12 °

max 19 ° / min 10 °

Utorak

01.10.

19° / 10°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

20° / 15°

Petak

04.10.

18° / 17°

Subota

05.10.

21° / 16°

Nedjelja

06.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

07.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
IJZ: Prijeti velika epidemija morbila, obolijevaće i odrasli koji nisu potpuno imunizovani, vakcina jedina mjera prevencije

Društvo

Comments 2

IJZ: Prijeti velika epidemija morbila, obolijevaće i odrasli koji nisu potpuno imunizovani, vakcina jedina mjera prevencije

Autor: Antena M

  • Viber

Niska stopa imunizacije među djecom predškolskog i dijelom školskog uzrasta, kao i narušeni kolektivni imunitet, predstavljaju dobre uslove za razvoj velike epidemije morbila, naveli su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

„Osim nevakcinisane djece, koja su najranjivija, od morbila obolijevati i odrasli koji nisu potpuno imunizovani, jer ih djeca više ne štite kolektivnim imunitetom“, kazali su iz IJZ za Dan.

Iz IJZ navode da su posebno zabrinuti da bi u narednim mjesecima moglo doći do značajnog pogoršanja situacije, te da će početak školske godine znatno povećati rizik od širenja morbila, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori i okolnim zemljama.

„Nevakcinisano je preko 29.000 djece, dok je vakcinisano njih oko 124.000“, navode iz IJZ.

Vakcinacija je, prema njihovim riječima, jedina djelotvorna i pouzdana mjera za prevenciju i suzbijanje morbila. 

„Pravovremena vakcinacija djece, kao i sustizanje vakcinacije za one koji kasne, od suštinske je važnosti“, poručuju iz Instituta.

Podsjetimo, epidemija morbila proglašena je u Budvi i Podgorici.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

@Mila K Očito ste neinformisani. Pogledajte koliko je porasla smrtnost na zapadu gdje se sprovodila masovna vakcinacija protiv kovida. Takav porast smrtnosti ne postoji u državama sa malim procentom vakcinisanih, npr. Bugarskoj i Rumuniji. Mogu vam pomoći oko tumačenja podataka.

Mila K

Javite ovo SPC i JbB i specijačistima i medicinskim sestrama koji su sve učinjeli da pljuju po vakcinaciji ali se zato parkiraju u parku Kralja Nikole i manikiraju nokte. Više nema dps zdravstvo. Zato ima Borovinić Bojović/Vučelhoć/ Mičačić glumu zdravstva, štetnu pacijentima i zdravlju.