20 °

max 23 ° / min 16 °

Srijeda

25.09.

23° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

22° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 11°

Utorak

01.10.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ekološka inspekcija: U toku ispitivanje uzoraka sa lokacije u Straševini i Kličevu

Izvor: Portal Onogošt

Društvo

Comments 2

Ekološka inspekcija: U toku ispitivanje uzoraka sa lokacije u Straševini i Kličevu

Izvor: Portal Onogošt

Autor: Antena M

  • Viber

Ekološka inspekcija saopštila je da se preduzimaju odgovarajuće aktivnosti na utvrđivanju činjeničnog stanja na lokaciji u Straševini i Kličevu, gdje je, prema tvrdnjama mještana, nepropisno odložen otpadni grit, koji je tu, navodno, stigao iz Brodogradilišta u Bijeloj.

U saopštenju Uprave za inspekcijeske poslove, u čijem okrilju radi Ekološka inspekcija, navodi se da je tim povodom prvo izvršen inspekcijski nadzor 1. avgusta, a idućeg dana obavljeno  uzorkovanje materijala od strane Centra za ekotoksikološka ispitivanja u Podgorici.

”Uprava za inspekcijske poslove – Odsjek za ekološku inspekciju postupajući po ranije dobijenoj informaciji da je na lokaciji Straševina, kod objekta bivše firme Monteživ, odložen materijal za koji se sumnja da je otpadni grit iz Brdogradilišta Bijela, izvršila je inspekcijski nadzor na pomenutoj lokaciji 1. avgusta 2024. godine. Nakon tada utvrđenog činjeničnog stanja i prikupljenih informacija od drugih organa, kao i od strane prisutnih mještana, obaviješten je Centar za ekotoksikološka istraživanja u Podgorici, sa potreobom da se sa predmetne lokacije izvrši uzorkovanje i ispitivanje odloženog materijala”, navodi se u odgovoru koji je inspekcija uputila Mjesnoj zajednici Straševina na njenu inicijativu da se izvrši inspekcijski nadzor.

Idućeg dana, 2. avgusta, navodi se, izvršeno je uzorkovanje odloženog materijala.

”Uzorkovanje materijala je izvršenno radi fizičko-hemijskog ispitivanja. Izvršena je i dozimetrijska kontrola predmetne lokacije. Ispitivanje uzetih uzoraka je u toku”, saopštili su i dodali da su tokom oba dana na terenu bili prisutni pripadnici Uprave policije, koji su sprovodili aktivnosti iz svoje nadležnosti, a po nalogu osnovnog državnog tužioca u Nikšiću.

Naglašavaju da nije bilo moguće precizno utvrditi granice svih katastarskih parcela na kojima je izvršeno nasipanje materijala, komentarišući tvrdnje mještana da se otpad nalazi i na privatnim imanjima.

”Izuzev da je većina nasutog materijala na katastarskoj parceli 4282 KO Kličevo na zemljištu kojim upravlja Željeznička infrastruktura, a uz katastarsku parcelu 1408 KO Straševina (put – vlasništvo Opštine Nikšić)”, naveli su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

mr

Ovo je tzv odokativno ispitivanje! Malo nogom (čepanje), malo rukom (pršćenje), malo okom (dubinsko snimanje)! U čemu je razlika između ovog i ispitivanja Ekotok. zavoda, ako su oba naručena!

Džoma Dipl

Ovo su inspektori?! Bez sanitarne i druge opreme i posuda za uzorke?! Sa farmericama i u šortc?! Krenuli u kafanu na pivo pa da svrate…?! Ti narode crnogorski trebaš prestati da postojiš kad si dopuštio da ti kadar biraju Vojvoda, Ljaljo i Pipun…