22 °

max 25 ° / min 14 °

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uprava škole Vlado Milić bila dužna da na vrijeme reaguje i spriječi unošenje baklji

Izvor: Antena M

Društvo

Comments 2

Uprava škole Vlado Milić bila dužna da na vrijeme reaguje i spriječi unošenje baklji

Izvor: CdM

Autor: Antena M

  • Viber

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda bavio se slučajem kada su polumaturanti u maju ove godine proslavljali kraj školovanja, pa bakljadom zapalili školu “Vlado Milić” u Donjoj Gorici. Zamjenica Ombdusmana Snežana Mijušković ističe da je ova obrazovna ustanova odgovorna za to što su polumaturanti uspjeli da u školu unesu baklje.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je utvrdio da je u JU OŠ “Vlado Milić“ – u dvorištu škole, krajem 2023/2024. školske godine, prilikom proslave završetka osnovnog obrazovanja, došlo do upotrebe pirotehničkih sredstava, što je izazvalo požar i veću materijalnu štetu.

“Takođe, bezbjednost djece i zaposlenih bila je dovedena u pitanje, iako je na sreću izbjegnuto povrjeđivanje lica. Ovakvo postupanje nije u skladu sa ciljevima obrazovanja i vaspitanja, a takođe ni u najboljem interesu djece – učenika, a čime su povrijeđena prava učenika i nastavnika na bezbjedno školsko okruženje”, navodi Mijušković.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, upoznato je sa događajem, iskazalo je svoj stav u vezi sa istim, osudilo neprimjereno ponašanje učenika i inisistira na utvrđivanju odgovornosti svih koji su uništili državnu imovinu.

“Međutim Ministarstvo nije dalo svoj osvrt na činjenicu da su pirotehnička sredstva unijeta u obrazovno vaspitnu ustanovu, da je to trebalo biti spriječeno, za što je bilo odgovorno rukovodstvo ustanove. Naime, ustanova je odgovorna za sigurnost i bezbjednost učenika za vrijeme boravka u ustanovi, pa je u tom smislu dežurno osobolje bilo dužno da na vrijeme reaguje i spriječi unošenje i upotrebu pirotehničkih sredstava, a što je u konkretnom slučaju izostalo, te je došlo do požara i veće materijalne štete na školskom objektu. Odgovornost za štetu uređena je važećim propisima, a imajući u vidu da je Ministarstvo najavilo utvrđivanje odgovornost za počinjenu štetu, Zaštitnik se neće baviti tim dijelom ovog događaja”, navodi Mijušković.

Kako je dodala, nesumnjivo da su pojedini učenici odgovorni za unošenje/upotrebu zapaljivih sredstava u školu.

Zaštitnik podsjeća da takva ponašanja predstavljaju težu povredu učeničke dužnosti.

“Stiče se utisak da djeca nemaju dovoljno saznanja o tome na koji način djeluju pirotehnička sredstva, kakve vrste povreda mogu da izazovu, te kakve sve posledice iz toga mogu da nastanu”, ukazuje Mijušković.

Javnost je više puta bila obaviještena da je upotreba pirotehničkih sredstava izazvala različite, kako lakše, tako i teže povrede kod djece tokom proslava.

“Pirotehnička sredstva (petarde, baklje, vatrometi) nijesu igračke i potencijalna su opasnost za zdravlje građana, kao i drugih živih bića. Stoga je važno da se poštuju pravila o prometu i upotrebi tih sredstava”, upozorava Mijušković.

Zakonom o eksplozivnim materijama, propisuju se uslovi za proizvodnju, promet, nabavku, skladištenje i upotrebu eksplozivnih materija radi zaštite života, zdravlja i bezbjednosti ljudi, životinja i biljaka, životne sredine i imovine, kao i pitanja od značaja za obavljanje ove djelatnosti. Zakonom je uređen i nadzor.

“Međutim, činjenica da djeca u škole donose pirotehnička sredstva (baklje, petarde) koja prethodno negdje nabavljaju – kupuju, ukazuje na nedovoljan nadzor nad prometom ovih sredstava, a upitno je da li postoji tzv „crno tržište“ koje se ne kontroliše i gdje se vrši „nepravilno“ skladištenje, nedozvoljena prodaja (i maloljetnicima) eksplozivnih sredstava”, navodi Mijušković.

