25 °

max 25 ° / min 16 °

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

19° / 14°

Subota

14.09.

17° / 13°

Nedjelja

15.09.

17° / 12°

Ponedjeljak

16.09.

19° / 12°

Utorak

17.09.

16° / 15°

Srijeda

18.09.

18° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Samardžić: Spajić potvrdio moje riječi - brodovi kupljeni bez tendera

Izvor: Screenshot

Društvo

Comments 8

Samardžić: Spajić potvrdio moje riječi - brodovi kupljeni bez tendera

Autor: Antena M

  • Viber

Dovoljna je bila samo jedna rečenica premijera da potvrdi moje prethodne tvrdnje, saopštio je na mreži X admiral Dragan Samardžić.

"Da ponovim, netačno je da se kupovina patrolnih brodova realizuje međudržavnim sporazumom.

U pitanju je komercijalni ugovor sa firmom Kership, koju je Crna Gora svojom voljom izabrala, i to bez tendera", naveo je on.

Kako pojašnjava, sporazum potpisan sa Francuskom je tipski (MO ima sličnih sa 30-tak država), i njime se omogućava produbljivanje saradnje u oblasti odbrane.

"Na osnovu istog, potpisuju se godišnji bilateralni sporazumi i preciziraju aktivnosti saradnje. Na osnovu tih sporazuma se NE KUPUJE ništa. Sporazum putem Zakona potvrđuje Skupština -nesporno. Ali, Vlada je uz Sporazum “utrpala” Tehnički aranžman, koji nema snagu međudržavnog Sporazuma i kojeg po našem Zakonu ne ratifikuje Skupština, a u Francuskoj ga čak nije razmatrala ni Vlada već je isti u nadleznosti ministra odbrane", navodi on.

Uostalom, kako kaže, i u Tehničkom aranžmanu se decidno navodi da služi samo za asistenciju implementacije Komercijalnog ugovora sa firmom Kership, koju je svojom voljom Crna Gora izabrala. I za tu podršku Crna Gora plaća MO Francuske 700.000€.

"Očigledna je namjera da se “podmetanjem kukavičjeg jaja” Skupštini, kroz Zakon koji je utvrdila Vlada, aminuje postupak nabavke suprotan EU i CG regulativi. Ako ne vjerujete meni, pitajte francusku stranu da li ovaj Komercijalni ugovor tretira kao Ugovor između dvije Vlade(G2G). Sporazum su ministri odbrane potpisali 4. aprila i u njema nema pomena o brodovima. Ako se na osnovu međudržavnog Sporazuma, kako tvrde pp Bečić i MO, a od juče i premijer, kupuju brodovi, to bi značilo da je kupovina završena danom potpisivanja Sporazuma. Logično.", kaže on. 

Međutim, kako kaže, koza ima i rog, a na rogu tj. sajtu MO, ostali tragovi:

"Prilikom potpisivanja Sporazuma Krapović je upoznao Lekornija o planovima nabavke patrolnih brodova (kako ako su Sporazumom, kako oni tvrde, već kupljeni!?)

"Istom prilikom iskazao očekivanje da će Kership ispuniti neophodne kriterijume!? Takođe, nakon posjete Kershipu, izjavi da će to brodogradilište biti jedno od POTENCIJALNIH partnera (6.april, a Sporazum potpisan 4-tog). Ambasadoru Holandije predstavnicima Damena saopšteno 10-tog aprila u MO da se nastavlja saradnja u cilju iznalaženja najboljeg rješenja za nabavku brodova", kaže on.

Podsjeća, Sporazum sa Francuskom potpisan 4. aprila.

"Dakle, s obzirom da se po svim međunarodnim propisima ovaj posao ne tretira kao Ugovor dvije Vlade (jer ga one ne potpisuju niti potvrđuju), da nije raspisan čak ni tender o “povjerljivoj nabavci”, ključno je pitanje, na osnovu koje zakonske procedure je MO izabralo ponuđača?", pita na kraju Samardžić.

   

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

cetinje

Gospodine Admirale pozdrav iz grada podno Lovcen planine od bivseg vojnika JRM,a 40-te Moranicke klase Split,ratna luka Lora licni kurir tadasnjeg komandanta flotile raketnih i torpednih camaca Admirala Sveta Letice,bila mi je cast sluziti u Titovoj armiji.

Di

@Crnogorka Tu je samo važna visina provizije, a ne znanje i stručnost. To je suština, zato nam govori kako je on bogat došao u CG.

Crnogorka

Spajić kaže “Crna Gora je izabrala bez tendera”,sto će reci on je birao jer da je birala Crna Gora bilo bi po zakonu i sa tenderom.Sva su mu objašnjenja tanka kao i njegova stručnost i podobnost da bude na tako vaznoj funkciji.On je ipsk samo finansijski profiter na štetu svih gradjana kojima priča bajke.