22 °

max 23 ° / min 16 °

Ponedjeljak

23.09.

23° / 16°

Utorak

24.09.

19° / 16°

Srijeda

25.09.

21° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EKIP: Đeljošaj da ne ugrožava nezavisnost Agencije, nije istina da je Savjet pod kontrolom službi stranih država

Društvo

Comments 1

EKIP: Đeljošaj da ne ugrožava nezavisnost Agencije, nije istina da je Savjet pod kontrolom službi stranih država

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj pokušava da naruši društveni ugled, profesionalni kredibilitet i integritet članova Savjeta i zaposlenih u Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), kao i njenu nezavisnost, saopštili su iz tog regulatora.

“Đeljošaj, u izjavi koja je objavljena u utorak, na krajnje uvredjljiv i neprimjeran način, služeći se insinuacijama i neistinama, pokušava da naruši društveni ugled, profesionalni kredibilitet i integritet članova Savjeta i zaposlenih u EKIP-u, kao i nezavisnost same Agencije”, navodi se u reagovanju EKIP-a.

Iz EKIP-a su kazali da su sadašnji članovi Savjeta naimenovani od Skupštine 18. aprila u potpuno transparentnoj proceduri na osnovu javnog konkursa za naimenovanje predsjednika i četiri člana Savjeta, koji je sproveo skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet.

“Kao što se može zaključiti iz javno dostupnih biografija, članovi ovog Savjeta su cijeli svoj profesionalni i akademski angažman posvetili oblastima elektronskih komunikacija i poštanske djelatnosti, kao i regulaciji tržišta istih. Nedopustivo je da se sa bilo koje adrese osporavaju kompentencije i dignitet ovog Savjeta Agencije”, navodi se u reagovanju.

Savjet EKIP-a i Agencija, kako su naveli, nijesu adresa na koju Đeljošaj treba da se obraća kada je u pitanju dokumentacija kandidata koji su učestvovali na javnom konkursu, kao ni procedura izbora prijavljenih kandidata za predsjednika i članove Savjeta.

Savjet Agencije se do sada nije obraćao javnosti u vezi sa ovim temama već svoje aktivnosti sprovodi isključivo institucionalno, pa je, kako su poručili, potpuno neosnovana i neistinita tvrdnja Đeljošaja da Agencija, odnosno predsjednik Savjeta Milan Radulović i izvršni direktor Darko Grgurović, “obmanjuju javnost i ne kažu pravu istinu”.

Iz EKIP-a su podsjetili da je važno radi javnosti Crne Gore istaći da je Agencija regulatorni organ za oblasti elektronskih komunikacija i poštanske djelatnosti, nezavisan od svih političkih uticaja, kao i svih subjekata koje reguliše.

Agencija za svoj rad odgovara najvišem zakonodavnom tijelu u državi, Skupštini, odnosno građankama i građanima Crne Gore, u skladu sa vrlo specifičnim pravilima koja proističu iz evropskih i međunarodnih načela regulacije.

“Potpuno je neosnovana i neistinita insinuacija Đeljošaja da je Savjet Agencije pod kontrolom stranih država i njihovih službi bezbjednosti, odnosno operatera koje mora da kontroliše. Dijelimo posvećenost Đeljošaja po pitanju nezavisnosti Agencije od svih uticaja i ohrabrujemo ga da svako konkretno saznanje po tom pitanju podijeli sa nadležnim institucijama i crnogorskom javnošću”, rekli su iz EKIP-a.

Kako su kazali, izgleda da su napadi na Savjet Agencije samo izgovor za naum o prijevremenom prekidu mandata Savjeta.

“Naime, Ministarstvo Đeljošaja je nakon završene procedure javne rasprave i uokvirenog Prijedloga novog zakona o elektronskim komunikacijama, unijelo odredbu o prevremenom prekidu mandata Savjeta Agencije koja nije u skladu sa evropskim direktivama. Na ovu nepravilnost Agencija je blagovremeno ukazala svim nadležnim institucijama, a posebno Ministarstvu”, rekli su iz EKIP-a.

Ovakvim postupanjem se, kako su upozorili, direktno i grubo narušava nezavisnost Agencije za koju se Đeljošaj, kako navode, navodno bori, a time se otvara put za ugrožavanje nezavisnosti i ostalih regulatornih agencija u Crnoj Gori.

“Takođe, direktno se dovodi u pitanje i pregovarački proces u Poglavlju 10 - Informaciono društvo i mediji, čija je dinamika u opštem interesu”, zaključili su iz EKIP-a.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

mr

Mnogi su izabrani od ove Skupštine, a rade na rušenju CG! Bez i malo stida i ustezanja! Kao i '918, izdajnici su isplivali na površinu! Mnogo ih je? Mnogo! Ponuda primamljiva i raznovrsna! Obraz i čast, nikad tanji i jevtiniji! Nazdravlje!