13 °

max 24 ° / min 13 °

Ponedjeljak

23.09.

24° / 13°

Utorak

24.09.

21° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

23° / 15°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sezonski poslovi u Njemačkoj: Prilika za zaradu ali i upoznavanje nove kulture i stvaranje međunarodnih prijateljstava

Društvo

Comments 0

Sezonski poslovi u Njemačkoj: Prilika za zaradu ali i upoznavanje nove kulture i stvaranje međunarodnih prijateljstava

Autor: Antena M

  • Viber

Njemačka je u stalnoj potrazi za visoko kvalifikovanim stranim profesionalnim radnivima, međutim, zemlja takođe privlači i zahtjeva više sezonskih radnika, posebno tokom turističke sezone.

S obzirom na to da je sezona već počela u junu, Studying-In-Germany, najveća platforma za informacije o studiranju u Njemačkoj, pripremila je detaljno istraživanje o sezonskom zapošljavanju stranih studenata. Istraživanje se fokusira na najpopularnije i najkorisnije ljetne poslove, plate sezonskih poslova, zahtjeve za radne vize i drugih pravnih pravila.

Pravila i zahtjevi za Zapadni Balkan:

Državljani Crne Gore, kao i drugih zemalja Zapadnog Balkana (Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Republike Sjeverne Makedonije i Srbije), imaju pravo na privremene radne vize u Njemačkoj, zahvaljujući Uredbi za Zapadni Balkan.

Od 1. juna ove godine, Njemačka je udvostručila broj godišnjih radnih viza za Zapadni Balkan na 50,000.

Zahtjevi za studente iz Crne Gore uključuju:

Posjedovanje ugovora o zaposlenju ili ponudu za posao u Njemačkoj.

Federalni zavod za zapošljavanje mora odobriti posao kako bi osigurao da nema kvalifikovanih njemačkih ili EU kandidata dostupnih za tu poziciju (revizija prioriteta).

Da nisu primali nikakve beneficije prema Zakonu o beneficijama za tražioce azila u posljednjih 24 mjeseca prije podnošenja zahtjeva.

Studenti moraju podnijeti zahtjev za radnu vizu u Njemačkoj misiji u Crnoj Gori.

Studenti iz Crne Gore kao i drugih zemalja koji žele provesti svoj ljetnji odmor u Njemačkoj kao sezonski radnici mogu pronaći poslove u nekoliko sektora, uključujući poljoprivredu, turizam, gastronomiju, maloprodaju i Au Pair. U zavisnosti od posla, prosječne plate na satu mogu se kretati od €12-20.

Sezonski poslovi studentima nude prednosti koje prevazilaze finansijske koristi. Raditi u Njemačkoj tokom ljeta znači jedinstvenu priliku za upoznavanje nove kulture, značajno poboljšanje jezičke vještine i međukulturalno razumijevanje. Pružajući praktično radno iskustvo, razvijajući snažnu radnu etiku i povećavajući zapošljivost, studenti mogu izgraditi raznoliku profesionalnu mrežu, stvarajući veze koje mogu podržati njihove buduće karijere. Takva iskustva doprinose i profesionalnom rastu i ličnom razvoju, pružajući nezaboravno iskustvo.

Rad u različitim sektorima kao što su ugostiteljstvo, maloprodaja i poljoprivreda takođe omogućava studentima da istraže različite industrije i otkriju moguće puteve u karijeri. Izloženost efikasnom radnom okruženju Njemačke i inovativnim poslovnim praksama može inspirisati nove perspektive i pristupe u njihovim budućim profesionalnim poduhvatima. Osim toga, iskustvo prilagođavanja stranoj radnoj kulturi poboljšava vještine rješavanja problema, koje su visoko cijenjene kod poslodavaca širom svijeta. 

OVDJE možete pročitati više o jednom iskustvu o sezonskom radu u Njemačkoj.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR