19 °

max 22 ° / min 15 °

Petak

20.09.

22° / 15°

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

22° / 16°

Srijeda

25.09.

18° / 15°

Četvrtak

26.09.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MUP: Od početka godine identifikovano 14 žrtava trgovine ljudima

Društvo

Comments 0

MUP: Od početka godine identifikovano 14 žrtava trgovine ljudima

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstvo unutrašnjih poslova podsjeća javnost da je trgovina ljudima jedan od najgorih zločina savremenog doba, teška povreda osnovnih ljudskih prava i sloboda, te da su milioni muškaraca, žena i djece svakodnevno, širom svijeta izloženi eksploataciji i zlostavljanju, lišeni slobode i dostojanstva.

"U borbi protiv ovog globalnog problema, Crna Gora je tokom prethodne godine intenzivnim aktivnostima na prevenciji, identifikaciji i zaštiti žrtava, krivičnom gonjenju počinilaca i koordinaciji, partnerstvu i međunarodnoj saradnji potvrdila odlučnost da unaprijedi efikasnost i funkcionalnost cjelokupnog sistema u borbi protiv trgovine ljudima, što je i prepoznato u nedavno objavljenom Izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima kojim je Crna Gora, zbog ukupno uloženih napora, izmještena sa liste zemalja pod nadzorom na kojoj se nalazila u prethodnom izvještaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao organ koji koordinira aktivnostima u borbi protiv trgovine ljudima, posebnu pažnju posvećuje daljem unapređenju međusektorske saradnje i proaktivnoj identifikaciji potencijalnih i žrtava trgovine ljudima. Tim za formalnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima MUP-a je od početka godine identifikovao 14 žrtava trgovine ljudima, dok su službenici Uprave policije podnijeli 6 krivičnih prijava protiv 7 lica za izvršeno krivično djelo trgovine ljudima", navodi se u saopštenju MUP-a povodom 30. jula - Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima. 

U cilju zaštite žrtava i promovisanja njihovih prava, ostvarujemo saradnju sa drugim državnim organima, nevladinim  i međunarodnim organizacijama, čineći dostupnim informacije putem kojih mogu ostvariti svoja prava, poručuju iz ovog resora. 

"I u narednom periodu nastavićemo sa nadogradnjom već uspostavljenih mehanizama u borbi protiv trgovine ljudima i sa integracijom preporuka iz relevantnih međunarodnih izvještaja pri kreiranju novih politika koje će biti fokusirane na jače uključivanje lokalnih samouprava u aktivnostima borbe protiv trgovine ljudima, kroz prepoznate izazove definisaćemo načine njihovog rješavanja, a sve sa ciljem osiguranja bezbjednog ambijenta za razvoj svih segmenata društva, uz puno poštovanje ljudskih prava", zaključuju u saopštenju. 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR