13 °

max 24 ° / min 13 °

Petak

20.09.

24° / 13°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Srijeda

25.09.

24° / 16°

Četvrtak

26.09.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
AEM: Prikriveno političko oglašavanje PES-a u udarnom Dnevniku RTCG

Izvor: Screenshot

Društvo

Comments 1

AEM: Prikriveno političko oglašavanje PES-a u udarnom Dnevniku RTCG

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Prvi program Televizije Crne Gore emitovao je prikriveno političko oglašavanje kada je u Dnevniku 2, 22. juna emitovao prilog - opširan četvorominutni izvještaj sa skupa Pokreta Evropa sad na kome je osnovan Odbor ove parlamentarne stranke za Podgoricu.

Time je RTCG prekršio član 68 stav 2 Zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama i član 13 Pravilnika o komercijalnim audio-vizuelnim komunikacijama zbog čega je Javnom servisu Agencija za elektronske medije izrekla upravno-nadzornu mjeru.

U rješenju, koje potpisuje direktorica AEM-a Sunčica Bakić, a objavljeno je 22. jula na sajtu Agencije, navodi se da se nalaže javnom preduzeću RTCG iz Podgorice, da usaglasi emitovanje programskih sadržaja u okviru televizijskog programa Prvi program Televizije Crne Gore sa standardima definisanim u Zakonu o audio-vizuelnim medijskim uslugama i tač. 7.1. izdatog odobrenja za emitovanje.

- U skladu sa članom 181 stav 3 Zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama u okviru televizijskog programa Prvi program Televizije Crne Gore, u informativnoj emisiji Dnevnik 2, objavi informaciju o izrečenoj mjeri koja glasi: „Agencija za elektronske medije izrekla je javnom emiteru televizijskog programa Prvi program Televizije Crne Gore upozorenje zbog toga što je dana 22. juna 2024. godine, u okviru informativnih emisija Dnevnik 2 i Dnevnik 3 emitovao prikriveno političko oglašavanje“ – navodi se u rješenju AEM-a.

Pored toga, AEM je naložio RTCG da u pisanoj formi i u roku od 24 sata od emitovanja, obavijesti Agenciju za elektronske medije o načinu (datum i vrijeme) objavljivanja informacije o izrečenoj mjeri iz tačke 1 ovog rješenja.

Agencija je postupala po prigovoru koji je toj instituciji podnijela nevladina organizacija Media centar.

U izvještaju su, kako je navedeno u prigovoru, objavljeni djelovi govora predsjednika te stranke Milojka Spajića, koji trenutno obavlja dužnost predsjednika Vlade Crne Gore, predsjednika tek formiranog stranačkog odbora Saše Mujovića, koji je aktuelni ministar energetike i rudarstva, te stranačke prvakinje i aktuelne gradonačelnice Podgorice Olivere Injac.

- Ovakvo izvještavanje sa stranačkog skupa predstavlja odstupanje od Programsko-produkcionog plana RTCG za 2024. godinu i kršenje Pravilnika o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG. Odstupanje se ogleda u tome što ovakvo izvještavanje sa partijskih skupova ne može da se podvede pod profesionalno i izbalansirano izvještavanje, kako je najavljeno u obećano u dijelu Programsko-produkcionog plana koji se odnosi na TVCG – navedeno je između ostalog u prigovoru Media centra.

Napomenuli su da po Pravilniku, na osnovu člana 51 Zakona o izboru odbornika i poslanika ,,u programima RTCG nije dozvoljena politička propaganda, osim u vrijeme predizborne kampanje“.

Postupajući po osnovu navoda iz prigovora, Sektor za nadzor nad radom pružalaca AVM usluga Agencije izvršio je uvid u snimak emitovanog programa emitera i sačinio nalaz 24. juna. a 25. juna 2024. godine pokrenut je postupka i upućen zahtjev emiteru za izjašnjenje.

Emiter je 8. jula naveo da su se na događaju i pored toga što je riječ o formiranju opštinskog odbora Pokreta Evropa sad u Podgorici, dominantne teme odnosile na kreiranje državnih politika koje su od javnog interesa.

- Zbog toga su informacije u svim medijskim kućama bile ključne u svim informativnim programima ne samo na Javnom servisu, što se ne može ni u kom slučaju podvesti pod komercijalnu audio-vizuelnu komunikaciju – naveli su iz RTCG.

Naglašeno je da „Javni servis nije akcentovao u izvještavanju opštinski odbor PES-a, već je to bila informacija kao uvod u priču koja je važna za svakog pojedinca u državi, a to je ekonomski boljitak kroz povećanje zarada, što je jedan od programa PES-a i ulazak u EU“.

Nakon razmatranja sadržaja priloga, AEM je donio odluku da je ipak bilo riječi o prikrivenom političkom oglašavanju.

Ocijenili su da namjera emitera nije bila izvještavanje tj. informisanje o formiranju Odbora partije u Skupštini glavnog grada, nego isticanje programa te partije, na šta ukazuje upravo navod iz izjašnjenja RTCG.

- To potvrđuje izbor izjava /navoda predstavnika ovog političkog subjekta, pokrivalica za najavu i sadržaj krola u toku emitovanja predmetnog priloga, sa jasnom namjerom se direktno promovišu ciljevi i stavovi ovog političkog subjekta, te ugled njegovih predstavnika koji obavljaju javne funkcije (premijer, ministar, gradonačelnica). Iako ga je pripremio i emitovao kao izvještaj o određenom događaju,

u suštini, predmetni prilog predstavlja jednostrano pripremljen sadržaj kojim su predstavljeni stavovi samo jedne političke partije – ocjenjuje se u rješenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

novan j.

RTCG je bruka i sramota za CG. Pogledajte dnevnik drugih država u okruženju, i shvatit će te zašto vas treba ukinuti.