22 °

max 24 ° / min 16 °

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

20° / 16°

Srijeda

25.09.

21° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Suljević: Dodjela državljanstva Naseru Ramaju bila lična usluga, slučaju se trebalo pristupiti temeljno

Društvo

Comments 4

Suljević: Dodjela državljanstva Naseru Ramaju bila lična usluga, slučaju se trebalo pristupiti temeljno

Autor: Antena M

  • Viber

U Ulcinju je juče lišen slobode Naser Ramaj zbog utaje poreza i doprinosa čime je pričinjena materijalna šteta Budžetu Crne Gore preko dva miliona. Ramaj je za vrijeme Vlade Dritana Abazovića dobio počasno državljanstvo Crne Gore na šta su iz CGO-a upozoravali još u novembru 2023.

"Hapšenje Nasera Ramaja zbog sumnje da je oštetio državu dva miliona eura, još jedan je u nizu dokaza da se diskreciono pravo predlaganja kandidata za dodjelu tzv. počasnih državljanstava aktivno zloupotrebljavalo u prethodnom periodu", oglasili su se jučerašnjim saopštenjem iz Centra za građansko obrazovanje.

Damir Suljević iz CGO-a u razgovoru za Antenu M napominje da je prilikom dodjele sumnjivog državljanstva Naseru Ramaju zakazao čitavi sistem.

"Prije svega Ministarstvo finansija koje je dalo mišljenje na dodjelu takvog državljanstva koje je moralo imati i podatke koliki je njegov poreski dug prema državi kao i o blokadi njegovih firmi od Poreske uprave u onom trenutku kada je davalo mišljenje za dodjelu državljanstva. Sa druge strane zakazalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je procijenilo da su ispunjeni uslovi i da to lice posjeduje neko od onih kvalifikacija iz Zakona o državljanstvu koje ga čine podobnim da dobije takvo državljanstvo.

Zakazale su bezbjednosne službe koje su trebale utvrditi kakav je rizik od dodjela takvog državljanstva i u konačnom greška je napravljena i od strane tadašnjeg premijera Dritana Abazovića koji je formalno uputio takav prijedlog MUP-u a na osnovu prethodno pribavljenih mišljenja", kazao je Suljević.

Suljević navodi da se tom slučaju trebalo pristupiti temeljno.

"Čak i običnom internet pretragom se moglo doći do podataka koje ukazuju na problematičnost te osobe i na rizik koju bi Crna Gora imala ukoliko takvoj osobi dodijeli državljanstvo.

Očigledno da se u jednom takvom primjeru radi o nečemu što je bila vjerovatno neka lična usluga, od nečemu što je urađeno bez bilo kakvih kriterijuma i što se na drugi način odražava i na to da se državljanstvo Crne Gore kao takvo na neki način devalvira", smatra sagovornik Antene M.

Sagovornik Antene M kaže da je i u prethodnom periodu bilo sumnjive dodjele državljanstva određenim ljudima ali, kako kaže Suljević, nijedan nije bio ovako drastičan.

"Takvi primjeri gdje se to dijelilo bez bilo kakvih kriterijuma po pitanju počasnih državljanstava ukazuju na vrlo problematične prakse, a nažalost siguran sam da takvih primjera može biti među onom kategorijom počasnih državljanstava koja su data a koja se odnose na grupu državljanstava koja su data prema programu ekonomskog državljanstva. Sve ovo ukazuje prije svega na razloge zbog kojih smo prethodnih godina insistirali da se ukine program ekonomskog državljanstva, a da se u dijelu onih državljanstva koje se dodjeljuju po drugim kriterijumima, ta provjera vrši i značajno strože i sa značajno bolje definisanim kriterijumima nego što je to ovdje bio slučaj", poručio je Suljević.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjani-Miogost

Skaj brat abaz ,i njegove kurte i murte , čuda su činjeli,i još uvijek čine. Ima li ko doma ,u Cnu Gou da ihadekvatno "nagradi "

Dfgh

@TV_EU Počnimo od Vesne Bratić. Mada ima ih još bezbroj koji još nijesu pokazali svoje kvalitete.

TV_EU

Mnogi neprijatelji ove države su dobijali počasna državljanstva