19 °

max 21 ° / min 13 °

Nedjelja

29.09.

21° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

21° / 10°

Utorak

01.10.

20° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 16°

Petak

04.10.

18° / 17°

Subota

05.10.

20° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dio zaposlenih SSS „Sergije Stanić“ ostao bez uvećanja plata: Tvrde da je direktor samovoljno donio odluku, prijećeno im i otkazima

Izvor: Dan

Društvo

Comments 1

Dio zaposlenih SSS „Sergije Stanić“ ostao bez uvećanja plata: Tvrde da je direktor samovoljno donio odluku, prijećeno im i otkazima

Izvor: Analitika

Autor: Antena M

  • Viber

Portalu Analitika obratila se grupa zaposlenih Srednje stručne škole „Sergije Stanić“ iz Podgorice, tačnije, kolektiv radnika restorana „Radovče“, ketering centra i pekarsko-poslastičarske radnice, koji su nam kazali da su izostavljeni iz zagarantovanog povećanja zarada iako to, naglašavaju, ranije nije bio slučaj. 

Tvrde da im je rečeno da je takvu odluku donio direktor te škole, Miomir Đurišić i to - samovoljno. 

„Prije obračuna plata dobili smo informaciju da je direktor dao spisak računovodstvu da jedan dio radnika primi uvećanu platu, a drugi da ostane bez povećanja. Nama je to bio alarm da provjerimo zašto nas izdvaja. Ipak, sačekali smo da primimo plate kako bismo bili sigurni da je informacija tačna“, pričaju radnici, koji su željeli da ostanu anonimni nakon što su, kako kažu, već dobili prijetnje od rukovodstva da bi mogli ostati bez posla. 

Nakon što su, kako navode, primili platu, njih nešto više od 40 zaposlenih, shvatili su da su ostali bez uvećanja od 10 odsto koliko su dobili ostali. 

„Kada smo tražili sastanak sa direktorom rekli su nam - „Viđećemo“. Nakon što smo se obratili pisanim putem i rekli da ćemo se obratiti inspekciji i novinarima, odmah je za sjutradan zakazan sastanak“, kažu radnici za Portal Analitika. 

Zaposleni: Direktor birao ko ima pravo na uvećanu zaradu

Ističu da im je tada saopšteno da je „volja direktora bila i da je on odlučio kome će da da povećanje“. 

„Saopšteno je da je on odlučio da nama u privredi ne da povećanje. Na pitanje zašto i kako on može da odlučuje kad mi kao zaposleni škole pripadamo i Ministarstvu prosvjete i imamo pravo na ista uvećanja kao ostali zaposleni i kada smo i prilikom prošlog uvećanja zarada bili obuhvaćeni. Samim tim, ako jednom dobijemo povećanje zarada po istom osnovu, ne može poslije neko samovoljno da odluči da ne možemo“, poručuju radnici. 

Kažu i da im je poručeno - da se strpe. 

„Nas je više od 40 radnika, zašto smo izdvojeni? Direktor je rekao da će on od sljedećeg ili nekog drugog mjeseca dati povećanje. Na Vladi je usvojeno da svi prosvjetari dobijaju uvećanje, pa ne može neko samovoljno da odlučuje kome će uvećati kome ne“, ističu zaposleni. 

Zbog prijetnji koje su dobili, kako kažu, još se nijesu obratili inspekciji i resornom Ministarstvu. 

„Direktor nam je rekao da možemo slobodno da im se obratimo i da mu oni ništa ne mogu. Rekao je i da mu je takav postupak Ministarstvo odobrilo. Mi smo tražili da uvid tu odluku, nakon čega je počeo da prijeti kako ne možemo on nama polaže račune, kako ne možemo tako da pričamo s njim i da tražimo papire“, ističu radnici. 

Nakon toga, kako kažu, zaprijećeno im je da im može i smanjiti plate. 

„Prijetio je i da može da nas ostavi bez posla, pominjao smanjenje plata. Čak je pominjao da je neke ugovore on mijenjao i poništavao bez znanja radnika, da je to morao da raskine neke ugovore, da ima dugova, da je morao da nam ukine povećanja. Niko od nas nije shvatio zbog čega. Ali, shvatili smo da je direktor samovoljno dolučio da nama ne poveća zarade. Uradio je to i da zastraši radnike, većina je nakon toga prećutala jer se plaše za svoja radna mjesta“, ističu zaposleni. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ivo

Odmah prijaviti Tuzilastvu i krivicne prijave protiv direktora, skole i Ministarstva. Bez advokata nista.