14 °

max 24 ° / min 14 °

Petak

20.09.

24° / 14°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Srijeda

25.09.

24° / 16°

Četvrtak

26.09.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Obilježavanje zločina u Velici: SPC optužuje komšije muslimane i negira crnogorsku naciju

Izvor: Media biro

Društvo

Comments 14

Obilježavanje zločina u Velici: SPC optužuje komšije muslimane i negira crnogorsku naciju

Autor: Antena M

  • Viber

Osamdesetu godišnjicu zločina počinjenog u Drugom svjetskom ratu u mjestu Velika Srpska pravoslavna crkva i njeni sljedbenici još jednom su zloupotrijebili za promovisanje svoje asimilatorske ideologije i optužujuće poruke na račun "komšija i zemljaka muslimana". 

Tek što je juče stigao u Berane poglavar Srpske pravoslavne crkve održao je službu u manastiru Đurđevi stupovi, nakon koje je okupljenim vjernicima saopštio povod zbog kojeg je došao u Crnu Goru.

„Braćo i sestre, povod zbog kojeg smo došli jeste molitveno sjećanje na Veličke mučenike, koji su prije 80 godina postradali, došli smo da se molitvama sjetimo njih i da se njima pomolimo, da opet ispovjedimo Hrista, znajući što, i kako, i gdje je bilo toga dana, znajući da su italijanski okupatori ovdje od naših komšija i naših zemljaka muslimana osnovali muslimansku miliciju koja je poslije pada Italije odmah se prestrojila i usmjerila ka novim okupatorima fašistima Njemcima, i znamo da su 1944. godine za samo dva sata na najstrašniji, najmonstruozniji način ubijena 564 pravoslavna života od kojih 154 su bili djeca, mlađa od 15 godina, a među njima i 11 onih koji još nijesu bili rođeni, koji su iz majčinih utroba bili izvađeni i zajedno sa svojim majkama usmrćeni. Nije li to Golgota, jedan kamičak Golgote i raspeća kroz koje naš narod vjekovima prolazi“, kazao je Porfirije okupljenima.

Poručio je da se oni koji su bili „egzekutori, zločinci, nalaze na smetlištu istorije i u krajnjoj tami nečovještva“.

Nakon sinoćnjih poruka, Porfirije je danas služio liturgiju u Crkvi Svetih mučenika Kirika i Julite u mjestu Velika, povodom 80 godina od zločina koji je u tom kraju počinjen u Drugom svjetskom ratu. Poslije službe poručio je okupljenima da smo svi, bez obzira na granice, jedan narod, narod Svetog Save.

„Bez obzira da li nas dijele političke, socijalne i sve druge granice, ali sve one imaju svoj početak i svoj kraj – istorijski početak i kraj u Hristu, koji ne poznaje granice. Jer smo jedan narod, narod Svetog Save, evanđeoski narod, narod slobode i mira. Jer iako postoje političke granice, mi smo podno Pećke patrijaršije. Kada znamo ko smo, onda smo Hristovi i možemo živjeti u miru i blagostanju sa svima. Mučenici gornjepolimski i velički sabraše nas danas svojom krvlju i svojim mučeništvom“, kazao je Porfirije.

Liturgiji su prisustvovali predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, Milan Knežević, Jelena Borovinić Bojović, ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković i brojni drugi.

U Velici je bio i predsjednik Slobodne Crne Gore i funkcioner Glavnog grada Vladislav Dajković koji je kazao da za zločin koji se dogodio prije osamdeset godina „nažalost nijesu bili krivi samo Hitlerovi nacisti“.

„Nego najbliže komšije muslimani iz tog kraja. Da stvar bude još crnja, brojni potomci tih ljudi danas smatraju da su Srbi genocidan narod. Ipak, ovaj skup danas na čelu sa našim Patrijarhom, Mitropolitom, vladikama i brojnim potomcima žrtava i stotinama dječaka i djevojčica u nošnjama i sa osmijesima govori samo jedno - da je Velika zaista velika i neuništiva. I još nešto: da je Velika najbolji hrišćanski primjer pobjede života nad smrću“, kazao je Dajković.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić  je nakon liturgije položio vijenac povodom obilježavanja 80 godina od stradanja u Velici i Gornjepolimskom kraju, odajući na taj način počast žrtvama, ističući da je neophodno da čuvamo sjećanje na naše pretke koji su nevino izgubili svoje živote u brojnim ratovima koji su definisali našu istoriju, saopšteno je iz Mandićevog kabineta.

 Potpredsjednik Vlade i predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić oglasio se saopštenjem u kojem je podsjetio da je zločin u selu Velika  jedan od najstrašnijih i najvećih zločina u drugom svjetskom ratu, u odnosu na broj stanovnika kraja u kome je počinjen.

"Tog julskog dana niko nije slutio da će nacističke vojne formacije i SS trupe na najmonstruozniji način, skoro nezapamćen, staviti tačku na život za preko pet stotina veličkih staraca, žena i djece, što ovu crnogorsku ranu čini još većom i dubljom, a nije da ih je u našoj istoriji bilo malo", naveo je Bečić.

U saopštenju je istakao da je ponosan na činjenicu da predvodi jednu od rijetkih stranaka koja glasajući za sve rezolucije, odnosno osude svih genocida i zločina, u parlamentu nije podijelila žrtve na vjere i nacije.

"Tako da pojedine mjere koje se ovih dana preduzimaju, a čiji predlozi dolaze iz Crne Gore, sa namjerom da koriguju postupanje i politiku naše stranke, su potpuno neosnovane i neće postići željeni efekat", poručio je Bečić.

I lider SNP-a Vladimir Joković saopštio  je  da se nikada neće zaboraviti da je u jednom danu u selu Velika mučki ubijeno preko šest stotina nedužnih žena, djece i staraca od strane nacista i domaćih izdajnika.

"Velika je lekcija za sve nas, da moramo graditi međuvjerske i međunacionalne odnose kako bi živjeli u miru i slozi, sa uzajamnim poštovanjem i razumijevanjem", poručio je Joković. 

Predsjednik Opštine Plav i član Predsjedništva SD-a Nihad Canović saopštio je da  je naša obaveza da se sjećamo ovog i sličnih zločina i učimo iz prošlosti kako bismo gradili bolju budućnost i izgradili mirnije i prosperitetnije društvo.

“S dubokim pijetetom, prisjećajući se nevinih žrtava, obilježavamo osam decenija stravičnog zločina u Velici. Ti ugašeni životi ne smiju biti razlog za ogorčenje. Naprotiv, treba da nam daju volju, da, sjećanjem na njih, i mi budemo bolji. 
 
Da budemo oni koji poštuju istoriju, da bismo na njoj gradili zdravu i čistu budućnost. A kao što sam prethodnih dana na više mjesta: Budućnost je ovdje, gdje stojimo zajedno, tako različiti, a tako istih stremljenja, nade i dobrih namjera”, naveo je Canović.

Komentari (14)

POŠALJI KOMENTAR

Nmk

@Crnogorka i to grobove onih za cije stradanje su odgovorni ideoloski uzori upravo ovih koji danas posjecuju stradalna mjesta tih zrtava i prave se naivni i neznaveni i laziraju da su zrtve ubijene zato sto su bili navodno Srbi coce prikrivajuci da su ubijeni jer su bili partizanske porodice, crnog

lovcen

Pokupi se ti bradonja pa nazad u serbiju, pa tamo nastavi s filozofiranjem onima koji su te lansirali. I povedi sa sobom vojvodu i ostalu druzinu nama ne trebaju nista!!!