16 °

max 18 ° / min 10 °

Ponedjeljak

16.09.

18° / 10°

Utorak

17.09.

21° / 11°

Srijeda

18.09.

23° / 15°

Četvrtak

19.09.

22° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novinari najavili krivičnu prijavu protiv Šoškića; Čirgić: Crvena linija je pređena, Crna Gora pliva u fašizmu

Društvo

Comments 9

Novinari najavili krivičnu prijavu protiv Šoškića; Čirgić: Crvena linija je pređena, Crna Gora pliva u fašizmu

Autor: Antena M

  • Viber

Održana je press konferenciji zbog postupanje tužioca Miloša Šoškića koji u Predloga za produženje pritvora bivšem GST Milivoju Katniću, targetira šest crnogorskih novinara i jednog pisca - Draška Đuranovića, Kaćušu Krsmanović, Tamaru Nikčević, Šekija Radončića, Darka Šukovića, Samira Rastodera, kao i pisca Milorada Popovića.

Na pressu je najavljena krivična prijava protiv Šoškića.

"Jasno je da je crvena linija pređena i da Crna Gora pliva u fašizmu. Teško bi bilo naći primjer nakon '48 da se ovako nešto desilo, jedino naša šutnja bi ih mogla osokoliti da idu dalje sa ovim, ovaj događaj mora biti alarm za NVO organizacije kako bi iz tviteraške borbe prošli u onu...", navodi Adnan Čirgić, profesor na FCJK.

Miodrag Vlahović navodi da je CHO osudio, kako kaže, presprizorni, selektivni i protivustavni postupak.

"Smatramo da se mora obratiti pažnja da su novinari napadnuti poimenice, personalno zbog slobodne riječi. Napad na novinare je napad na mogućnosti da se izvještava, kritikuje, piše... crnogorsko pravosuđe ne radi svoj posao, mi ćemo dosljedno nastaviti našu priču. Smatramo da je naša obaveza da radimo ono zbog čega smo osnovani, očekujemo da i naše kolege iz drugih NVO oglase, a posebno Ombudsman", navodi Vlahović.

Književnik Milorad Popović  kaže da se  ovdje tragedija događa u nastavcima.

"Danas svjedočimo da se mračne devedesete ponovo vraćaju. Imamo ljude koji su u zatvor isključivo zbog ideoloških razloga. Danas u zatvoru je čovjek koji je 2016. spriječio građanski rat, a Mandić odlučuje o sudbini ljudi. Devedesetih smo imali vlast Miloševića, a danas je u Crnoj Gori mnogo opasnije stanje", kaže Popović.

"Iz ovakvih situacija može se očekivati da će u Crnoj Gori početi da strijeljaju političke protivnike po ulicama", dodaje Popović i poručuje da ovo  treba da bude poziv svima. 

Popović traži da opozicija pokrene postupak smjene Šoškića, Novovića i predsjednice Vrhovnog suda i zamjera opozicionim srtrankama što do danas nijesu zvanično reagovale  na takvo ponašanje pravosuđa. Istu zamjerku uputio je i strankama manjinskih naroda, podsjećajući da su upravo ljudi koje je targetirao tužilac Šoškić prije četvrt vijeka stali u njihovu odbranu od radikalnih pristalica velikosrpske politike. 

Šeki Radončić kaže da Katnić nastavlja sa štrajkom glađu i da je u veoma lošem zdravstvenom stanju.

"Od nas se pravi grupa kriminalaca... I kada sam to vidio pitao sam se da li ovo da se objavi, ali sam odlučio da progovorim i da se moramo boriti. Riječ je o neviđenom skandalu, pitanje je dana kada će na osnovu ovakvih optužnica i nama upadati u kuće i da nas pritvaraju. Mi nismo vjerovali da se ovo može desiti. Moramo da smo svjesni i šokiran sam nesolidarnošću građana Crne Gore, sada je muk. Ne znam o čemu se radi, ali... mislim da bi trebalo angažovati advokata kako bi se pravnim putem borili", navodi Radončić.

Draško Đuranović smatra da se ovdje ne radi o grešci, već u pokušaju zastrašivanja.

"Ova konferencija je jedan oblik iskazivanja želje i namjere da nas ne slome. Prijedlog za produženje pritvora morao je pročitati Novović, a najgore je što je Vrhovni sud produžio pritvor Katniću. Radićemo svoj posao, moramo da branimo pravo novinara da se bore i pravo građana da se bore za pravednu Crnu Goru", naglašava Đuranović.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

XXL

Crna Gora je sa četničkim vojvodom mandićem, dobitnikom vulinove sablje i pipunom kneževićem, dobitnikom AV medalje zajedno sa pahomijem za izdaju svoje zemlje i sramno i ponižavajuće sluganstvo, nezabilježeno u istoriji , potonula u fasizam. I niko ne reaguje onako kako sa fašistima jedino treba

Marija

OVO ŠTO SE DEŠAVA CRNOJ GORI JE KATASTROFA ,BUDITE SE CRNOGORCI !

Dragan Šaletić

Podrška targetiranim novinarima i piscu.