23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Popović: Javnost i politički akteri se moraju probuditi, u Crnoj Gori su ugrožena elementarna ljudska prava

Izvor: Gradski portal

Društvo

Comments 7

Popović: Javnost i politički akteri se moraju probuditi, u Crnoj Gori su ugrožena elementarna ljudska prava

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorski književnik Milorad Popović kazao je u izjavi za Antenu M da je u Crnoj Gori na vlasti opasna klika fašističkog tipa, te da produženje pritvora bivšem specijalnom tužiocu Milivoju Katniću zaslužuje veću pažnju javnosti kao i međunarodnih partnera.

Kako navodi Popović, samo produženje pritvora Milivoju Katniću je teško objasniti zdravom logikom, a posebno smatrati neku ličnost opasnom zbog kontakta sa novinarima.

"To su zaista neke situacije gdje čovjeku ponestaje logički aparat gdje jednostavno ne možete shvatiti da u jednoj maloj zemlji koja je u NATO, koja je kandidat za EU da se služe tako bizarnim i glupim argumentima koji su bili karakteristični za zemlje klasičnog staljinizma, fašizma, pa čak i sa nekim elementima španskog fašizma. Govoriti za nekoga da je opasan, pored ostaloga, zbog toga što komunicira sa medijskim djelatnicima, novinarima, legalnih medija u Crnoj Gori i sa jednim piscem koji nikad nije bio novinar, sa kojim ima privatnu, cetinjsku generacijsku relaciju, govori da je u Crnoj Gori danas na vlasti jedna opasna klika fašističkog tipa u kojoj nijedan građanin ne može biti siguran ukoliko bude na njihovoj meti", kazao je Popović.

 

Ističe da ova situacija mora probuditi punu pažnju javnosti, a posebno političkih aktera jer, kako kaže, savšeno opisuje stanje u Crnoj Gori.

"Oni su imali jednu formulaciju koju ovaj tužilac koristi u prijedlogu za produženje pritvora, 'da je Katnić opasan', a tužioci Višinskog su to nazivali, koji su bili u svakom slučaju mnogo obrazovaniji od Šoškića i od ove sudije koja je potvrdila kaznu, oni su to zvali 'sporo razvijajuća šizofrenija', dakle čovjeka treba zadržati do smrti u zatvoru jer može biti opasan prvo za svoju okolinu, za ženu, za djecu, za prijatelje itd. jer nije kontrolisan.

Ovo je nešto što bi moralo da digne na uzbunu cijelu javnost crnogorsku, prevashodno političke stranke, javne djelatnike, organizacije za ljudska prava itd. jer na ovom segmentu se govori, više od svega, kakva je danas situacija u Crnoj Gori", objašnjava Popović.

Kaže da bi ovakva garnitura vlasti mogla "narediti nekima od njihovih saveznika iz paramilitarnih organizacija ili kriminalnih klanova da fizički likvidiraju njihove protivnike, to je samo jedan mali korak".

Zaključuje da je crnogorski PEN centar obavijestio međunarodni PEN centar o ovoj situaciji u Crnoj Gori, te da su u Crnoj Gori ugrožena elementarna ljudska prava, sloboda štampe i da se vode parnični procesi protiv ljudi koji su protivnici putinovskog režima u Crnoj Gori.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Dada

Svaka rijec gosp. Popovica je kao Psalm. Svaka rijec budilica. Jos samo da se uspavani Crnogorci probude i okupe oko svoje crnogorske Inteligencije.

BeLveder

E moj Ante, sve si u pravu. Bolje ti to vidiš iz Hrvatske nego ovi naši nesoji u CG. Da je Katnić kriv za ratne zločine, Hrvatska bi to već objelodanila i nadam se da nije činio nikakva krivična djela.

Ante

Kao Hrvat iz Hrvatske, kad je u pitanju Milivoj Katnić reći da neznam dali je on činio zločine nad Hrvatima. Ako jeste neka odgovara, ali pošto mu nisu našli ništa zbog čega su ga uhitili, sad mu traže ratnu krivicu. Neki među njima su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku, i voljeli bi da je nema. Sad bi zbog toga htjeli kazniti Katnića jer mu ništa drugo nisu našli. Četnička posla.