18 °

max 25 ° / min 18 °

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 9°

Utorak

01.10.

18° / 8°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

16° / 14°

Petak

04.10.

17° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vještačkom inteligencijom do čistih jezera

Izvor: PR CENTAR

Društvo

Comments 0

Vještačkom inteligencijom do čistih jezera

Izvor: PR Centar

Autor: Antena M

  • Viber

Projekat SMART-Water, kroz primjenu najsavremenijih tehnologija prikupljanja podataka, unaprijediće praćenje kvaliteta voda u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, obezbijediti osnovu za postavljanje novih standarda u oblasti zaštite životne sredine kao i podići svijest javnosti o važnosti očuvanja voda, kao jednog od najvažnijih resursa.

To je poruka sa KICK-OFF sastanka projekta SMART-Water koje je organizovala Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore, jedan od partnera projekta.

Ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Damjan Ćulafić, ukazao je da kvalitet vode direktno utiče na zdravlje flore i faune, ali i na zdravlje ljudi, pa je od izuzetne važnosti uspostaviti efikasne metode za njegovo stalno praćenje i unapređenje.

“Očekujemo da će projekat SMART-Water kroz uspostavljanje mreže senzora, baze podataka i naprednih alata za analizu omogućiti ne samo precizno praćenje stanja naših vodnih tijela, već i donošenje konstruktivnih odluka, koje će doprinijeti očuvanju ekološke ravnoteže i održivom razvoju svih naših regija. Ovo je prilika da kroz međudržavnu saradnju, zajednički rad i razmjenu znanja postignemo ciljeve koji su iznad granica naših pojedinačnih država”, rekao je Ćulafić.

Vjeruje da će rezultat SMART projekta biti veoma koristan za jezerske ekosisteme, ali i da će obezbijediti osnovu za postavljanje novih standarda u oblasti zaštite životne sredine.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Milan Gazdić, rekao je da projekat SMART-Water predstavlja značajan korak ka očuvanju bidiverziteta, unapređenju kvaliteta voda u regionu i primjer je uspješne saradnje između Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

“Suočavamo se sa ozbiljnim izazovima, kao što su zagađenje, prekomjerna eksploatacija i klimatske promjene, što zahtjeva kordinisan pristup i zajedničko djelovanje. SMART-Water ima za cilj da kroz primjenu najsavremenijih tehnologija i hibridnih modela prikupljanja podataka unaprijedi praćenje kvaliteta voda u regionu. Razvijanjem kolaborativne web GIS platforme i uključivanjem svih relevantnih aktera stvorićemo uslove za efikasnije upravljanje i zaštitu naših vodenih sistema”, istakao je Gazdić.

Osim što obuhvata tehnološke inovacije SMART Water, kako je ukazao, ima i snažan edukativni karakter.

“Jedan od ključnih ciljeva jeste podizanje svijesti javnosti o važnosti očuvanja voda, kao jednog od najvažnijih resursa. Ogranizovaćemo brojne edukativne programe i obuke i na taj način radićemo na stvaranju odgovornog odnosa prema prirodi koja je od vitalnog značaja za opstanak naših zajednica. Ove aktivnosti imaju zadatak da ojačaju kapacitete naših institucija, ali i da građanima približe značaj očuvanja voda kao ključnog prirodnog resursa”, kazao je Gazdić.

Projekat će, kako je dodao, omogućiti unapređenje postojećih zakonodavnih i regulatornih okvira.

“Na osnovu podataka prikupljenih kroz projekat biće moguće napraviti nove smjernice koje će osigurati efikasnije upravljanje i zaštitu voda u našem regionu. Vjerujem da će pomenuti poduhvati poslužiti kao primjer za buduće projekte u oblasti zaštite životne sredine”, poručio je Gazdić.

Neven Cukrov ispred Instituta Ruđer Bošković pojasnio je da projekat SMART- Water uključuje integraciju različitih senzora, koji će pratiti kvalitet unutrašnjih voda u realnom vremenu, a trajaće tri godine.

“Projekat je počeo prije 20-ak dana i trajaće do 31.7.2027. godine. Evropska unija sufinansira projekat sa nešto više od 1,3 miliona eura, a ukupna vrijednost projekta je nešto preko 1,5 miliona. Cilj projekta je da se unutrašnje vode održe zdrave, kao i njihova bioraznolikost, odnosno da se održi sadašnje stanje, kao i da se ono poboljša. Najveći problem praćenje kvaliteta vode je cijena. Da bi nešto redovno pratili morate redovno izlaziti na teren, mjeriti sondama, uzimati uzorke, kasnije ih analizirati i to sve košta”, objasnio je Cukrov.

U okviru projekta, kako je pojasnio, kupiće se sonde, senzori, uspostaviće se geoportal gdje će se učitavati svi podaci i biti dostupni zainteresovanoj javnosti i istraživačima koji će podatke ubacivati u modele i predviđati budućnost.

“Sve će se raditi na tri pilot lokacije, odnosno u svakoj zemlji će biti jedna pilot lokacija. U Hrvatskoj je to Vransko jezero, u Bosni i Hercegovini na području Hutovog blata radiće se Deransko jezero, a u Crnoj Gori dio Skadarskog jezera. Sve podatke i iskustva ćemo uključiti u kompletan sistem, koji će moći na jeftiniji način detaljnije pratiti stanje, što naravno neće isključiti redovne monitoringe, ali ćemo biti sposobniji i moći ćemo bolje predviđati razvoj situacije i održati naše unutrašnje vode zdravim i lijepim”, rekao je Cukrov.

Silvija Šiljeg iz Centra za geoprostorne tehnologije sa Sveučilišta u Zadru, kazala je da kroz sprovođenje projektnih aktivnosti nastoji se poboljšati nivo podataka o kvalitetu vode, a da bi se to dogodilo potrebno je identifikovati praznine, odnosno ograničenja.

“Ne možete napraviti analize i interpretaciju podataka, ako ne raspolažete kvalitetnim harmoniziranim podacima. U skladu sa tim ćemo implementirati savremene tehnologije kroz razvoj GIS baze što će biti temelj za sve tri zemlje i za buduća istraživanja. Razvićemo metodološki okvir praćenja i procjene kvaliteta vode koji se temelji na integraciji četri pristupa: in-situ uzorkovanje, regresijske analize, daljinska istraživanja i vještačka inteligencija, a sve sa ciljem identifikovanja rizika”, rekla je Šiljeg.

Šiljeg je naglasila kako se kroz projekat želi čuti i glas donosilaca odluka, naučnika i lokalne zajednice sa ciljem jačanja svijesti u zaštiti prirodnih resursa.

Projekt SMART-Water sprovode: Institut Ruđer Bošković (HR), Sveučilište u Zadru (HR), Park prirode Hutovo blato (BH), Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ME), Agencije za zaštitu životne sredine (ME).

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR