16 °

max 20 ° / min 14 °

Nedjelja

29.09.

20° / 14°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 9°

Utorak

01.10.

20° / 9°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

22° / 17°

Petak

04.10.

19° / 16°

Subota

05.10.

20° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zarubica: Godinu dana bez odgovora Opštine Danilovgrad na inicijativu za javni prevoz

Izvor: Pokret Preokret

Društvo

Comments 0

Zarubica: Godinu dana bez odgovora Opštine Danilovgrad na inicijativu za javni prevoz

Autor: Antena M

  • Viber

- Danas smo ponovo uputili inicijativu predsjedniku Opštine Danilovgrad kojom tražimo da se obezbijede osnovni uslovi za kvalitetan javni prevoz. Od prvog dopisa (17.08.2023.) a zatim i više urgencija, nakon više od godinu nadležni iz Opštine su ostali nijemi, poručuje Darko Zarubica, član Preokreta za Danilovgrad.

Javni prevoz je, dodaje, uslov za ugodan život u jednom mjestu i uslov napretka jednog grada.

"Što veći broj ljudi koristi javni prevoz gužve su rjeđe, manje je nervoze, zagađenje i broj saobraćajnih nezgoda je manji, porodični budžet veći i bolja je komunikacija na relaciji selo - grad.

Stoga smo inicijativom tražili da se obezbijedi pet osnovnih potreba. Prije svega da ista mjesečna karta za javni prevoz važi kod svakog pevoznika koji saobraća na relaciji Danilovgrad – Podgorica i da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24:00 sata čime će se olakšati zaposlenima kao i mladima Danilovgrada da više koriste sadržaje Podgorice.

Inicirali smo da Opština definiše i uspostavi u saradnji sa Ministarstvom prosvjete sve potrebne đačke autobuske linije. Takođe smo tražili da Opština izvrši povrat poreza u korist prevoznika u javnom saobraćaju počev od kraja ove godine i da se prevoznici međugradskog saobraćaja između Danilovgrada i Podgorice mogu zaustavljati na propisanom mjestu na teritoriji Glavnog grada, što bi bilo na obostranu korist", ističe Zarubica i dodaje da, s obzirom na to da su iste političke većine u ova dva grada, očekuju da će lako doći do dogovora.

"Jer kada postoji politička volja za svaki problem postoji rješenje", navodi Zarubica. 

Javni prevoz je životni problem velikog broja Danilovgrađana, ukazuje on. 

"Četvoročlana porodica iz Danilovgrada, iz koje supružnici rade, a djeca uče ili treniraju u Podgorici, troši za prevoz oko 300 eura mjesečno. Glavni razlog je što mjesečna autobuska karta kupljena kod jednog ne važi kod ostalih prevoznika na relaciji Danilovgrad – Podgorica, a i što je poslednji autobuski polazak iz Podgorice za Danilovgrad, u zavisnosti od doba godine u 22:00 ili 22:30h.

Opština bi trebala izdavati jedinstvenu elektronsku mjesečnu kartu koju će ustupiti putnicima. Prevoznici bi mogli imati optički čitač, a sistem može raditi i očitavanjem mjesečne karte preko telefona. Raspodjela sredstava prevoznicima može se vršiti shodno broju očitanih prevoza putnika na čitaču datog prevoznika. 

Podsjetili smo predsjednika na predizborna obećanja i da školska godina uskoro počinje, pa evo prilike da uradi ono što je obećao građanima i da pokaže da politika nijesu samo riječi već i djela", zaključuje Zarubica. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR