23 °

max 23 ° / min 15 °

Petak

20.09.

23° / 15°

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

23° / 16°

Srijeda

25.09.

21° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Multidisciplinarni tim Kliničkog centra uspješno izveo HIPEC proceduru

Društvo

Comments 0

Multidisciplinarni tim Kliničkog centra uspješno izveo HIPEC proceduru

Autor: Antena M

  • Viber

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) sa uspjehom se nastavlja izvođenje veoma kompleksne HIPEC procedure čime smo omogućili da ova tehnika bude ponovo dostupna pacijentima u našoj ustanovi, tako da se ne moraju upućivati u druge zdravstvene centre u regionu, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove. 

"Citoreduktivna hirurgija (CRS - cytoredutive surgery) i HIPEC (hyperthermic intraperitoneal chemotherapy) predstavljaju metodu kombinovane terapije malignih oboljenja koja zahvataju trbušnu duplju. 

Kod pacijentkinje kod koje je dijagnostikovan karcinom jajnika sa metastazama u trbušnoj duplji, nakon preopreativne pripreme, HIPEC proceduru izveo je multidisciplinarni tim KCCG-a: hirurg Centra za digestivnu hirurgiju Hirurške klinike, doktor medicinskih nauka iz oblasti onkologije dr sc. med. Miljan Zindović, ginekolog-onkolog dr Ivan Đukić, anesteziološkinja dr Dunja Zindović, anestetičarka Kristina Vidaković i instrumentari Stevan Magdelinić, Tatijana Vojvodić i Melisa Ćetković. Postoperativni tok je tekao uredno i pacijnetkinja je otpuštena na dalje kućno liječenje", navodi se u saopštenju. 

Procedura podrazumijeva kombinovanje hirurške intervencije i intraoperativne hemoterapije.

"Najprije se hirurškim putem odstranjuju vidljivi maligni tumori trbušne šupljine, a zatim se u trbušnu duplju aplikuje odgovarajuće hemoterapijsko sredstvo zagrijano na 42-43°C, koje cirkuliše uz pomoć odgovarajućeg aparata sa ciljem da se unište preostali maligni depoziti nevidljivi golim okom.

Direktno lokalno dejstvo i zagrijavanje hemoterapijskog sredstva povećava njegovu efikasnost, a zbog niske sistemske apsorpcije može se primijeniti veća doza bez pojave neželjenih efekata koji prate sistemsku intravensku hemoterapiju. 

Sama procedura CRS i HIPEC je vrlo zahtjevna i podrazumijeva dobru dijagnostiku i procjenu zdravstvenog stanja pacijenata koji su kandidati za ovu metodu, temeljnu preoperativnu pripremu i multidisciplinarni tim kako bi se izvela uspješno i bezbjedno za pacijenta. U mnogim zemljama HIPEC predstavlja standardni tretman pacijenata sa III stadijumom karcinoma jajnika, koji je treći po redu najčešći ginekološki karcinom i koji se, zbog izostanka specifičnih simptoma, u preko 75% slučajeva otkriva u tom uznapredovalom stadijumu", dodaju u saopštenju iz KCCG. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR