18 °

max 20 ° / min 17 °

Utorak

24.09.

20° / 17°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

23° / 15°

Ponedjeljak

30.09.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rakočević: Država ima obavezu da nadoknadi žrtvama štetu i spriječi teške zločine u budućnosti

Izvor: Screenshot

Društvo

Comments 3

Rakočević: Država ima obavezu da nadoknadi žrtvama štetu i spriječi teške zločine u budućnosti

Autor: Antena M

  • Viber

Porodice žrtava zločina na Cetinju ostale su danas, nakon dvije godine, same u svom bolu, kaže kriminolog Velimir Rakočević u izjavi za Antenu M , ističući da je preuzimanje odgovornosti, pa čak i one moralne, za ovaj zločin u potpunosti izostalo.

„Ovo je najteži zločin koji se desio u novijoj crnogorskoj istoriji. Možemo, nažalost, reći da samo porodice žrtava i dalje trpe veliku bol za tragično stradali članovima svoje porodice i da su usamljene u bolu. Nažalost, to tako biva na ovim našim prostorima, ali država ima obavezu, ako ništa drugo, da nadoknadi štetu. Dakle, po konvenciji Savjeta Evrope o nadoknadi štete žrtvama krivičnih djela je da žrtvama nadoknadi štetu i da spriječi ovako teške zločine u budućnosti“, kazao je Rakočević.

A država je, kaže naš sagovornik, u ovom slučaju višestruko zatajila.

„U jednoj modernoj državi je neprihvatljivo da postoji lice koje je naoružano i ima oružje u svom posjedu, da je registrovano i da se vode postupci za krivična djela s elementima nasilja. Da je sistem bio uvezan, da je bilo te razmjene podatka to lice, ne samo da ne bi bilo moguće da izvrši zločin, nego bi bilo odmah razoružano i lišeno slobode, na osnovu informacija koje imamo“.

Uprkos brojnim propustima, od istrage, preko ponašanja nadležnih u Tužilaštvu kada je riječ o neprocesuiranju Borilovića za ranije incidente, niko za to nije odgovarao.

„Nije do sada, makar nijesmo imali informaciju da je pokrenut krivični postupak ili bilo koji drugi postupak protiv konkretne osobe, jer kod nas upravo izostaje ta vrsta odgovornosti. Dakle, to propuštanje preduzimanja nekih radnji je očigledno, tako da će trebati vremena da se ta odgovornost izoštri i da, naravno, oni koji su na bilo koji način svojim nečinjenjem doprinijeli ovako teškom zločinu, da snose određene, pravne prije svega, konsekvence“.

Preuzimanje odgovornosti je potpuno izostalo i kada je riječ o onoj moralnoj odgovornosti.

„Ako ništa drugo, postojala je makar moralna odgovornost visokih državnih funkcionera, međutim, imajući u vidu dosadašnje prakse, nije se desilo da bilo ko od njih podnese ostavku i očigledno će još dosta vremena proteći da budemo svjesni moralne odgovornosti koja u ovom slučaju nije smjela izostati“.

Očigledno je da nijesu izvučene pouke, kako bi se makar ubuduće izbjegli ili ako se i dese sa njima lakše suočili i kao država i kao društvo. 

„Policija preduzima određne mjere u smislu obuke, opremanja svojih službenika i u lokalnim policijskim stanicama jer smo imali jedan strateški promašaj da smo za neutralisanje opasnih učesnilaca krivičnih dijela koji su naoružani, predviđena samo SPJ i PJP. Dakle, lokalni policajci po gradovima čak nijesu imali ni približno odgovarajuće obuke, nijesu bili opremljeni i to se nažalost vidjelo u Prijestonici kada je trebalo više od pola sata da se ovo lice liši života“, zaključuje Rakočević.

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

dakle

Vijesti o tome šta se dešava na Cetinju su uveliko stizale na portalima kada je policija krenula iz Podgorice!! Znam jer su već stizale notifikacije, a sirene i tarapana je tek krenula , nismo znali da li se i u PG nešto slično događa. Država je podbacila u potpunosti, tuga.

Nikola

Da su Srbi to bi odavno bilo sve regulisano i spomenik dignut za srbske žrtve Ovako da nema cetinjani od ove vlasti se niko nebi ni sjetio ovog datuma "ŠTA JE TO DESET CRNOGORACA" poznate riječi IZGOVORENE iz usta JAKOVA MILATOVIĆA

čitalac

Najzad glaa struke i nauke,, da ne slušamo više lupetanja političara. Mediji bi trebali uvesti embargo na publikovanje besmislenih izjava crnogorskih političara.