16 °

max 25 ° / min 16 °

Subota

28.09.

25° / 16°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 9°

Utorak

01.10.

18° / 8°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 14°

Petak

04.10.

22° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Popović: Poželjno smanjiti stopu PDV-a na proizvode sa zaštitnim faktorom; Štilet: Biću srećan ako makar jedan čovjek posluša i zaštiti sebe

Izvor: Pixabay

Društvo

Comments 0

Popović: Poželjno smanjiti stopu PDV-a na proizvode sa zaštitnim faktorom; Štilet: Biću srećan ako makar jedan čovjek posluša i zaštiti sebe

Autor: Antena M

  • Viber

Broj pacijenata od melanoma kože iz godine u godinu je sve veći kako u Crnoj Gori tako i svijetu saglasni su sagovornici Antene M. Oni su istakli da bi bilo značajno smanjiti PDV na proizvode sa zaštitnim faktorom, kako bi bili dostupniji građanima Crne Gore.

Broj pboljelih od melanoma kože iz godine u godinu je sve veći, kaže dermatološkinja dr Ana Popović.

„Kada govorimo o trendu rasta oboljelih od melanoma, ja vam moram reći da nažalost on se i dalje nastavlja, kako u svijetu, tako i kod nas. A svakako to je posljedica sve većeg izlaganja ultravioletnom zračenju, kako kroz aktivnost i na otvorenom tokom cijele godine tako i kroz primjenu solarijuma. Ono što vam mogu reći je da, zahvaljujući inovativnim dijagnostičkim metodama i euromelanom kampanji, koja se u posljednjih tri godine sprovodi u našoj zemlji, raste i svijest o važnosti zaštite kože od ultravioletnog zračenja. To je rezultiralo trendom otkrivanja novih slučajeva melanoma u ranijem stadijumu bolesti“, navodi Popović.

Pored ljudi sa svijetlom puti koji važe za najpodložnije riziku od oboljenja, Popović navodi da postoji još rizičnih grupa, ističući da od ove bolesti najčešće obolijevaju osobe u četvrtoj i petoj deceniji.

„Svakako treba reći da najpodložnija grupa od obolijevanja su osobe sa svijetlom puti, odnosno svijetle kože, plavom ili riđom kosom. Njihova koža je sklonija nastanku opekotina od sunca, a opekotine od sunca su jedan od faktora rizika za nastanak kako melanoma, tako i nemelanomskih tumora kože. U riziku za nastanak malignih tumora kože su i osobe sa velikim brojem mladeža ili sa porodičnom istorijom melanoma i nemelanomskih tumora kože“, objašnjava Popović.

Sagovornica Antene M ističe da bi bilo od velike koristi kada bi se stopa PDV-a smanjila na proizvode sa zaštitnim faktorom.

„Ja bih svakako podržala inicijativu za smanjenje stope PDV-a na proizvode sa zaštitnim faktorom. Takva mjera bi omogućila širu dostupnost, kvalitetnih proizvoda za zaštitu kože od Sunca, što bi značajno doprinjelo prevenciji i melanoma i drugih nemelanomskih tumora kože, koji su znatno češći. A naša dužnost, priznaćete da je da učinimo sve što možemo kako bismo zaštitili zdravlje naših građana“, ističe Popović.

O ovoj temi razgovarali smo i sa dermatologom Predragom Štiletom, koji je takođe istakao da je broj oboljelih od ove bolesti u porastu.

„Melanom je mladež koji može da prađe u malignitet, sami karcinomi kože su u porastu ne samo kod nas u Crnoj Gori, nego u čutavom svijetu, zbog jačanja sunčeve svjetlosti i tada dolazi do pojave povećenog broja raznih tipova karcinoma“, kaže Štilet.

Na pitanje da li su građani Crne Gore svjesni rizika od pretjeranog izlaganja UV zracima, Štilet odgovara:

„Mislim da ste postavili jedno fantastično pitanje. Mi živimo u jednoj sredini koja ne sluša nikoga, ne sluša apele doktora. Evo gledajte ovo što vi radite i to je jedana prevencija. Vi uključujete dermatologa da pričamo o tome i ja ću da budem srećan ako makar jedan čovjek čuje ovo što mi danas pričamo i zaštiti sebe. Ali građani Crne Gore nijesu svjesni rizika“, kaže Štilet.

Sagovornik Antene M kaže da bi bilo dobro da se smanji porez na proizvode sa zaštinim faktorom.

„Treba se osloboditi PDV-a, apsolutno sam za to, ali vjerujte mi i da im džabe date ne znam koliko bi oni  mazali svoju kožu i koliko bi se štitili. Svakako, apsolutno podržavam da se taj porez za tu djelotnost smanji ili ukine“, navodi on..

Dermatolog Štilet ističe da treba koristiti provjerene kreme i kupovati ih u farmaceutskim apotekama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR