16 °

max 19 ° / min 16 °

Utorak

24.09.

19° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 15°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Boljević: Kanadere koje Spajić pominje prodala je Vlada Srbije, ne DPS

Izvor: Dobrilo Malidžan/Pobjeda

Društvo

Comments 2

Boljević: Kanadere koje Spajić pominje prodala je Vlada Srbije, ne DPS

Izvor: Analitika

Autor: Antena M

  • Viber

Vještak za oblast vazduhoplovstva, Predrag Boljević demantovao je navode premijera Milojka Spajića da je Demokratska partija socijalista (DPS) prodala četiri kanadera za gašenje požara za 8,3 miliona eura pod izgovorom da Crnoj Gori nijesu potrebni.

Boljević je u srijedu, komentarišući izjavu premijera da će Vlada nabaviti kanadere, poručio Spajiću da ne „baca pare“ na njih. Kao bolju alternativu predložio je Air tractore za koje, podsjetio je vještak, Crna Gora ima pilote, mehaničare i instruktore.Podsjetimo, Spajić je juče na mreži X spočitao DPS-u da je prodao četiri kanadera za 8.3 miliona jer nam nisu bili potrebni, a sad se, kaže, žale što se kupuje jedan po tržišnoj cijeni od 50 miliona kad svake godine gori država.

„Vlada Srbije je u ime Savezne vlade Grcima prodala četiri vazduhoplova "Canadair CL 215", koji su bili vojna imovina, a o toj prodaji Crna Gora i njena izvršna vlast nikad nijesu zvanično obaviješteni. Ono što je istina o toj nečasnoj trgovini je da je nakon višegodišnjih pregovora, u cilju aktiviranja predmetna četiri vazduhoplova "Canadair CL 215", ta i takva crnogorska vlada, što joj premijer spočita trgovinu sa Grcima, u Tivtu formirala logističku avio-bazu sa raspoloživim ljudstvom u cilju dislociranja "Canadair CJ 215" sa beogradskog na tivatski aerodrom“, rekao je Boljević u izjavi za Dan. 

Napominje da su se „pripremili objekti, odredilo ljudstvo, piloti, mehaničari, pojedinci dobiše prekomande i stanove u kojim i dan danas uživaju“. 

„Nažalost, kao i dosta puta prije i poslije toga, Vlada Srbije je u ime Savezne vlade, paralelno tajno, preko svog delegiranog ambasadora u Grčkoj Milana Milutinovića, osim sa Vladom drugog oka u glavi, Crnom Gorom, pregovarala i sa Vladom Grčke o prodaji tih istih aviona. Kako su tad govorili članovi te Vlade: "Srbiji ne trebaju, što da se ne prodaju, no da propadaju", naveo je vještak. 

Naravno, kaže on, da ne trebaju jer Srbija „ni dan-danas nema aviona za gašenje požara, osim par helikoptera KAM ruske proizvodnje“. 

„Crna Gora i njena Vlada nikad nijesu zvanično obaviješteni o prodaji, jer kako je to bila vojna imovina, a vojska pod ingerencijom Savezne vlade, šta ima da se obavještavaju? Vlada Crne Gore je saznala za tu trgovinu tek onog trenutka kad tih aviona više nije bilo na beogradskom aerodromu. Ovo je istina i nije lijepo na osnovu bapskih priča, u interesu bilo čega, pa makar to bila i dnevna politika, krivotvoriti istoriju, jer još u ovoj zemlji postoje ljudi koji su učesnici i svjedoci tog vremena“, poručio je Boljević.

Vještak dodaje kako je njegove navode o visokoj cijeni novih kanadera u objavi na mreži X potvrdio i sam Spajić.

„Kako i sam premijer priznade i reče da su Hrvati trgovali dva "Canadair DHC 515" za 100 miliona, upravo kako ja rekoh, jedan DHC 515 košta 50 miliona eura. Ono što premijer zaboravi reći jeste da to nijesu bile pare hrvatskih poreskih obveznika, već novac iz EU fondova i da će ti avioni biti isporučeni do 2029. godine“, ukazao je Boljević.

