24 °

max 24 ° / min 16 °

Srijeda

25.09.

24° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 14°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 11°

Utorak

01.10.

19° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Špadijer: Izmjenama Zakona o obrazovanju uozbiljiće se sami izbor direktora škole

Izvor: Screenshot

Društvo

Comments 5

Špadijer: Izmjenama Zakona o obrazovanju uozbiljiće se sami izbor direktora škole

Autor: Antena M

  • Viber

Na sjutrašnjem dnevnom redu Skupštine Crne Gore poslanici bi trebalo da raspravljaju, pored ostalog, i o izmjenama i dopunama opšteg Zakona o obrazovanju. Izmjenama tog Zakona planirano je ukidanje klasifikacionih perioda, pa će učenici srednjih i osnovnih škola umjesto četiri imati dva klasifikaciona perioda.

Petar Špadijer iz NVU Prosvjetna zajednica smatra da je ova izmjena zahvalna kako profesorima tako i učenicima.

“Dakle, sa četiri klasifikaciona perioda koja smo imali do sada imaćemo dva polugođa kao što je bilo nekada. Mislim da će i nastavnici i učenici biti rasterećeni tom činjenicom. Nastavnici zbog dobrog dijela administrativnih poslova, a učenici zbog toga što neće na svakih dva mjeseca imati grč oko ocjenjivanja”, objašnjava Špadijer.

Sagovornik Antene M kaže da ove izmjene ni na koji način ne utiču na kvalitet obrazovanja učenika.

“Učenici ni na koji način neće biti oštećeni, oni će odgovarati i dobijati ocjene po redovnom ritmu. Oni do polugođa moraju imati određen broj ocjena bez obzira na klasifikacione periode, jedino čega se oslobađaju to je vremenski rok za ocjenjivanje”, rekao je Špadijer.

Izmjenama Zakona o obrazovanju predviđeno je i zakonsko rješenje po kojem direktore škola bira i razrješava ministar/ka. Špadijer smatra da će se ovim rješenjem uozbiljiti sami izbor direktora škole.

“Ljudi su po ovom pitanju reagovali na prvu loptu. Mi smo imali dugo vremena situaciju da ministri biraju direktore, nakon toga je ta obaveza prebačena školskim odborima i evo ponovo se vraća ministrima. Nije to baš tako jednostavno, tačno je da će ministar donijeti konačnu odluku po pitanju samog izbora, ali tek nakon čitave procedure... poslije rada komisije, poslije temeljne provjere kandidata ministar daje konačnu odluku”, kaže Špadijer.

Špadijer ističe da je potrebno ispratiti sve izmjene Zakona kako se reflektuju u praksi i reagovati na sve neregularnosti.

“U svakom slučaju mi iz prosvjetne zajednice, vi iz medija i svi koji su zainteresovani će pratiti što je najbitnije kako bi se odmah reagovalo na nešto što se nekim slučajem otrgne kontroli. Ne smijemo dozvoliti da neregularnosti prolaze mimo nas”, zaključio je Špadijer.

Na današnjoj sjednici Zakonodavnog odbora poslanici su trebali da raspravljaju o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju, kako bi se sjutra našao na dnevnom redu Skupštine, međutim predlagači Zakona nijesu prisustvovali Odboru, te je rasprava o ovoj temi odgođena za sjutra.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Nijesam znao da je supruga Vučurovića iz DF-a direktorka podgoričke gimnazije? Već se proslavila po bahatosti i neznanju. Otela je suvlasništvo nad sportskim terenima u krugu gimnazije jednom bivšem fudbaleru. Očekuje se da će država to platiti blizu 200 000 eura, nešto kao u slučaju Vesne Bratić.

Filip

@greška nije,direktori su zloupotrijebili skolske odbore,skolski odbori prekoracili ovlascenja,. Direktori cine razna nepocinstva pod izgovorom da ih odbori nece smijeniti. I nece. Jer su u nina poslusnicu,kumovi i rodjaci. Cast izuzecima

greška

Petre, griješite kada je u pitanju izbor direktora. Možete li navesti gdje u Evropi direktora džavne škole bira ministar. Ako toga nema, možete li razmisliti zašto je to tako? Ovo je prva velika greška ministarke Jakšić koju nije smjela da napravi. Nije dobro da je ovako opravdavate.