16 °

max 18 ° / min 10 °

Ponedjeljak

16.09.

18° / 10°

Utorak

17.09.

21° / 11°

Srijeda

18.09.

23° / 15°

Četvrtak

19.09.

22° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PEN centar: Stati u zaštitu prava novinara i pisaca koje režim tretira kao državne neprijatelje

Društvo

Comments 3

PEN centar: Stati u zaštitu prava novinara i pisaca koje režim tretira kao državne neprijatelje

Autor: Antena M

  • Viber

Uznemiravajuća odluka tužioca Šoškića da Milivoju Katniću produži pritvor zbog njegove povezanosti s crnogorskim novinarima, medijima i piscima – opozicionarima putinovsko-vučićevskom režimu u Crnoj Gori, koje time pokušava uklopiti u navodni Katnićev kriminalni klan, pokazatelj je zamaha fašizma u Crnoj Gori kao nesuđenoj prvoj narednoj članici EU, saopštili su iz Crnogorskog Pen centra.

“Samo u vrijeme nacifašizma i staljinizma inkriminisani su kontakti političkih zatvorenika s novinarima i piscima. Tužilaštvo želi javno diskreditovati i zastrašiti sve novinare, medije, intelektualce i građanske aktiviste koji su na bilo koji način stali u zaštitu prava Milivoja Katnića na pravedno suđenje te koji su ukazivali na politički iznuđenu presudu kojom se oslobađaju krivice teroristi u pokušaju državnoga udara, koji su razotkrile bezbjednosne službe zapadnih država. U providnoj tužilačkoj akciji kojom se očito koordinira izvan Crne Gore čak je kao novinar koji je navodno u dosluhu s tobožnjom Katnićevom kriminalnom organizacijom predstavljen i Milorad Popović, crnogorski pisac s najviše književnih nagrada i nosilac najviših državnih nagrada za kulturu”, kazali su u saopštenju.

Prema njihovim riječima, taj najnoviji pritisak tužilaštva na renomirane crnogorske medije, novinare i intelektualce pokazuje da je sloboda javne riječi u Crnoj Gori “na nivou na kojem je potonji put bila 1948. godine”.

“Ostane li odluka tužioca Šoškića bez adekvatnoga odgovora svih relevantnih faktora u Crnoj Gori – od partija, civilnoga sektora do međunarodne zajednice – biće to dodatni stimulans vlasti za primjenu fašističkih metoda u odstranjivanju svih protivnika i kritičara politike desubjektivizacije Crne Gore, njenoga svođenja na teritoriju Srpskoga sveta i nestanka Crnogoraca kao danas očito najugroženije nacije u Evropi”, dodaju iz PEN centra.

Kako ocjenjuju, ovakvu tužilačku i sudsku odluku od fizičke likvidacije protivnika vlasti razdvaja samo jedan korak.

“Pozivamo demokratsko javno mnjenje u Crnoj Gori, međunarodne organizacije za ljudska prava, ambasade zapadnih zemalja da stanu u zaštitu prava novinara i pisaca koje režim tretira kao državne neprijatelje”, zaključuju u saopštenju.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Milena

@DON QUIJOTE Mora se naci rjesenje,ako nam pomazu da napisemo zakone,mora se naci rjesenje za njihovu primjenu,inace ce da sude i presudjuju Pipun,Dalaj Manda,Vucic,SPC I ini,a imaih podosta.

DON QUIJOTE

@Milena..Kao u BiH...ali to je predviđeno Daytonskim sporazumom. Međutim postoje NVO koje su osnovali i finansiraju Amerikanvi (IRI i NED), ali one su bile aktivne sve dok nije srušen Milo i DPS. Ostalo se samo nameće.(NIđe MANS-a i Vanje Ćalović,napr.)

Milena

Da bi sudstvo i tuzilastvo funkcionisalo na zakonit nacin,a ne po volji pojedinaca,angazovati sudije i tuzioce iz EU,da se ukljuce i sprijece sudjenje i presude bez dokaza i cinjenica,tj bezakonje.