Zaštitnik ističe važnost zaštite djece i osiguranja potpune bezbjednosti u obrazovno vaspitnim ustanovama, te je neophodno preduzimati radnje i mjere, kako bi učenici i zaposleni bezbjedno boravili u školi.

Dalje se navodi da zaštitnik razumije činjenicu da učenici imaju želju da u školi gdje su proveli najveći dio svog vremena i gdje su stekli prijateljstva, proslave završetak školovanja. Kako bi takvi događaji protekli u najboljem redu, Zaštitnik ukazuje na neophodnost kontinuiranog razgovora sa djecom, uz učešće svih aktera obrazovno vaspitne ustanove, a u cilju definisanja najboljeg modela obilježavanja ovog i drugih događaja u školi.

“Činjenica je da proslava povodom završetka školovanja, bilo osnovnog ili srednjeg obrazovanja i vaspitanja, nije regulisana kao obaveza škole, niti je takav događaj uređen kao vannastavna aktivnost. Praksa je pokazala da Savjet roditelja u saradnji sa direktorom ustanove, ima mogućnost da vrši odabir načina i mjesta organizovanja proslave, kao i o načinu obezbjeđenja sigurnosti djece za vrijeme istog”, navodi Mijušković.

Zaštitnik je tokom redovnih obilazaka obrazovno vaspitnih ustanova, na osnovu razgovora sa zaposlenim i učenicima, obaviješten da se samoinicijativno okupljanje djece i druženje u poslednjem danu škole, uz muziku, nerijetko sprovodi u mnogim obrazovnim ustanovama (dvorištima, a nerijetko i izvan njih), takođe uz upotrebu pirotehničkih sredstava, a sa kojom praksom treba prekinuti.

Kada je riječ o nabavci pirotehničkih sredstava, u Crnoj Gori, Zakonom je uređena i zabranjena prodaja djeci.

“Postoje registrovane prodavnice koje imaju dozvolu za prodaju pirotehničkih sredstava, ali problem predstavljaju druga mjesta gdje se vrši ilegalna prodaja. Stoga je potrebno da predstavnici unutrašnjih poslova, u saradnji sa inspekcijskim organima permanentno kontrolišu i eventualno kažnjavaju nezakonitu prodaju i izvan perioda novogodišnjih praznika, pogotovo jer je primjetna praksa upotrebe baklji prilikom završetka školovanja, kao što je i riječ u konktetnom slučaju”, ističe Mijušković.

Stoga, u cilju ostvarivanja najboljeg interesa kao i radi bezbjednosti učenika Zaštitnik preporučuje Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija da preduzme radnje i mjere kako bi se u narednoj školskoj godini, obilježavanje završetka osnovnog/srednjeg obrazovanja u obrazovno vaspitnim ustanovama odvijalo u skladu sa propisima na bezbjedan i siguran način, bez upotrebe opasnih sredstava.

Takođe, jedna od preporuka je da Ministarstvo u saradnji sa školama i drugim relevantnim organima organizuje sprovođenje edukacije učenika i roditelja/staratelja, kako bi se mogli upoznati sa opasnostima koje mogu nastati od upotrebe pirotehničkih sredstava.

Upravi policije se savjetuje da u saradnji sa inspekcijskim organima, vrši kontinuiranu kontrolu prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava i shodno tome preduzima radnje i mjere.

Školi “Vlado Milić“ se preporučuje da u periodu završetka osnovnog obrazovanja i vaspitanja, vrši pojačanu kontrolu unošenja/upotrebe pirotehničkih sredstava u dvorište i objekat te ustanove i da sprovodi kontinuiranu edukaciju učenika o opasnostima koje mogu nastati od upotrebe tih sredstava.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

Đe su roditelji koji ne vode brigu o đeci i njihovom vaspitanju?

Brano Bozovic

Neznam uopste zasto postoji institucija Obusmana.Licno iskustvo,fino te primi,fino ti obeca pomoc,fino te isprati.Nikome koliko sam cuo nije bilo fajde od njih,samo sto imaju visoka primanja.