16 °

max 19 ° / min 16 °

Utorak

24.09.

19° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 15°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Opet gorjelo na Vrmcu

Izvor: Skala radio

Društvo

Comments 0

Opet gorjelo na Vrmcu

Izvor: Skala radio

Autor: Antena M

  • Viber

Dok je veći dio Crne Gore, prvenstveno nemarom i aktivnostima piromana, ali i neodgovornih i nesavjesnih građana pretvoren u plamenu buktinju koji guta crnogorske šume, kotorski vatrogasci su svu svoju pažnju koncentrisali na brdo Vrmac, za čiju višestoljetnu šumu komandir Maksim Mandić kaže da, kad bi jednom buknula, teško da bi vatru iko mogao ugasiti.

Upravo na takve lokacije ustremili su se piromani i jedino što vatrogascima ostaje je da na vrijeme intervenišu i preduzmu sve kako bi preventivnim akcijama uspjeli da spase „pluća grada“, kako Vrmac zovu stanovnici Kotora i Boke Kotorske.

- Jutrošnji požar nije veliki, ali je na Vrmcu svaki prepun opasnosti i iznenađenja. Ugasili smo ga, ali i ostali na mjestima na kojima je ranije gorjelo - kaže Mandić.

Sada natapaju debele slojeve inja kako iskra ne bi izazvala vatru koju je onda istinski teško ugasiti. Kotorski komandir ističe i problem saobraćajnih gužvi.

- Veliki je broj automobila na jednoj jedinoj saobraćajnici. Znaju vozači koliko nam je svaki sekund dragocjen, pa se većina njih skloni i propusti nas. Razumijem, kaže on, da velika vrućina i još veća gužva na jedinoj saobraćajnici stvaraju nervozu kod vozača, ali je ovo postao problem koji se mora rješavati. Jer nama nije jedini posao Vrmac. Dok tamo gori i dok su naše snage koncentrisane na taj resor, istovremeno se javlja potreba da reagujemo na drugim mjestima najrazuđenije opštine u Crnoj Gori i spašavamo što se spasiti može. Da ne pominjem saobraćajne udese, spašavanje turista po brojnim vrletima obodom Zaliva, intervencije u zatvorenim prostorima i na moru. Za svaku stvar građani se obraćaju nama. Mnogo toga nije naš posao niti obaveza, ali kako da ne pomognemo. A nije nam lako pod punom opremom koja je teška više kilograma i vrućini od koje se teško diše - naveo je on.

Mandić je posebno zahvalan lokalnoj upravi što je razumjela potrebu osavremenjavanja Službe u svakom smislu. I ova i one ranije. Najbolji primjer za to je činjenica da su kotorski spasiovi najopremljeniji u državi i da pojedini iz ove Službe imaju sertifikate sa relevantnih adresa za obuku vatrogasaca. Oni jedini. U Crnoj Gori za sada drugih nema.

- Kotorski komandir s ponosom ističe saradnju sa službama u svim crnogorskim gradovima. I onda kad je bio požar na Vrmcu, jedna naša jedinica, kaže on, otišla je da pomogne budvanskim spasiocima u gašenju velikog požara koji je zahvatio Reževiće. To tako mora i to tako jedino može - kategoričan je Mandić.

U znak zahvalnosti što su pripadnici naše Službe spasili američku državljanku na brdu Vrmac u aprilu ove godine, nedavno nas je posjetila ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke i spasiocima koji su učestvovali u akciji spašavanja uručila zahvalnice za učinjeno.

- Sinoć je počeo vjetar. To je uvijek opasnost. Sinoptičari kažu da neće dugo trajati. Bez obzira na sve, naša mobilnost je podignuta na najveći nivo - zabrinuto kaže Mandić.

- Jasno je da ćemo uraditi sve da sačuvamo našu prirodi i materijalna dobra. Zato nam je potrebna pomoć i saradnja svih. Prvenstveno građana ali i institucija sistema. Jer, vatru neko pali namjerno. Valjda je došlo vrijeme da se to nikome ne dozvoli. I da se uhvate počinioci i strogo kazne - istakao je on.

Mandić kaže da je primjer kako država reaguje u Velikoj Britaniji.

- Bez razmišljanja se privode oni koji čine štetu državu. I kažnjavaju shodno zakonima te zemlje. Kod nas prolaze nekažnjeno. Pa čak i onda kada priznaju što su uradili. A štete su ogromne. Ugroženi su i ljudski životi i imovina čija vrijednost nije mala - rekao je Mandić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR