17 °

max 23 ° / min 16 °

Srijeda

25.09.

23° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

22° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 11°

Utorak

01.10.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jokić: Registar pedofila značajan mehanizam u borbi protiv seksualnog nasilja nad maloljetnicima

Izvor: Pixabay, ilustracija

Društvo

Comments 1

Jokić: Registar pedofila značajan mehanizam u borbi protiv seksualnog nasilja nad maloljetnicima

Autor: Antena M

  • Viber

LGBT Forum Progres pozdravlja uspostavljanje Registra počinilaca krivičnih djela protiv polne slobode učinjenih na štetu maloljetnika, koji predstavlja ključni korak ka unapređenju zaštite naše djece i prevenciji seksualnog nasilja Ministarstva pravde Crne Gore, koji je prvi i jako važan korak u prevenciji seksualnog nasilja nad djecom.

Bojana Jokić, predsjednica Upravnog odbora LGBT Forum Progresa je kazala da je ovo dugo očekivani i značajan mehanizam u borbi protiv seksualnog nasilja nad maloljetnicima.

“Uspostavljanje ovog registra omogućava da institucije na efikasan način prate počinioce i osiguraju da osobe osuđene za ovakva djela ne budu u poziciji da ponovo naude djeci. Državni organi, pravna lica i preduzetnici sada imaju pravnu obavezu da provjere da li je lice koje žele zaposliti upisano u ovu evidenciju, čime se dodatno osigurava zaštita djece i sprječava mogućnost ponavljanja ovih gnusnih zločina”, navela je Jokić.

Seksualno nasilje nad djecom je posebno zabrinjavajuće jer utiče na najranjivije članove društva, navedeno je u saopštenju.

"Djeca koja su žrtve seksualnog zlostavljanja često pate od ozbiljnih psiholoških problema koji mogu ometati njihov emocionalni i socijalni razvoj. Istraživanja su pokazala da seksualno zlostavljanje djece može dovesti do problema u ponašanju, poteškoća u učenju, niskog samopoštovanja i trajnih problema u uspostavljanju zdravih odnosa u odrasloj dobi.

Nadamo se da će ovaj registar, sa svojim detaljnim podacima o osuđenim licima, doprinijeti stvaranju sigurnijeg okruženja za sve, da neće biti mrtvo slovo na papiru, te pozivamo sve nadležne organe i institucije da se pridržavaju propisanih obaveza i time osiguraju dosljednu primjenu zakona i prevenciji seksualnog nasilja nad djecom”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Ovo svi jutros ponavljaju. Istina je potpuno suprotna. Radi se o neviđenoj stigmatizaciji ljudi, koja je neprimjerena civilizovanom društvu. 99% ljudi na tom spisku su osuđeni samo zato što su na računaru imali snimke pedofilske sadržine. Možda bi oni jednom i postali pedofili, a možda ne bi nikad?