Navodi da je inicijativu pokrenulo šest država EU - Portugal, Španija, Francuska, Italija, Hrvatska i Grčka. 

Oni su, kaže vještak, ugovorili sa kompanijom De Havillend Aircraft LTD pokretanje proizvodnje i isporuku ukupno 22 aviona DHC 515 sukcesivno do 2029. godine.

„Pokušali su i Slovenci da se uključe u ovu EU priču, ali više nije bilo prostora jer De Havillend Aircraft LTD kao proizvođač nije mogao prihvatiti povećanje isporuke u predviđenim rokovima isporuke do 2029. godine. Kako "siromašna" Slovenija nije imala novca da iz svojih fondova plati 100 miliona za dva DHC 515, onako nepametni i stipse kakvi jesu, odlučiše se da za 19 miliona eura kupe četiri AirTractore serije 800, za što dobiše mogućnost da izbace istu količinu vode na požarištu. Za kraj, biću slobodan pitati premijera, kad već potvrdi cijenu DHC 515 i kad vidim da hoće pa hoće da trguje do 50 milona, sljedeće: zar nije bolje kupiti 10 AirTractora serije 800 za koje imamo ljude, znanje, tehniku i iskustvo i koji nose 30.000 litara vode, nego jedan DHC 515 za koji nemamo ni ljude, ni znanje, ni tehniku, ni iskustvo i nose pet puta manje vode, odnosno samo 6.000 litara“, upitao je vještak.

Boljević kaže da njemu odgovor ne treba, jer ga zna, ali možda građanima i glasačima treba, a, kako dodaje, izbori kucaju na vrata.

On se osvrnuo i na optužbe Spajića na račun Demokratske partije socijalista.

„Zarad istine i istinitog informisanja o događajima iz prošlih vremena, predstaviću događaje na koje se premijer pozvao. Vlada Crne Gore s početka i iz sredine 90-ih godina prošlog vijeka, iz vremena o kome naš današnji premijer govori, jeste bila Vlada u kojoj su dominantno bili DPS–SNP–DNP–Demokrate, ali ministri su bili i iz redova Narodne stranke, odnosno današnje Nove srpske demokratije (NSD), kao i iz SDP–SD-a dvojca, pa premijer ne spočita nikome osim DPS-u“, kaže Boljević.

Podsjeća da je presjednik države i tada presjednik jedinstvenog DPS, u kome je bila koncentrisana sva svjetovna i politička moć, bio Momir Bulatović, osnivač SNP-a. 

„Član tadašnjeg GO DPS-a bijaše i današnji predsjednik SNP-a Vladimir Joković, pa svoje koalicione saveznike premijer slučajno zaboravi spomenuti kao trgovce u ovoj nečasnoj raboti“, rekao je Boljević.

Podsjeća da je u tadašnjem DPS-u bio i jedan od osnivač DNP-a Predrag Bulatović, a da je član tadašnjeg podmladka te partije bio i lider DNP-a Milan Knežević, pa se, kaže, DNP ne spomenu.

„Jedan od osnivača Demokrata Velizar Kaluđerović bio je visoko kotirani član DPS administracije sa još nekim osnivačima, da ih ne spominjem, pa premijer ni Demokrate nikako se ne sjeti da spomene. U Narodnoj stranci su bili svi sreda sadašnji viđeni članovi NSD, a o SD–SDP brodiću da ne pričam, pa ni ove političke subjekte premijer ne ukori zbog te trgovine. Jedino u toj vladi i tom vremenu nije bilo nikog od današnjeg DPS kadra, ali premijer se jedino njih sjeti da prozove“, zaključio je Boljević.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorka

Da,to je ta " bratska ljubav" na srbijanski način!

mr

Bravo! Oslačalo mu nešto! Gazda nad parama, a kontrole, liše Nedovićke i ovoga što je nosio bureke po Bemaxu, ni na vidiku!