22 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

29.09.

22° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 9°

Utorak

01.10.

20° / 9°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 15°

Petak

04.10.

20° / 16°

Subota

05.10.

20° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gojković: Višegodišnja borba sa zabludama o vakcini

Društvo

Comments 0

Gojković: Višegodišnja borba sa zabludama o vakcini

Izvor: TV E

Autor: Antena M

  • Viber

Epidemija morbila se ne bi dogodila da su roditelji uradili jednu jedinu stvar, odveli djecu na vakcinaciju. Ali, oni to ne rade – kaže za 24 sata pedijatrica Dušica Gojković.

"To je višegodišnja borba nas i tih nekih zabluda, koje su se uvrežile među roditeljima, da će MMR vakcina izazvati neku štetu i dovesti do neke bolesti, ili nekih neočekivanih stanja” - rekla je Gojković.

Roditelji bi uvijek trebalo da se informišu od pravih izvora, poručuje Gojković, a to su ljekari i pravi edukativni sajtovi, ako već preferiraju internet informacije.

Broj nevakcinisane djece je na zabrinjavajućem nivou, a zdravstvene ustanove čine sve što mogu, po mišljenju Gojković, i to uvijek.

"Pedijatri su uvijek na tom zadatku, od onog prvog dana kad počnu da se bave pedijatrijom. Mi svi zagovaramo vakcinaciju, sve vrijeme, i svakog našeg radnog dana. Liječenje djece i uopšte zdravlje djece je dvosmjerna ulica. Nije samo riječ o obavezi ljekara, nego i roditelja. Znači, ukoliko nam oni ne pomognu, mi sami možemo malo” - poručila je Gojković.

Pedijatrica kaže da zbog velikog broja nevakcinisane djece, zdravstveni radnici organizuju i vanredne vakcinacije vikendima, te da pokušavaju na sve načine da dopru do roditelja.

Vakcina MMR obuhvata morbile, mumps i rubeolu, koje su najrizičnije u periodu do pete godine djeteta, podsjeća Gojković, a vakcina se mogu dobiti u bilo kom životnom dobu.

"Postoji taj neki trend da se povećava broj nevakcinisane djece i drugim vakcinama. Mi smo prošle zime imali oboljele djece od pertusisa (velikog kašlja), to je bolest koja je obuhvaćena drugom vakcinom, Pentaximom ili šestovalentnom vakcinom, koja je uvedena zadnjih godina u vakcinaciju. Mada, tu nije situacija tako katastrofalna kao sa morbilama, kao sa vakcinom MMR” - zaključila je Gojković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR