18 °

max 23 ° / min 16 °

Srijeda

25.09.

23° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

22° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 11°

Utorak

01.10.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zaštićena pastrmka se i pored zabrane prodaje na pijaci u Žabljaku

Izvor: M portal

Društvo

Comments 1

Zaštićena pastrmka se i pored zabrane prodaje na pijaci u Žabljaku

Izvor: M portal

Autor: Antena M

  • Viber

 
U ribolovnim vodama opštine Šavnik na rijeci Bukovici zabranjen je ribolov do 1. aprila 2026. godine, a sportskim ribolovcima dozvoljeno je da dnevno ulove najviše dva komada autohtone vrste potočne pastrmke. Prema zakonu o slatkovodnom ribarstvu sportsko-rekreativnim ribolovcima zabranjeno je da ulovljenu ribu stavljaju na tržište, ali se ova pastrmka i pored toga na pijaci na Žabljaku prodaje na kilo, piše M portal.

Postavlja se pitanje gdje su i zašto žmure na ovo nepočinstvo poljoprivredni inspektori, koji su na teritoriji opštine Šavnik za posljednjih šest mjeseci izrekli samo dvije kazne za neposjedovanje dozvole za sportsko-rekreativni ribolov?

„Prema Naredbi o ribolovnim zabranima, lovostaju i minimalnim veličinama riba i drugih vodenih organizama ispod kojih je zabranjen ulov, u ribolovnim vodama opštine Šavnik na rijeci Bukovici od Sastavaka do Siga, od Klještine do Izgrti i od mosta Šušića do Avramova vira, zabranjen je ribolov do 1. aprila 2026. godine“, navode iz MPŠV. 

Takođe preciziraju da je prema Pravilniku o obrascu, sadržini i načinu izdavanja dozvole za sportsko-rekreativni ribolov i količini ribe koja se može uloviti, najveća količina dnevnog ulova u sportsko-rekreativnom ribolovu pet komada riba, odnosno za potočnu pastrmku dva komada.

Iz resornog Ministarstva su nam dali odgovor o visini novčanih kazni za prekršioce Zakona o slatkovodnom ribarstvu, ali nijesu naveli da li je i koliko krivolovaca kažnjeno zbog prekomjernog izlova zaštićene pastrmke. 

„Članovima 76 i 77 Zakona o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi su određene novčane kazne za prekršaj u iznosu od 500 do 20.000 eura, u zavisnosti da li je fizičko ili pravno lice. Na teritoriji opštine Šavnik za period zadnjih šest mjeseci izrečene su dvije kazne za neposjedovanje dozvole za sportsko rekreativni ribolov“, navodi se u odgovoru na pitanje koliko je krivolovaca kažnjeno.

Prema navodima iz MPŠV, nadzor nad sprovođenjem Zakona o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi i propisa donijetih na osnovu ovog zakona, vrši Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, odnosno u ovom slučaju izlov ribe na rijekama kontroliše Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, preko poljoprivrednog inspektora.

U zakonu, kako navode iz MPŠV, jasno se navodi da je prema članu 42 Zakona o slatkovodnom ribarstvu licima koja obavljaju sportsko-rekreativni ribolov zabranjeno ulovljenu ribu i druge vodene organizme stavljati na tržište.

Pojašnjavaju i da nelegalni ribolov kontroliše poljoprivredni inspektor, na terenu, na pijacama, u restoranima i na ostalim mjestima gdje se može naći riba i drugi vodeni organizmi.

Zakonom je definisano i ko kontrolište stanje riba i drugih organizama na terenu.

„Korisnik riba i drugih vodenih organizama, koji je izabran po Javnom pozivu za određenu ribolovnu vodu na teritoriji opštine, na period od šest godina, kontroliše stanje riba na terenu. U slučaju bilo kakve promjene, korisnik obavještava Ministarstvo, a Ministarstvo dalje šalje zahtjev naučnoj ustanovi za provjeru stanja ribe i drugih vodenih organizama na terenu“, navdoe iz MPŠV.

Ovlašćenja inspekcije su široka, ali je pitanje koliko se u praksi sprovode.

Tako prema članu 74 Zakona o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi, pored ovlašćenja inspektora utvrđenih zakonom kojim se uređuje inspekcijski nadzor, poljoprivredni inspektor ima i ovlašćenja da prati i kontroliše ribolov i upotrebu ribolovnih alata i opreme kojima se ribolov obavlja, kao i da provjerava da li se privredni, sportsko-rekreativni, naučno-istraživački, sanacioni i selektivni ribolov obavlja dozvoljenim alatima, u dozvoljeno vrijeme i na dozvoljeni način.

„Poljoprivredni inspektor ima i ovlašćenja da pregleda i kontroliše pijace, skladišta, ugostiteljske objekte, restorane, pristaništa, luke i druge objekte od značaja za stavljanje na tržište ribe i drugih vodenih organizama, prati i kontroliše rad korisnika, Saveza, upravljača prirodnim dobrom i ribočuvara“, navodi se pored ostalog u odgovorima MPŠV.

Sve govori u pirilog tome da je Bukovička pastrmka za sada zaštićena samo na papiru. Da li će nadležni poraditi više na njenom stvarnom očuvanju u prirodi ostaje da vidimo. Do tada ćemo je i dalje gledati kako beživotno leži na tezgama žabljačke pijace, navodi M portal. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Jokaš

Neće dati Durmitorska inicijativa!