25 °

max 25 ° / min 18 °

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 9°

Utorak

01.10.

19° / 8°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

16° / 14°

Petak

04.10.

22° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Spajić: Obrazovanje je jedan od najvećih potencijala za razvoj crnogorskog društva

Izvor: MPNI

Društvo

Comments 4

Spajić: Obrazovanje je jedan od najvećih potencijala za razvoj crnogorskog društva

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Vlade, Milojko Spajić, iskoristio je boravak u Budvi povodom sastanka sa Generalnim direktorom za susjedstvo i proširenje, Hertom Janom Kopmanom,  da u društvu ministarke prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđele Jakšić-Stojanović, obiđe objekat SMŠ "Danilo Kiš" u ovom gradu.

Na objektu te škole u toku su opsežni radovi na rekonstrukciji, koji podrazumijevaju promjenu podova u holovima i učionicama, ugradnju nove elektro mreže, sanaciju fasade i krova, te uređenje enterijera. Rok za izvođenje radova je 15 mjeseci, kako bi se nastavni proces odvijao nesmetano. Radovi su dio projekta koji se sufinansira kroz kreditni aranžman sa Evropskom investicionom bankom, a kroz koji će biti rekonstruisano još 8 srednjih stručnih škola u Crnoj Gori, u kojima su radovi takođe u toku, navodi se u saopštenju iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Spajić je još jednom istakao da je obrazovanje jedna od centralnih tema za ovu Vladu i jedan od najvećih potencijala za razvoj crnogorskog društva u narednom periodu. Da pristup 44. Vlade obrazovanju, nije deklarativan, pokazuju i nikad veća sredstva koja se za ovu namjenu izdvajaju, sa posebnim akcentom na obrazovnu infrastrukturu.

Premijer je iskazao zadovoljstvo viđenim i napomenuo da je ova godina samo početak najvećeg investicionog ciklusa  ulaganja u obrazovnu infrastrukturu u istoriji, te da će sljedeće godine za razliku od ove koja je godina opsežnih rekonstrukcija obrazovnih objekata, biti godine gradnje novih škola i vrtića. U prilog ovoj činjenici govore i razgovori sa Evropskom delegacijom koji idu u pravcu da crnogorskoj obrazovnoj infrastrukturi kroz mehanizme EU, a prije svega kroz Plan rasta bude na raspolaganje stavljeno i do 150 miliona eura, sa mogućnošću obezbjeđenja dodatnih sredstava.

Ministarka Jakšić-Stojanović je istakla da su radovi u SMŠ "Danilo Kiš"  lijep primjer sinergije, jer su, osim radova u okviru projekta EIB, u završnoj fazi i radovi na potpunoj rekonstrukciji najsavremenije opremljenog amfiteatra, koji je finansirala Opština Budva. Ministarka se zahvalila predstavnicima njemačkog RCF fonda koji kroz svoj projekat za potrebe turističkih usmjerenja u ovoj školi ulažu u opremu i radove  u vrijednosti od pola miliona eura, čime će učenici ove škole dobiti ne samo najsavremenije uslove za školovanje, već i mogućnost da kroz komercijalizaciju predmetnih prostora, omoguće i samoodrživost škole.

Goste je u ime JU SMŠ "Danilo Kiš" pozdravio direktor ustanove,  Krsto Vuković, koji je istakao dobru saradnju koju ova ustanova ima sa resornim ministarstvom, te iznio predloge i modele unapređenja standarda prosvjetnih radnika na teritoriji ove opštine sa akcentom na modelima motivisanja deficitarnih kadrova za radnim angažmanima u obrazovnim ustanovama na teritoriji Opštine Budva.

 Premijer Spajić i ministarka Jakšić Stojanović sa partnerima RCF konstatovali su da je SMŠ "Danilo Kiš" reprezentativan primjer pozitivne prakse saradnje menadžmenta škole i svih subjekta koji imaju obavezu i interes razvoja prosvjetne infrastrukture. U skladu sa tim, Ministarstvo prosvjete i inovacija će nastaviti pozitivne trendove sa budvanskom školom i maksimalno podržati sve njihove inovativne procese, navode iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Blic

@Valter Biće na Podgoricki vremep... čujem...

Hegel

Bliže se izbori, a? Sen Trope mala.maca za Budvu, a mučeniče!?