17 °

max 19 ° / min 9 °

Ponedjeljak

30.09.

19° / 9°

Utorak

01.10.

20° / 9°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 15°

Petak

04.10.

18° / 17°

Subota

05.10.

20° / 15°

Nedjelja

06.10.

20° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Puna zaštita prava djece zajednički prioritet

Društvo

Comments 0

Puna zaštita prava djece zajednički prioritet

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Puna zaštita prava djece zajednički je prioritet Vlade i Dječjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF), saopšteno je na sastanku ministra vanjskih poslova Ervina Ibrahimovića i novog šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Mikelea Servadeija.

Ibrahimović je rekao da su u Crnoj Gori, zahvaljujući partnerstvu sa UNICEF-om, uspješno sprovedene značajne reforme u oblasti zaštite prava djece.

U razgovoru je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), istaknut značaj unapređenja obrazovanja, dječje, socijalne i zdravstvene zaštite, kao i posvećenost Vlade reformama u tim oblastima.

Ibrahimović je ukazao na značaj aktuelnog Programa saradnje Vlade i UNICEF-a za period 2023-2027, koji predstavlja ambiciozan, ali realističan plan u pravcu dostizanja međunarodnih standarda u pogledu deinstitucionalizacije, inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja, kao i prevencije i borbe protiv svih oblika nasilja nad djecom.

„Dobijanjem pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) poslata je važna poruka da je Crna Gora spremna da napravi iskorak i da je posvećena napretku u oblasti vladavine prava, što uključuje i ljudska prava i prava djeteta”, rekao je Ibrahimović.

Država će, kako se navodi, nastaviti istim tempom.

“Uvjereni da uz podršku naših partnera i komplementarnost razvojnih procesa, možemo ispuniti cilj da postanemo naredna članica Evropske unije (EU)“, kaže se u saopštenju.

Predajući pisma akreditacije povodom stupanja na dužnost u Crnoj Gori, Servadei je kazao da će UNICEF nastaviti da sarađuje s Vladom na sprovođenju ključnih reformi za djecu.

“S posebnim fokusom na najugroženiju djecu poput one u riziku od siromaštva, djecu sa smetnjama u razvoju, djecu iz romske i drugih manjina, kao i djecu u institucijama“, dodao je Servadei.

On je istakao i da će napredak u tim oblastima Crnoj Gori donijeti značajan progres u procesu pridruživanja Evropskoj uniji (EU) i to posebno u poglavljima 19, 23, 26 i 28.

Servadei je rekao da će navedene reforme doprinijeti unapređenju ljudskog kapitala, što je, kako je naveo, od suštinskog značaja za socio-ekonomski razvoj Crne Gore i korišćenje novog Plana rasta za Zapadni Balkan tako da ima najbolje moguće benefite po djecu.

“UNICEF je spreman i da podrži Vladu da iskoristi EU garanciju za djecu koja može obezbijediti resurse za ubrzanje reformi u svim sektorima i brže postizanje pozitivnih promjena u životima sve djece”, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR