15 °

max 21 ° / min 15 °

Petak

25.10.

21° / 15°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 14°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 13°

Četvrtak

31.10.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
GI 21. maj: Proglašenje Crne Gore za kraljevinu - jubilej i jedan od najznačajnijih događaja u novijoj istoriji Crne Gore

Društvo

Comments 0

GI 21. maj: Proglašenje Crne Gore za kraljevinu - jubilej i jedan od najznačajnijih događaja u novijoj istoriji Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom jubileja proglašenja Crne Gore za Kraljevinu, Građanska inicijativa 21. maj dostavila je saopštenje našoj redakciji, osvrćući se na 1910. godinu, i na, kako kažu, jedan od najvećih datuma u crnogorskoj novijoj istoriji.

Njihovo saopštenje prenosimo integralno:

"Upravo proslavljajući svoj „zlatni pir“, 50 godina braka, kao i isto toliko vremena na prijestolu, 28. avgusta 1910., knjaz Nikola i knjaginja Milena uzdignuti su na kraljevski nivo, a Crna Gora je postala kraljevina. Po prvi put su u Crnoj Gori svečano obilježeni ovi jubileji, jer je sam knjaz Nikola branio da se prije toga slave, zbog žalosti za njegovim stricem knjazom Danilom Petrovićem Njegošem koji je ubijen u Kotoru 1860. godine.

Bio je to i najvažniji događaj u Crnoj Gori još od dobijanja nezavisnosti na Berlinskom kongresu 1878. godine. Svakako bio je to najvažniji diplomatski događaj koji se desio ikad na teritoriji Crne Gore. Naime, pored obilježavanja pet decenija na prijestolu, obnova kraljevstva bila je velika diplomatska pobjeda Crne Gore. Za ovaj čin knjaz Nikola se pripremao još od početka 1902. godine, kada je povisio svoj vladarski rang na „njegovo kraljevsko visočanstvo Knjaz“.

Iskoristivši svoj veliki jubilej, knjaz Nikola je podigao Crnu Goru na stepen kraljevstva, uprkos protivljenju nekih zemalja, naročito zvaničnog Beograda. No, osim toga, uspjeh crnogorske diplomatije bio je i u tome, što je prilikom upriličenih svečanosti u novoizgrađenu luku Bar uplovili ratni brodovi svih Velikih sila. Bilo je to fino, ali jasno kršenje odredbi Berlinskog ugovora, koje su bile nepovoljne po Crnu Goru. Nemogućnost stvaranja ratne mornarice i upovljavanja ratnih brodova drugih država, uz sanitarni kordon Austro-Ugarske dugo su pritiskale crnogorsku vladu. Na ovaj način, ove odredbe su prekršene, a i sama Habzburška monarhija je poslala svoje ratno brodovlje u Bar na svečanosti.

Obnova kraljevine donijela je Crnoj Gori još veći ugled u svijetu, kao i njenom vladaru. Iako je prošlo već 114 godina od tada, Obnova Kraljevstva ostaje jedan od najvećih datuma u crnogorskoj novijoj istoriji. Stoga, skoro pa dužnost nam je da na pravi način obilježimo ovaj jubilej, naročito sada kada su opet postale upitne sve tekovine koje su stvarale generacije Crnogoraca. Sjećanjem na događaj kojim je Crna Gora dosegla raniju slavu, još od doba Vojislavljevića, slavimo kontinuitet crnogorske milenijumske državnosti", zaključuje se u saopštenju Građanske inicijative 21. maj.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR