21 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Međunarodni PEN centar reagovao povodom pokušaja kriminalizacije pisaca i novinara u Crnoj Gori

Društvo

Comments 2

Međunarodni PEN centar reagovao povodom pokušaja kriminalizacije pisaca i novinara u Crnoj Gori

Autor: Antena M

  • Viber

Međunarodni PEN centar sa sjedištem u Londonu reagovao je povodom najnovijeg targetiranja i pokušaja kriminalizacije crnogorskih novinara i pisaca od strane Specijalnog državnog tužilaštva i Vrhovnog suda Crne Gore.

“Izraz pune solidarnosti s piscima i članovima Crnogorskog PEN centra koji su se još jednom našli na meti vlasti zbog svog pisanja i mirno iskazanih stavova”, navodi se u reakciji na društvenoj mreži X.

Iz PEN centra ističu da je u Prijedlogu za produženje pritvora bivšem glavnom specijalnom tužiocuMilivoju Katniću specijalni tužilac Miloš Šoškić u maniru staljinističkih političkih optužnica targetirao i pokušao s kriminalnim strukturama povezati šest uglednih crnogorskih novinara i jednoga od vodećih crnogorskih književnika, na osnovu telefonske komunikacije s bivšim tužiocem Katnićem.

“Taj je skandalozni prijedlog prihvatio Vrhovni sud potvrđujući time da su najviše instance crnogorskog pravosuđa politički instrumentalizovane s ciljem obračuna s kritičarima vlasti”, ističe se.

Međunarodni PEN centar reagovao je u proteklih nekoliko godina više puta na progon i prijetnje koje su crnogorskim piscima stizale od nosilaca političke moći, kao signal sve dubljeg potonuća crnogorskog društva u autokratiju i fašizam.

“Na očigledni politički progon Milivoja Katnića, kao primjer kontinuiteta političkog progona protivnika vlasti, nedavno su reagovali Slovenački PEN centar i Hrvatski PEN centar”, podsjećaju u crnogorskom PEN centru.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

Sve će jednog dana platiti Šoškić, Novović, Šuković, Marković, Radonjić i svi zajedno sa sudijama koji su učestvovali u ovom sramnom postupku i svim ostalim postupcima koji su vođeni bez dokaza a sa njima liječili svoje bolesne komplekse

Andjela

Gluvi su oni za glas civilizacije