pomena da je upravo Viktor Orban porušio nekoliko značajnih spomenika mađarske istorije. Sad tim putem želi ići i "vojvoda".

Na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, kao instituciji đe se izučava jezičko, književno, istorijsko i kulturno nasljeđe Petra II Petrovića Njegoša, đe se izučava umjetnost i kulturna istorija Crne Gore i bivših jugoslovenskih država, znamo vrijednosti svih istinskih spomenika kulture – posvećeni smo im i u kabinetima i na terenu. Ali znamo i kako izgledaju strategije manipulacije.

Stoga Andriji Mandiću poručujemo da mu je taktika providna i da je svima jasno da je svojom inicijativom pokušao skrenuti pažnju s kupljene presude za pokušaj državnoga udara, što je za nas još jedna potvrda da su institucije sistema u Crnoj Gori neslobodne i da služe kao poluge moći vlasti. Mandiću, znamo se dobro, nas ne možeš zavarati svojom lažnom i licemjernom retorikom iza koje sakrivaš najprimitivnije nacionalističke, desničarske i antievropske motive", zaključuju sa FCJK.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR